Onlar, bunu yaparak Kuzey Irak'a gittiler... - Saygı Öztürk

Komutan, askerlerini toplamış, “Arkadaşlar, Irak’ın kuzeyinden kaynaklanan terörist faaliyetleri yok etmek için Irak’a gireceğiz. Bizi zor bir görev bekliyor. Yabancı bir ülkenin toprağında olacağız. Gazanız mübarek olsun” dedi.
Komutan odasına gitti. Hazırlıklarını gözden geçirirken, bir ara pencereden baktı. Büyük bir bayrak açılmış, bayrağın dört köşesinden birer asker tutmuştu. Askerler tek sıra olmuş, her asker bayrağın altına geliyor, orada duasını ediyordu. En sonunda arkadaşları bayrağı indiriyor, asker bayrağı öpüyor, karşısında esas duruşa geçiyor, selam veriyor ve ayrılıyordu...

Komutan, o güne kadar böyle bir olaya hiç tanık olmamıştı. Bir subayını çağırdı, “Ne yapıyor bunlar?” diye sordu. Subay da, “Komutanım Kuzey Irak operasyonuna giderken bayrağımızın altında dualarını yapıyorlar, sırayla bayrağımızı öpüyorlar” karşılığını verdi.
Komutan, bir daha askerlerine baktı. Elini pencerenin pervazına dayadı. Gözlerinden yaşlar süzülüyordu.
Mehmetçiklerin duası bitmek üzereydi. Komutan, son askerin selamından sonra bayrakları tutan askerlerin yanına geldi. Son duayı da kendisi yaptı, bayrağı öptü, karşısında esas duruşa geçip selam durdu. Komutanın bu davranışı da “sınır ötesi”ne gidecek askerleri ağlatmıştı...

Sınır ötesinde neler oldu?
Bazıları ’’sınır ötesi harekatlar yapıldı da ne oldu?“ der. Ne olduğunu resmi belgelere dayanarak yazdığım, şehit ve gaziisimlerinin de yer aldığı “Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü’’ kitabımdan bazı operasyon sonuçlarını veriyorum:
– Kuzey Irak Harekâtı (5 ekim-15 kasım 1992): Bu operasyonda 1 551’i ölü, 1 232’si yaralı olmak üzere 2 783 PKK’lı etkisiz hale getirildi. Aynı operasyonda 1 subay, 3 astsubay, 22 er ve erbaş, 2 geçici köy korucusu olmak üzere 28 şehit verildi. Bu operasyonda 12 subay, 16 astsubay, 93 erbaş ve er, 4 köy korucusu olmak üzere toplam 125 kişi de yaralandı.
– Çelik-1 Harekâtı (20 mart-2 mayıs 1994): Bu operasyonda 555’i ölü, 13’ü yaralı olmak üzere 568 PKK’lı etkisiz hale getirildi. Aynı harekâtta 4 subay, 5 astsubay, 55 erbaş ve er olmak üzere 64 kişi şehit oldu. Bu harekâtta 13 subay, 8 astsubay, 164 erbaş ve er olmak üzere 185 asker de yaralandı.
– Çekiç Harekâtı (12 mayıs-7 temmuz 1997): Sınır ötesi bu harekâtta 2 730’u ölü, 415’i sağ olmak üzere 3 145 PKK’lı etkisiz hale getirildi. Bu harekâtta 14 subay, 4 astsubay, 75 erbaş ve er, 21 geçici köy korucusu olmak üzere 114 kişi şehit düştü. Aynı harekâtta 24 subay, 17 astsubay, 248 erbaş ve er, 49 geçici köy korucusu olmak üzere 338 kişi de yaralandı.
– Şafak Harekâtı (25 eylül-15 ekim 1997): Sınır ötesi bu harekâtta 865’i ölü, 37’si yaralı olmak üzere 902 terörist etkisiz hale getirildi. Aynı harekâtta 3 subay, 24 erbaş ve er, 4 geçici köy korucusu olmak üzere 31 kişi şehit düştü. Aynı harekâtta 5 subay, 7 astsubay, 77 erbaş ve er, 2 geçici köy korucusu olmak üzere 91 kişi yaralandı.
Bu dört büyük operasyonun sonuçlarına baktığımızda 5 701’i ölü, 1 697’si yaralı olmak üzere 7 398 PKK’lı ele geçirildi. Aynı harekâtlarda 22’si subay, 12’si astsubay, 176’sı erbaş ve er, 27’si geçici köy korucusu olmak üzere 237 şehit verildi. Aynı harekâtlarda 54 subay, 48 astsubay, 582 erbaş ve er, 55 geçici köy korucusu olmak üzere 739 kişi yaralandı.
Her operasyonun, her tepenin, her mağaranın bir anısı, bir acısı hep yaşanıyor, hep yaşanacak... Gün gün operasyonlar da, gelecek kuşaklara “Savaş Ceridesi” olarak acılarıyla, anılarıyla kalacak...

“Yardım oyunu”na gelmeyin
Van depremi, terörle mücadelenin hızını kesti. Sınır ötesi harekat, basında yer aldığı gibi büyük kapsamlı bir harekat da değildi. Açıkçası, askerlerimiz sınır ötesinde her zaman gitttiği yere kadar gitti. Asıl operasyonlar sınırlarımızda bulunan Meşeli, Cevizli Kayalık, Hanyaylası kırsalında yaşanıyor.
Terör örgütü yandaşları, verdikleri kayıpların halk üzerindeki etkisini azaltmakt için, “150 asker öldürdük, uçak, helikopter düşürdük” gibi yalanlar üretiyor. Ne yazık ki, bu yalanlara inananlar da oluyor. Dün, Çukurca’daki bazı kaynaklar da bunu belirttiler.
Teröristler ve onlarla bağlantılı olan “milis”ler, şimdi de depremi kullanıyor. Bazı illerde terör örgütü yandaşları “depremzedelere yardım” adı altında yardım topluyor. Bilesiniz ki, bunlar, depremzedelere değil, terör örgütünün dağ kadrosu için toplanıyor.

Saygı Öztürk/SÖZCÜ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget