Tamam Bağlı da, Nereye? - Kürşat Başar

Elimde 1996 yılından kalma koskoca bir cilt var. "Yeni Türkiye" dergisinin "Yargı Reformu özel Sayısı".
İçinde, önde gelen hukukçuların, yargı mensuplarının ve yazarların konuyla ilgili ayrıntılı yazıları, önerileri, işleyişteki sorunlar üzerine gözlemler, eleştiriler yer alıyor.
Yargıyla ilgili tartışma Türkiye'de hiçbir zaman bitmedi.
En çok da "yargı bağımsızlığı" her dönemde tartışıldı. Hatta yargının en üst düzeyindeki isimler, her adli yıl açılışında bu konudaki sıkıntılarını dile getirmekten çekinmediler .
Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi başkanları yargının hükümete bağlı oluşu konusunda hemen her dönemde açıklamalar yaptı .
Başbakan ve Adalet Bakanı'nın yargı üzerindeki tasarrufu yıllardan beri tartışılmaya devam etti.
***
Ama herhalde bu konu en çok son yıllarda tartışıldı.
Yargıyla ilgili özellikle de yargı bağımsızlığıyla ilgili tartışmalar devletin en üst düzeyinden gazetecilere kadar herkesin gündeminde kaldı.
Ve sanırım tartışmanın artık sonuna gelindi.
MİT Müsteşarı ve bazı görevlilerinin özel yetkili savcı tarafından ifadeye çağrılmasının ardından yaşanan süreç yargının bağımsızlığı tartışmasını bitirdi.
Başbakan duruma el koydu.
"Atanmışların, seçilmişler üzerindeki yaptırımını kabul etmeyeceklerini" söyledi. Daha önce başka üst düzey güvenlik görevlilerinin tutuklanması ve dava konusu olmasında "Yargının kendi tasarrufudur, biz karışamayız" derken bu kez hükümet sözcüleri özel yetkili savcıları ağır bir dille eleştirdiler.
***
Bu yetmedi, bu davanın açılmasını sağladığı anlaşılan delilleri toplayan emniyet mensupları görevlerinden oldu.
Özel yetkili mahkemeler önce çeşitli açıklamalar yaparak bir anlamda direndi. Ellerinde önemli deliller bulunduğunu söyleyerek kendi yaptıklarını savundular. Hatta yeniden çağrıda bulundular.
Bu kez hükümet bir yasa değişikliğine gitti.
Sonunda yargı geri adım attı ve bu görevlilerle ilgili çağrısını da geri çekmek zorunda kaldı.
Demek ki artık 'Türkiye'de yargı bağımsız mı, değil mi" gibi bir tartışma yapmaya gerek kalmadı. Ama şimdi yeni bir tartışma başladı. O da yargının nereye bağlı olduğu tartışması...
Bunca yıldır bağımsızlığı tartıştıktan sonra bu noktaya geldiğimize göre gelecek birkaç yılda nereye doğru gideceğimizi artık siz düşünün.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget