Erzurum Ankara’ya Geldi - Cevat Kulaksız

Her yıl Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) çeşitli illerin bütün özelliklerinin sergilendiği tanıtım günleri yapılmakta. Bu yılki tanıtım günlerinin ilki Erzurum’la başladı. Gelecek Hafta da, aynı yerde Trabzon Tanıtım Günleri yapılacak .

17 Şubat 2012 de törenle başlayan etkinlerin açılışına Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakan Müsteşarı Efkan Ala ve çok sayıda Ankara’lı ve Erzurumlular başta olmak üzere vatandaşlar katıldılar.

Erzurum Belediyeleri, Erzurum Dernekler Federasyonu’nun katkıları ile düzenlenen tanıtım etkinliklerinde birçok Erzurum’lunun yöresinden getirdiği çok çeşitli geleneksel ürünlerini, kültürlerini tanıtmak amacı ile kurdukları stantlarda, Ankara’lıların beğenisine sunuluyor.

Bu yıl ilki yapılan il tanıtımında 1. Erzurum Tanıtım Günleri’nde Erzurum’un tarihi, kültürü, folkloru, yiyecekleri vb her türlü yönlerindeki ürünlerinin tanıtıldığı etkinlikler AKM de başladı.

Bu etkinlikler kapsamında Erzurum’un en belirgin özelliklerinden Oltu taşı, cağ kebabı, kadayıf dolması ve 48 çeşit peynirler çadır ve stantlarda Ankara’lıların beğenisine sunuluyor. Gerçekten 48 çeşit peynir olduğunu duymuş muydunuz?

AKM nin girişine, nerde ise orijinal ölçülerine uygun, adeta kale gibi ve aynı desende Çifte Minareli Medrese maketini yaptıkları ilk bakışta görülüyordu.

Hayli ilgi gören Erzurum Tanıtım Günleri’nde Erzurum’un meşhur cağ kebabı, kadayıf sarması veya dolması, öteki yiyecekler ve çeşitli el sanatları Ankara’lılara tattırılıyor.

Şimdiye kadar Oltu taşından tespih, küpe, madalyon gibi süs eşyaları yanında, Erzurumlu Oltu taşı ustalarının, bu ilginç taştan heykeller, tablolar yaptıkları öteki elişleri stantlarda sergileniyordu.

Erzurum dendi mi, akla hayvancılık, peynir gelir. Geçekten de peynir stantlarında lor peyniri, kaşar peyniri, tuluk peyniri, küflü peynir daha ismini hatırlayamadığımız peynirler tanıtılıyordu. Peynir tanıtıcılarından Erzurumlu Mahmut Güler şöyle diyordu: “Bizim Erzurum’da 48 çeşit peynir yapılır”.

Stantlardaki peynirciler, “süt ürünlerimize hiçbir katkı maddesi katmadan doğal olarak yapılan ürünlerimizi tanıtıyoruz; ayrıca süzme bal ve petek balımız da katkısızdır” diyorlardı.

İKİ METRELİK EKMEK GÖRDÜNÜZ MÜ?

Anadolu’nun, Erzurum’un baş yiyeceği ekmektir. Onun için ekmek “nimet” olarak görülür. Standın birinde tam 48 normal ekmeğe denk gelen, iki metre uzunluğunda ve de 22 kg ağırlığında bir tek ekmek satılıyordu. Dilimlenip satılan bu ekmeği görenler hayranlıkla, şaşkınlıkla izliyorlardı.

CAĞ KEBABI YEDİNİZ Mİ?

Erzurum’un en önemli yiyeceklerinden iki tanesi cağ kebabı ve kadayıf sarması veya kadayıf dolmasıdır.

Cağ kebabındaki sığır eti kuyruk yağı, baharatla şişe sarılıp, kömür ateşinde, dönerden farklı olarak yatay olarak pişirilir. Şişlere kesilip servis yapılıyor. Cağ kebabını yapan kebapçılar, “Erzurum eti siyah inci olarak bilinir” diyorlardı. Aynı sözü Oltu taşı için, “siyah inci” olarak de söylemekteler.

Kadayıf sarması veya kadayıf dolması da, bir tatlı çeşidi olup, ceviz, kıyma gibi yiyeceklere kadayıf elips şeklinde sarılıp şeker şerbetinde kızartılıyor, soğutulup servis yapılıyor.

Erzurum Tanıtım Günleri’ne yöresel ürünlerin tanıtımı yanında, söyleşiler, dinletiler, konserler konferanslar, Erzurum Bar Ekibi gösterileri, Erzurum Türkü şöleni ile pazar akşamına kadar devam edecek.

Ankara’lılar Erzurum Tanıtım Günleri’ndeki gösterilen ürünler ile öteki kültür etkinliklerini beğeni ile izlediler.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget