Atatürk resimleri, valiler eliyle birer birer siliniyor - Saygı Öztürk

İl valiliklerinin resmi web sayfalarında yer alan Atatürk fotoğrafları da artık sayfalardan ya tamamen kaldırılıyor ya da sadece siluet biçiminde kullanılıyor. SÖZCÜ’nün yaptığı araştırmaya göre, bazı valilikler Atatürk fotoğrafını olduğu gibi o il ile ilgili sözlerini de sayfalarından tamamen çıkarttı .
Atatürk'e valiliklerden uygulanan "sanal by-pass"a öncelikle Doğu ve Güneydoğu'da bulunan il v alilikleri başladı. Sayfa değişikliğinden önce Atatürk fotoğrafı ve sözlerine yer veren valilikler, sayfa değişikliğiyle sessiz-sedasız Atatürk’ü kaldırdı. Yeni sitelerinin ana sayfasında Atatürk resimlerini kaldıran valilikler arasında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Malatya, Erzurum, Tunceli, Konya, Gümüşhane, Sivas da bulunuyor. gibi illerin valilik resmi sitelerinde de Atatürk görüntülerine by-pass yapıldı .
Resmi sitelerinin ana sayfasında Atatürk'ün karelerini kaldıran valiliklerden büyük bölümü, ana sayfada Atatürk'le ilgili herhangi bir görsel ya da yazılı unsur kullanmazken bazı valilikler, içerisinde Atatürk siluetinin de olduğu İçişleri Bakanlığı'nın logosunu küçük bir şekilde kullanmayı ya da ana sayfalarının alt bölümlerinde "Atatürk ve ilimiz" ifadeli sekme açmayı tercih ettiler.

Valiliklerin resmi web sayfalarını nasıl düzenleyeceklerine, hangi görsel ve yazılı unsurları kullanacaklarına dair herhangi bir yasal mevzuatın olmadığı bildirildi. Valilikler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem birimlerince hazırlanan web sayfaları, kurum amirlerince onaylanarak hizmete başlıyor.
İşte, Atatürk’ü sayfadan kaldıranlar
* Diyarbakır Valiliği'nin 2008'deki eski web sitesinin başında "Surlar Kenti" ifadesiyle birlikte Atatürk ve Türk bayrağı görüntüleri yer alıyordu. Sitenin, halen kullanılan yeni halinde Atatürk'ün fotoğrafı yer almadı.
* Mardin Valiliği, Atatürk'ü resmi web sitesinde by-pass eden valiliklerden oldu. Bu valiliğin 2006 tarihli eski sitesinin sayfa başında Türkiye haritası içinde Atatürk fotoğrafı yer alırken, yeni sayfada hem harita hem de Atatürk kaldırıldı.
* Önceki sitelerinde, Atatürk'ün dönüşümlü çok sayıda fotoğrafına yer veren Hakkari Valiliği, yenilediği sitesinin ana sayfasında tek bir Atatürk resmine bile yer vermedi.
* Erzurum Valiliği de Atatürk'ün fotoğrafını by-pass eden valiliklerden oldu. 2008 tarihli eski sitede hem Erzurum logosunun içinde hem de ana sayfanın başında Atatürk fotoğrafı yer alıyordu. Atatürk resmi, yenilenen sitede kaldırılırken Atatürk'ün resminin olduğu logo da iyice küçültülerek sayfaya yerleştirildi.
* Gümüşhane Valiliği de Atatürk'ün fotoğrafını resmi web sayfasından çıkaran valiliklerden oldu. 2009 tarihli sitesinde Atatürk'ün siyah-beyaz şık bir fotoğrafını kullanan Gümüşhane Valiliği, yenilediği sitesine Atatürk'ü almadı.
* Eski logosunda, Atatürk'ün de içinde yer aldığı Sivas Kongresi fotoğrafı kullanan Sivas Valiliği, yenilediği sitesinde bu görüntüye yer vermedi. Logosunda dönüşümlü olarak Sivas'la ilgili tarihi ve turistik yerleri tanıtan Valiliğin, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yere sahip olan 4 Eylül Kongresi'ni karelere almadığı görüldü.
Malatya, 3 Cumhurbaşkanını da sildi
* Atatürk'ü by-pass edenlerden birisi de Malatya Valiliği oldu. Bu valiliğin 2009 tarihli eski sitesinde Atatürk fotoğrafı, Malatyalı cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Turgut Özal'ın fotoğrafıyla birlikte yer alıyordu. Bu valiliğin yenilenen sitesinde ise İnönü ve Özal'la birlikte Atatürk de kaldırıldı. Atatürk'ü sayfanın başından indiren Malatya Valiliği, sadece alt bölümde açtığı fotoğraf galerisinde birkaç da Atatürk karesine yer verdi.
* Atatürk'ün değişik ortamlarda çekilmiş çok sayıda karesiyle açılan Tunceli Valiliği'nin eski sitesinin yerine hazırlanan yeni sitede Atatürk, "atam.gov.tr" adresine yönlendirme olarak alt bölümlere çekildi. Önceki sitesinin ana sayfasında çok sayıda Atatürk görseli kullanan Tunceli Valiliği bu görüntüleri kaldırıp, Atatürk siluetinin olduğu İçişleri Bakanlığı logosunu kullanmaya başladı.
* Şanlıurfa Valiliği'nin, 2002 tarihli eski web sitesinde Atatürk'ün fotoğrafı ile Türk bayrağı bir arada verilirken yeni sitede Atatürk fotoğrafı çıkarıldı. Bayrak resmi ise kaldı. Valilik, Atatürk'ün siluetinin yer aldığı İçişleri Bakanlığı logosunu kullanmayı tercih etti.
* Konya Valiliği, eski web sayfasının başında Türk bayrağıyla birlikte yer alan Atatürk fotoğrafını kaldırıp alt bölümlerde "Atatürk ve Konya" başlıklı bir sekme açtı.
* Siirt Valiliği de daha önce logoda yer alan Atatürk portresini sitenin alt bölümlerine yerleştirdi .

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget