AİHM yargıcı Karakaş: Türkiye ile ilgili 16 bin dosya var

AİHM’ye seçilen ilk Türk kadın yargıç Işıl Karakaş, aralarında İçişleri, Adalet, Dışişleri bakanlıkları ile Emniyet ve Jandarma’nın da bulunduğu

AİHM yargıcı Karakaş: Türkiye ile ilgili 16 bin dosya var
AİHM’ye seçilen ilk Türk kadın yargıç Işıl Karakaş, aralarında İçişleri, Adalet, Dışişleri bakanlıkları ile Emniyet ve Jandarma’nın da bulunduğu 17 kuruma “terörle mücadelede ifade özgürlüğü dengesinin sağlanması” konusunda brifing verdi. Uluslararası mahkemede Türkiye ile ilgili dosyaların sayısının 16 bine ulaştığını, bunların 245’inin ifade özgürlüğü ile ilgili olduğunu belirten Karakaş, kurum temsilcilerine AİHM’nin “Her devlet terörle mücadelede gerekli önlemleri alır ancak, ifade özgürlüğünü de korur” anlayışını örnek vererek kritik dengenin önemine dikkat çekti.
Karakaş, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik’in davetiyle önceki gün Ankara’da düzenlenen programa katıldı. Programa, aralarında İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra; Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Mali Suçları Araştırma Kurumu ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bürokratlarının da bulunduğu 17 kurumdan temsilciler katıldı.
Edinilen bilgilere göre, yaptığı sunumda öncelikle AİHM’deki Türkiye tablosuna değinen Karakaş, uluslararası mahkemede bugün itibarıyla Türkiye ile ilgili dosya sayısının 16 bine ulaştığına işaret etti. Bu dosyaların yaklaşık yüzde 24’ünün “yargılamanın uzunluğu” konusunda olduğunu belirten Karakaş, yüzde 16’sının da mülkiyet ihlalleri ve kamulaştırma kararlarından oluştuğunu anlattı. Karakaş, tutukluluk sürelerinin uzunluğuyla ilgili dosya oranının yüzde 3 olduğunu, ifade özgürlüğüyle ilgili ise 245 dosyanın mahkemeye ulaştığını kaydetti.
‘Hak, ama denge korunarak’
Özellikle terörle mücadelede güvenlik-özgürlük dengesine vurgu yapan Karakaş, terörle mücadelenin “insan haklarına saygı” gibi önemli bir boyutunun da bulunduğuna dikkat çeken Karakaş, “Hukuk devleti ilkesi çerçevesinde özgürlük ve güvenlik arasındaki hassas dengenin sağlanması” gerektiğini ifade etti. Karakaş’ın aynı gün İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile de bir araya geldiği öğrenildi.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget