Kılıçdaroğlu’nun bahanesi kalmadı! - Mustafa Mutlu

CHP Kurultayı, parti içi muhalefetin isteği ile dün ikinci kez toplandı.
Seyircilerin alınmadığı bu Kurultay, pazar günküne oranla çok daha sakin geçti ve eski Genel Sekreter Önder Sav’ı tarihe gömdü.
Hem Deniz Baykal, hem de bu ikinci kurultayın toplanmasını sağlayan Önder Sav yine salonda yoktu.
Kemal Kılıçdaroğlu bu kez çok kısa konuştu ve yine özellikle demokrasi-özgürlük vurgusu yaptı. Bunun için de öncelikle kendisinin bedel ödemeye hazır olduğunu belirtti.
Son derece sakin başlayan kurultay, muhalifler adına söz alan ve önceki gün de çıkışlarıyla tepki toplayan Mersin Milletvekili İsa Gök’ün kürsüye çıkmasıyla biraz olsun hareketlendi. Gök’ün son derece sakin bir ses tonuyla yaptı konuşma, bir önceki günkü olayların değerlendirilmesine geldiğinde salonda tansiyon yükselir gibi oldu. Özellikle onur üyelerinin bulunduğu tribünden Kemal Kılıçdaroğlu lehine slogan atılarak, İsa Gök‘ün konuşması engellenmeye çalışıldı. Ama Divan Başkanı Adnan Keskin’in uyarısıyla tansiyon yeniden düştü .
İsa Gök, bir gün önce yapılan tüzük değişikliğinin, iddia edildiği gibi CHP’yi solculaştırmadığını; aksine sağa kaydırdığını iddia etti.
İsa Gök’ün sesini yükseltmemeye dikkat etmesi...
Kemal Kılıçdaroğlu’nun da İsa Gök’ü konuşmasının sonunda alkışlaması, parti içi demokrasi adına umut verdi.
***
Gelelim sadede:
Ankara’da iki gün üst üste toplanan iki kurultayı da izledim... Sonuç bana göre gayet net:
1) Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın ve Önder Sav’ın gölgelerinden kurtuldu.
2) Sadece bununla kalmadı; aynı zamanda parti tüzüğünü istediği gibi değiştirerek, “Yeni CHP”yi resmen hayata geçirdi.
3) Bu yılın haziran ayında yapılacak seçimli kurultayda kendi kadrosunu “sıfırdan” oluşturma şansı yakaladı.
4) Yeni tüzükle kadın ve genç kotasını yükselterek, partiyi “atıl kadro yükü“nden kurtarmak için gereken anahtara sahip oldu.
5) Kemal Kılıçdaroğlu tüm bunları kazanırken, aynı zamanda olası seçim başarısızlıkları için “mazeret öne sürme” hakkını yitirdi.
***
CHP yönetiminin pazar günü ve dün yaptığı “parti içi devrim”in tabanda nasıl karşılanacağını ise yerel seçimler gösterecek...
*****
Kurultaydan notlar

- Salona girişte polis ve özel güvenlik elemanı sayısının kurultaya gelen delegelerden daha fazla olması gözlerden kaçmadı.
- Dünkü kurultay muhaliflerin çağrısı üzerine toplanmasına rağmen yönetim yine titiz bir çalışmayla herkesin rahat etmesini sağladı.
- Yıllardır delegelerine ve misafirlerine kurultay eziyeti yaşatan CHP böylece 2 zor sınavdan arka arkaya başarıyla çıkmış oldu.
- Salonun sol tarafında oturan delegelerin şıklığı gözden kaçmadı. Kravatsız delege sayısı parmakla sayılabilecek kadar azdı.
- Kemal Kılıçdaroğlu’nun salona girişi önceki günkü kurultayın aksine bu kez oldukça sade oldu. Yine de etrafındaki koruma ve danışman ordusu Genel Başkan‘ın rahat yürümesine izin vermedi.
- Kılıçdaroğlu, konuşmasını çok kısa tuttu. Parti içi muhalefeti doğrudan hedef almayarak yine demokrasi ve özgürlük mesajı verdi.
- Kemal Kılıçdaroğlu, İsa Gök başta olmak üzere söz alan tüm muhalifleri, konuşmalarının sonunda alkışladı.
- Genel Başkan‘ın bir yanında partinin önde gelen isimlerinden Hikmet Çetin diğer yanında eski genel başkanlardan Altan Öymen oturdu.
- Mevcut yönetiminden ona en yakın isim ise Hikmet Çetin’in yanındaki koltukta oturan Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak oldu.
*****
GÜNÜN SORUSU

Sorum iki günlük kurultay maratonundan sonra CHP’nin bölüneceğini uman siyasi rakiplerine:
Hâlâ aynı şeyi düşünüyor musunuz?

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget