Amaç?.. - Cüneyt Arcayürek

İktidara egemen olan yasakçı kafa; Van depremini bahane ederek resmigeçitleri, okullarda yapılagelen törenleri iptal etti.
Gün, 88 yaşındaki Cumhuriyet’i
savunmanın günü değil.
Gün; RTE ve uydularının Cumhuriyet’i nasıl anladığını ve bir başka cumhuriyet inşa etmeyi düşündüklerini anlamak ve anlatmak günüdür.
Zira: Çankaya’daki AKP’li, TV’lerde, yıldönümünü sözüm ona kutlayan konuşmasında; iptal kararını “Cumhuriyet Bayramı’nı ‘coşku’ ile kutluyoruz” diye yorumladı.
Başbakan’ın uyduları harekete geçti.
RTE’nin, milli eğitim gibi çağdaşlığın can damarı bir bakanlığın başına, “Laik Cumhuriyet dönemi kapanmıştır” diyebilen bir adamı, Ömer Dinçer’i neden getirdiği bir kez daha anlaşıldı.
Eğitim alanından Cumhuriyet düşüncesini silmekle görevlendirilen Bakan Dinçer; acele koduyla milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği genelgede; “okullarda tören yapılmayacağını” emretti...
Dönekliği kanıtlanan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay uydu kervanına katıldı. Ankara Devlet Opera Balesi’nin gerçekleştireceği Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri’ni iptal etti.
***
Devlette ilk kez böyle anlamsız ama gizlenen amaçlara hizmet eden bir karar ve uygulamaya, RTE ve uydularının gösterdiği gerekçe kargaları güldürecek nitelikte: Deprem ve acı yüklü günler!
Resmi geçitler, Cumhuriyet’in erdemlerini tartışan toplantılar yapılırsa, okullarda çocuklarımız Atatürk’ümüzü ve eserini irdeleyen şiirler okursa, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş’ın buyurduğuna göre, “milletin gönlünde burukluk yaratılır”mış!
Balık baştan kokmaya başlamasın. Yukarıdan aşağıya, taa iktidar partisi genel merkezine kadar uzanır… ve tiksindirici koku öylesine yayılır ki, laik Cumhuriyet’i yıkma projelerini saklayan, gizleyen kapıların açılmasına vesile olur.
Van depreminde hâlâ derme çatma -tabii bulabilirse- çadırlarda, kar altında soğukta kıvrananların ıstırabını örtmeye, olası depremlere doğru dürüst önlem alamamanın ayıbını kapatmaya girişti RTE; iptal garabesini seçim öncesindekilere benzer büyük bir palavra ile örtmeye çalıştı.
Sayıları 9 milyon olduğu söylenen çürük çarık binaları yıkma projeleri varmış kafasında. Oysa, asıl amacı artık toplumda değişmez yeri olan Cumhuriyet’e ilk kazmayı vurmak!
***
Yadsınamaz biçimde anlaşıldı. RTE ve uyduları; Atatürk Cumhuriyeti’nin temel öğelerine, üniter devlet yapısına, eğitim birliğine, hatta dilinden düşürmediği laikliğe karşıdır ve bu temel ilkeleri her fırsatta yok etmeye kararlıdır.
Hiç kuşkusuz bu kafadakiler özledikleri Osmanlı’yı, hilafeti kaldırdığı, dinle devlet işlerini ayırdığı, çağdaşlığa kapıyı araladığı için Atatürk’e de kurduğu Cumhuriyet’e de karşıdırlar.
Anlamsız bir gerekçeyi içeren iptal kararı bu yargıları doğruluyor.
Gerçek yüzleri maskeleyen yalanlar!
Ne yaparlarsa yapsınlar, gerçek değişmez. Cumhuriyet’i erdemlerinden uzaklaştırmaya çalışan kafa ve uyduları, Atatürk’ün tırnağı bile olamazlar!
***
RTE ile; Cumhuriyet Bayramı mesajında öne sürdüğü gibi, “milletimizi birbirine daha da kenetleyecek, hem de Cumhuriyet’imizi temellerini çok daha sarsılmaz hale getirecek” yeni bir anayasa yapılabilir mi? Oturup düşünmek gerek.
Hayırlara vesile olur mu pek sanmam ama… haberlere göre iptal kararını son MGK öncesi bir araya gelen Çankaya’daki AKP’li, Başbakan RTE ve… Genelkurmay Başkanı Necdet Özel birlikte almışlar.
Geleneksel 30 Ağustos kutlamalarını Çankaya’daki AKP’liye devreden ve o gün Çankaya’daki AKP’liyi, önünde durup şak diye selamlama kararının yine bir MGK toplantısından önce, üstelik Genelkurmay Başkanı Özel’in önerisiyle alındığını da anımsayarak…
…Genelkurmay Karargâhı AKP iktidarıyla el ele mi diyeceğiz, yoksa askerin “güçlü ordu, güçlü Türkiye” diyen sloganının derdest edilip tozlansın diye dolaba kaldırıldığı, tabii “güçlü AKP iktidarında güçlü ordu” diye anılmasındaki anlamı mı…
…ya da RTE’nin kendine “özel” askersel yapı oluşturmasını mı sorgulayacağız? Artık soruları yanıtlamanın zamanı geldi!
***
Ne yaparsa yapsınlar, kiminle, kimlerle, hatta şeytanla bile işbirliği yapsınlar.
Kurucusunun gösterdiği yolda Cumhuriyet, ilelebet yoluna devam edecek!
Zira Atatürk’ümüz, Cumhuriyet’imiz kalıcı… bu kadro gidici!
O güneşli günleri göreceksiniz çocuklar!

Cüneyt Arcayürek/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget