Halk Kurultaydan Ne Bekliyor? - Utku Çakırözer


Ana muhalefet partisi CHP bugün bir olağanüstü kurultay daha topluyor. Haziran ayında da olağan kurultay yapılması gündemde. CHP kurultayı, içeride ve dışarıda Türkiye’nin önemli sorunlarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde gerçekleşiyor .

Seçilmişlere ziyaret

İçerideki en temel mesele hukuk devleti olabilme sorunu. Milletvekilleri, gazeteciler, komutanlar, yayıncılar, aydınlar demir parmaklıklar arkasında. Geçen hafta bir tam gününü Silivri Cezaevi’nde geçiren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, dönüşünde izlenimlerini bizle paylaştı. Başbakan’ın “seçilmişleri atanmışlara kul etmem” sözlerine nazire yaparak “seçilmişleri atanmış gardiyanlar eşliğinde ziyaret ettim” diyen İnce, sadece kendi partisinin milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile değil, tutuklu bulunan MHP Milletvekili Engin Alan ile eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve meslektaşımız Tuncay Özkan ile görüşmelerinden çarpıcı notları getirdi:

Balbay bir yıldır hücrede

Balbay’ın tutukluluğu gelecek hafta dördüncü yılına giriyor. Geçen yıl 28 Şubat’tan bu yana da “tek başına” bırakılmış durumda. İnce’nin ziyaretinde “Nâzım Hikmet’ten okuyorum; o cezaevindeyken hiç değilse bir koğuş kültürü varmış. Burada o bile oluşamıyor. Kendi isteğimizin hilafına zorla hücrede yalnız bırakılıyoruz” diye anlatıyor halini.

Özkan, fiziki şartların nasıl daha da kötüleştiğini anlatırken, sağlık durumu uzun süredir iyi seyretmeyen Haberal, “benim sağlığımdan önemlisi ülkenin sağlığı” diyerek asıl probleme işaret ediyor.

Başbuğ: Bu da bir görev

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, karşısında İnce’yi görünce oldukça şaşırıyor. Hakkındaki iddiaların tutarsızlığını bir kez de İnce’ye anlatıyor. Tutukluluk hali için ise “Bu da bir görev. Moralimizi iyi tutuyoruz” diyor.

Başta Yaşar Büyükanıt olmak üzere diğer emekli Genelkurmay başkanlarının da yargılanması gerektiği yönündeki yaklaşımları “doğru bulmadığının” altını çiziyor. Bu sitemin bir adresi de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gibi.

Silivri’deki bir diğer emekli komutan olan MHP Milletvekili Engin Alan aralarında en morallisi İnce’ye göre. “Benim ömrüm dağlarda geçmiş. Bunlara boyun eğmem” deyip kestirip atmış görüşmede.

İnce: İktidarın kini

Muharrem İnce Silivri ziyaretinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan’a aracılığımızla şu mesajı iletti:

“Seçilmişleri atanmışlara kul etmem diyorsunuz. İçeride 8 milletvekili var. Sizin hükümlü olarak 4 ay kaldığınız cezaevi koşullarıyla Silivri’nin koşulları bir değil. Ben 7 saatte üşüdüm, insanlar yıllardır orada. Artık bu iktidar kininden vazgeçin ve arkadaşlarımızın yasama faaliyetlerine katılmasının yolunu açın.”

Kızlar okula veda ediyor

İçeride bir başka acil çözüm bekleyen sorun AKP iktidarının azalacak yerde daha da artan toplumu İslamileştirme çabaları. Son adım 8 yıllık zorunlu temel eğitimi ikiye ayırma girişimi. 28 Şubat kararlarının yıldönümüne özel olarak denk getirilen bu kanun hayata geçtiği takdirde kız çocuklarımızı 4. sınıftan sonra okul sıralarında görememe tehlikesiyle karşı karşıyayız.

Suriye batağına itiliyoruz

Dış politikada da birbirinden tehlikeli senaryolarla karşı karşıya Türkiye.
ABD, Barack Obama döneminde artık uluslararası krizlere asker göndermiyor. Bunun yerine bölgesel ve dönemsel ortaklar bularak onlar eliyle sorunları çözdürüyor. En son örneği Libya’da yaşandı. Fransa ve İtalya ile arkadan da olsa Türkiye devredeydi.
Yanı başımızda yaşanan Suriye krizinde ise bu kez Türkiye ve Araplar itiliyor öne doğru. AKP iktidarı da buna oldukça gönüllü bir tavır ve söylem içinde izlediği dış politikasında.

***
İçte ve dışta karşı karşıya olduğumuz bu meseleler karşısında, halkın ana muhalefet partisinden temel beklentisi, AKP’nin yürüttüğü sakıncalı politikaların karşısına güçlü ve gerçekçi alternatiflerle çıkmasıdır.
Eğer halkın bu talebine karşılık vermek istiyorsa, toplumda bıkkınlık yaratan, bölünmüşlük ve güçsüzlük algısı doğuran iç çatışmalarını artık bir kenara bırakarak kendine çeki düzen vermek zorundadır CHP.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget