Gündem Sarhoşluğunda Kıbrıs’ı Verdik Gitti! - Müyesser Yıldız

Gündem Sarhoşluğunda Kıbrıs’ı Verdik Gitti! - Müyesser Yıldız PKK açılım-saçılımıyla ayıkan millet önce “milli içki” ayranla sarhoş edildi.Başka önemli şeyler de oluyor; Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ı emperyalizme teslim etmek gibi.

Gündem Sarhoşluğunda Kıbrıs’ı Verdik Gitti! - Müyesser Yıldız
PKK açılım-saçılımıyla ayıkan millet önce “milli içki”  ayranla sarhoş edildi. Şimdi de içki yasağı uygulamalarıyla gündem sarhoşu yapıldık. Böylelikle en kritik anda muhalefet bir kez daha “laiklik, şeriat”  minderine çekilirken, özellikle gidişatı, açılımı sorgulayan AKP seçmenlerinin yeniden iktidarın yanında saf tutması sağlandı.

Gündem sarhoşu yapılmamızın tek sebebi açılım-saçılım değil. Başka önemli şeyler de oluyor; Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ı emperyalizme teslim etmek gibi.

Bugün Brüksel’de önemli bir toplantı var; Adı, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi. Toplantıdan sonra bir Ortak Tutum  Belgesi yayınlanacak.

Bu toplantı ve belgenin önemi şu; AB ile ilişkilerimizde tek söz ve oy hakkımız olan bir mekanizma. Yani kararları birlikte alıyoruz.

AB Haber, o toplantıdan sonra açıklanacak Ortak Tutum Belgesi’nin taslağını yayınladı. Neler yok ki!.. Tuhaf olan adı “Ortak Tutum Belgesi”, ama Türkiye AB ağzıyla kendi kendine, “şunları şunları yap”  emirleri veriyor. Bir başka çarpıklık; Sözümona Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’yi Gümrük Birliği’nden çıkarmaya hazırlanıyor, ama bu belgeye göre, AB’ye daha o kadar çok vereceğiz ki!..

Erdoğan’ın ABD ziyaretinden önce Obama’nın defterinde Kıbrıs ve İsrail olduğunu, özellikle Rum kesiminin İsrail’le birlikte Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına el koymasını kabullenmemizi,ayrıca Rum kesiminin AB ordusuna, İsrail’in de NATO’ya katılımını veto etmemizden vazgeçmemizi isteyeceğini yazdım.

Erdoğan, ABD’ye Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı da götürdü. Taner Yıldız bugün Hürriyet Daily News’e konuşmuş. Türkiye, enerji açığını kapatmak amacıyla petrol ve gaz zengini güney komşularına arama ve dünya piyasalarına satış konusunda işbirliği teklif etmiş. Ankara’nın teklifinin hedefinde, özellikle son dönemde Doğu Akdeniz’de petrol arama lisansları konusunda sorunlar yaşadığı İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi bulunuyormuş. Yeraltı kaynaklarının adanın iki tarafınca paylaşılması şartının Türkiye için bir “kırmızı çizgi”  olduğunu belirten Yıldız, “Biz bütün bunların hepsini Amerikalı meslektaşlarımıza açık açık konuşuyoruz. Ve doğru söylediğimiz kadar da haklı olduğumuzun teyit edildiğini görüyoruz”  demiş.

Erdoğan’ın ABD gezisinden sonra Kıbrıs’la ilgili önemli bir gelişme daha yaşandı. Geçen hafta yapılan AB Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinde, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının Rum kesimine ait olduğunu gösteren bir haritaya yer verildi.

Bugün yapılacak toplantı ve yayınlanacak olan Ortak Tutum Belgesi’ne dönersek; 20 sayfalık belgede Kıbrıs geniş yer tutuyor. Türkiye, AB’yle birlikte kendi kendinden şunları yapmasını istiyor veya taahhüt ediyor:                               
-Limanlarımızı bir an önce Rum gemilerine açmamız

-Kıbrıs ek protokolünü uygulamamız, yani Rum kesimini tanımamız

-Rum kesiminin uluslararası örgütlere katılmasına izin vermemiz

-Doğu Akdeniz’deki doğalgaz konusunda, (aynen Ege’de olduğu gibi) imzalamadığımız BM Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesini uygulamamız    

-Doğu Akdeniz’de Rum kesiminin hava güvenliğini tehlikeye sokmamamız  

-Doğal kaynaklar başta olmak üzere Rum kesiminin tüm egemenlik haklarını kabul etmemiz 

-Güney-Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenlik riskini acilen ortadan kaldırmamız, yani Rum kesimini "tehdit"  etmememiz

-AB-Türkiye enerji işbirliği çerçevesinde, Avrupa’nın enerji güvenliği konusunda yapıcı rol oynamamız, doğal kaynak aramaları ve Güney gaz koridor projesini desteklememiz    

Belgeye bir tek,“Kıbrıs’ı verdik gittik!..” yazmadıkları kalmış vesselam!..

Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan, Mamak ve Şirinyer’e kucak dolusu sevgiler
Müyesser YILDIZ
27 Mayıs 2013

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget