NATO’da 60. Yıl Hediyemiz : Füze Kalkanı Tamam - Utku Çakırözer

NATO’da 60. Yıl Hediyemiz : Füze Kalkanı Tamam

Dün Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 60. yıldönümüydü. NATO üyeliği yıllarca Türkiye'de çok tartışılan bir konu oldu. "İttifakın Türkiye'yi Sovyet bloku ve diğer hasımlarına karşı koruyan bir güvenlik şemsiyesi olduğu" tezler] ile "ABD'nin başını çektiği güçlerin Türkiye'yi "hazır asker' olarak kullandığı" yorumları arasında sert bir ideolojik mücadele yaşandı yıllar boyunca.
Bugün itibarıyla NATO üyeliğinin Türkiye açısından en büyük önemi, hedefini Atatürk'ün koyduğu Türkiye'nin medeniyet ile entegrasyon sürecinde Batı "ya atılan en sağlam çıpa olmasıdır. Türkiye, AB üyesi olana kadar da bu gerçek değişmeyecektir.
NATO üyeliğinin ülkemize teknik olarak da büyük katkısı oldu. TSK'nin Batı normlarına göre kurumsallaşması ve Türkiye'nin dört bir yanındaki modem askeri tesislerin kurulmasında NATO itici güç konumundaydı .
***
 NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yıldönümü nedeniyle Ankara'ya yaptığı seremonyel ziyarette. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 20 Mayıs'ta ABD'nin Chicago kentinde yapılacak NATO liderler zirvesinin hazırlıktan hakkında bilgi sundu. Edindiğimiz bilgilere göre Rasmussen, Chicago Zirvesi'nin öncelikli gündem maddelerinden birinin "Füze Savunma Projesi" olacağı mesajını da Türk tarafına iletmiş.
Balistik füzelere karşı. korunma amacıyla ortaya konan "füze kalkanı" projesi 2020 yılına kadar aşama aşama tamamlanacak 4 bölümden oluşuyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliği yapacağı Chicago'daki zirvede NATO, füze savunmasında ara yeteneğe ulaşıldığı ve füze kalkanının işlemekte olduğunu dünyaya duyuracak.
***
Bunun anlamı şudur
ABD, NATO ittifakı üyelerinin herhangi birine yönelebilecek bir düşman füzesini radarlarca tespit ederek, Akdeniz'deki Amerikan savaş gemilerine konuşlu füzeler ile havada yok edebilecek kapasiteye artık ulaşmış durumda.
Gemilerdeki füzelerin üstlendiği misyon, sistemin 2015 olarak belirlenen ikinci
aşamasında Romanya'ya, 2018'deki üçüncü aşamada da Polonya'ya konuşlandırılan füzeler ile pekiştirilecek. 2020 olarak belirlenen dördüncü ve son aşamayla da bölgenin uzaydan takibi hedefleniyor.
Füze kalkanı projesinin ilk fazının başarıya ulaşmasında hiç kuşkusuz en kilit unsur, düşman füzelerini fırlatıldığı an tespit edecek radarın Türk hükümetinin verdiği onay ile Malatya-Kürecik'e konuşlandırılması oldu.
***
Füze kalkanına aktif katılım kararıyla, Türkiye'nin ittifak içindeki pozisyonu yeniden soğuk savaş yıllarındaki "kanat ülke" konumuna yükselmektedir. Türkiye'nin NATO üyeliğinin 60. yıldönümü ile eşzamanlı yaşanan bu dönüşümün ülkemiz için bir "hediye" mi, yoksa "tehlike" mi olacağını ise zaman gösterecek.

Tablete geçerken bunlara dikkat

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve kurmayları akıllı tahta ve tablet bilgisayarlardan oluşan “Fatih projesi” basına tanıttı. Bilgi toplumuna ulaşmak için çocuklarımızın bilgisayar teknolojisiyle yetişmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte Fatih projesinde şu noktalara daha çok özen gösterilmesi gerektiği kanaatindeyim:
- Tabletli eğitimin öğrencilerin sosyal yeteneklerine etkisinin ölçülmesi,
- "Zenginleştirilmiş kitap" ismi verilen yazılı, sesli ve görüntülü eğitim materyalinin denetlenmesi,
- Eğitim materyalinde tekel oluşmasını engelleyecek, daha kaliteli ve yaratıcı eğitim
materyali hazırlayabilecek yeni yazarları teşvik edecek rekabet ortamının sağlanması, (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu benzeri bir piyasa düzenleyici kurul kurulabilir.)
- Öğrencilerin (ve velilerin) beğenilerine uygun eğitim malzemesini ucuza seçebilmesinin (iPhone ve Android  telefonlardaki "application" uygulamasına benzer bir sistem olabilir) sağlanması,
- Kablosuz ağlar nedeniyle çocukların manuz kalacağı elektromanyetik etkinin büyüklüğünün ailelere anlatılması,
- Özel okullardaki öğrencilerin sistemden geri kalmaması için pratik modeller geliştirilmesi.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget