Ali Rıza Koca’nın Uyarıları - Oktay Ekinci

Tanıdığım en alçakgönüllü Cumhuriyet aydını, Atatürk ve evrimlerine en yürekten bağlı ''Anadolu devrimcisi", en 'çalışkan ADD başkanı. CHP'nin en duyarlı ve sorumluluk sahibi militanı, en özverili toplumcu, en kibar demokrat, en çağdaş düşünce emektarı, en içten dost, sevgili yoldaşımız, can kardeşimiz Ali Rıza Koca, sevdalısı olduğu, yaşamını adadığı Muğla'nın Gülağzı Köyü'nde dün sonsuz dinlencesine çekildi.
Amansız hastalığı elbet bir gün bu dayanılmaz ayrılığı ona, ailesine, tüm yakınlarına, sevenlerine ve hepimize yaşatacaktı; ama öyle bile olsa, o hep en sevecen bakışlarıyla "bir şeyler yapılmalı" diyen bilge emektarın vedası, tam da şu "umut" günlerinde mi olmalıydı?...
Evet.. Ali Rıza Koca her yönüyle, her duruşuyla, her sözü ve her düşüncesiyle "kocaman bir umut" tu. Yanlışlar! kimseyi incitmeden ve en doğru söylemle dile getiren; doğrulan da kimseyi yüceltmeden en dengeli ve adil ifadelerle anımsatan bir umut bilgesi, bir eylemci düşünürdü.

Eskimeyen yazısı
2010'un sonlarıydı. CHP her zamanki gibi "yıpratıcı eleştirilerden kurtulmanın yolunu sanki temel ilkelerinden Ödün vermekte görür gibiydi. Kimi sözde aydın ve yazarlar da partiyi buna zorluyorlardı.
Ali Rıza aradı; "Sorumlulukları yazdım; okur musun?" diye..
Ertesi gün bu tarihsel saptamalarını tüm Cumhuriyet okurlarıyla da paylaşması gerektiğini ben söylüyordum... O bildik tevazusuyla, "gazete karar versin" demesinden birkaç gün sonra Cumhuriyet'teydi..
Bugün CHP yine "kurultay"da ve Ali Rıza Koca kim bilir hangi özlemlerle gözlerini kapattı... İzin vereceğinden emin olarak, 11 Aralık 2010'da yayımlanan "CHP'den Ne İsteniyor? Ne Yapmalıdır?" başlıklı yazısını özetleyip kurultaya armağan ediyorum.
"CHP yine sınavdan geçiyor. Sınıfta kalmasını, iç kavgaya gömülmesini isteyenler el ovuşturuyorlar.
CHP Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ateş çemberinden geçen, kökü ulusal direnişe dayanan devrim partisinin adıdır. CHP yönetimi, ulusal mücadeleyle elde edilen,
vazgeçemeyeceği kazanımları vurgulayarak kamuoyuna ilan etmeli, belirgin hale getirmelidir.
Tarihsel deneyler göstermiştir ki, dünyanın her yerinde, inançtan, etnik farklılıkları, bölgeciliği, mezhep ayrılıklarını hep emperyalizm kullanmıştır. Türk Aydınlanma devrimi, ulusal egemenlik-bağımsızlık-özgürlük ayakları üzerinde duran, aklı ve bilimi temel atan bir eğitim sistemiyle, çağdaşlaşmayı temel almıştır. Ulus devlet için eğitim birliği, hayati önemdedir, eğitim birliği olmadan çağdaşlaşma olamaz.
Ülkemizin Güneydoğu 'sunda feodal bağların çözülmemesinden kaynaklanan ve adına Kürt sorunu'denen bir gerçek vardır. Biliyoruz ki Kurtuluş Savaşı yıllarında Doğu 'daki bölücü
bölgesel kurgulamaları yapan baş aktör emperyalizmidir. Bugün aynı görevi ABD tatmıştır. Ancak Türkiye'nin kendi içindeki Kürt vatandaştan ve dışarıdaki Kürt komşuları ile doğal akış içinde bir ilişki kurması, ABD'nin işine gelmemektedir. Bu günlerde federasyon, bölgesel özerklik gibi ilişkiler dillendirilmeye başlanmıştır. Bu öneriler, ne Kuzey Irak Kürtlerinin ne de bizim vatandaşlarımızın lehinedir, düpedüz emperyalist bir kurgulamadır.
CHP tarihsel kimliğine sahip çıkarak yenilenmeli, örgütlerdeki durağanlığı bir biçimde aşarak 80 öncesi var olduğu varoşlara, yoksul kesimlere, doğal tabanına ulaşmalıdır. Parti içi demokrasi, tarihsel kucaklaşma, doğru bir yönlendirme CHP'ye iktidar yolunu açacaktır."

Ali Rıza Koca solun ve sosyal demokrasinin Muğla'daki köklü varlığına eşsiz katkılarda bulundu. Aynı köklerin Atatürkçü düşünce ile güçlü ve sürekli bir aydınlanma hareketine dönüşmesine "sessiz ve derinden" önderlik etti.
Sevgili kardeşimin sonsuza dek ışıklar içinde dinleneceğine inanıyor; yakınlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget