CHP’den İmar Değişikliklerine Sıkı Takip - Utku Çakırözer

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin ardından ana muhalefet partisi CHP, depremden zarar gören Van ve Erciş’te her gün en az bir milletvekili bulundurma kararı aldı. Önceki gün yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile milletvekilleri Melda Onur ve Haluk Eyidoğan’dan oluşan heyet Van’daydı. Bugün de Umut Oran. CHP’den bir heyet Kurban Bayramı’nı da Van’da depremzedelerin yanında geçirecek.
‘Çadırları gizli sokabildik’
Günaydın ile Van dönüşünde yaptığımız görüşmede deprem bölgesine ilişkin tespitlerini şöyle sıraladı:
• “Deprem bölgesinde çok ciddi çadır sıkıntısı var. Bu da bir ‘yağmalama’ sektörü yaratmış durumda. Gelen çadırlar bir çete tarafından yağmalanıp kara borsada tanesi 100 liraya vatandaşlara satılıyor.
• Yağmalama tehlikesine karşı, CHP’li belediyelerin yardımlarını taşıyan 30 TIR’ı ancak gece karanlığında Van ve Erciş’e sokabildik. Onda da üniversitenin bahçesine soktuk, oradan küçük kamyonetlerle ihtiyacı olanlara dağıttık.
• Hükümetin hiçbir kurumu Van’ın BDP’li belediye başkanı ile temas kurmuyor. Bu yapılan, o şehrine halkına saygısızlıktır. (Bu tespiti Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’den de dinledim.)
• Van halkı, ‘marjinal’ seviyede kalmış bile olsa bölgeye yönelik ‘ayrımcı’ söylemlere son derece kırılmış.”
Gül tepkiden mi çekindi?
Günaydın izlenimlerini aktarırken, “Bölge halkı Cumhurbaşkanı’na da tepkili. Umarız yarınki ziyaretinde bir tatsızlık yaşanmaz” sözleri dikkatimizi çekti. Günaydın, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Çukurca saldırısı sonrasında PKK’liler için kullandığı “İntikamı misliyle alınacak” sözlerinin bölgede çok tepki topladığı algısıyla dönmüş Ankara’ya.
Bu diyaloğun üzerinden birkaç saat geçmeden Cumhurbaşkanı Gül, bugün bölgeye yapmayı planladığı ziyareti erteledi. Çankaya Köşkü ertelemeyi, “arama kurtarma çalışmalarının olumsuz etkilenmemesi” gerekçesine dayandırdığından, Günaydın’ın gözlemlediği o havanın kararda ne ölçüde etkili olduğunu kestirmek güç.
CHP teşkilatına ‘deprem’ genelgesi
CHP’nin toplam 535 il, ilçe ve belde belediyesi var. Ayrıca CHP’nin tüm teşkilatları hangi partiden olursa olsun bulundukları yerdeki belediyelerin faaliyetlerini yakından incelemek ve usulsüz buldukları işlemleri yargıya taşımakla görevli. Partinin yerel yönetimlerden sorumlu en üst yetkilisi konumundaki Günaydın, Van-Erciş depremi sonrasında hem CHP’li belediyelere hem de partinin il ve ilçe teşkilatlarına bu konuya en yüksek titizliği göstermeleri yönünde bir genelge gönderecek. Belediyelerden mevzuatın titiz uygulanması istenirken teşkilattan da “Belediyelerdeki imarla ilgili tüm kararlarının vatandaşların can ve mal güvenliğini temel öncelik sayarak sıkı biçimde denetlenmesi” belirtilecek. CHP ayrıca, yerel yönetimler kanununda ‘imar rantının vergilenmesi’ ve ‘müteahhitlerle, yapı denetim firmaları arasındaki ilişkinin koparılmasını’ sağlayacak değişiklikler de önerecek.

CELAL BAYAR’IN KIZINDAN ÖMER DİNÇERE YANIT
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, teşkilat yasası değiştirilirken ‘Atatürk ilke ve inkılapları’ ifadesinin çıkarılmasını, bu ilkelerin zaten anayasa ve diğer mevzuatta bulunmasına bağlamıştı. Dinçer bu tavrını da Fransız yönetim bilimci Henri Fayol’un “Her şeyin bir yeri ve zamanı vardır” şeklindeki düzen ilkesiyle açıklamıştı. Dinçer’in yaklaşımına, üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı Nilüfer Bayar Gürsoy’dan eleştirel bir yorum geldi:
“Fayol bu deyimleri kullanmış olsa da kendi buluşu değil. Bunlar Fransız atasözleri. Eşya ve düzenlemeyi, zaman ve zamanlamayı kavramaları için okul çağına ermekte olan çocuklara ilk öğretilen deyimlerdir. Bu basit sözlere derin manalar yükleyerek Atatürk ilkelerinin zaman aşımına uğradığı hükmüne varmak akıl almaz bir mantıksızlıktır. Art niyetin ötesinde Atatürk aydınlanmasından bihaber olmaktır. Sarf ettikleri ‘Biz bazı şeylere gereğinden fazla önem veriyoruz’ sözleri de bunun göstergesidir. Ne acıdır ki böylesine bir düşünce yapısında olan bir kişiye Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim bakanlığı emanet edilmektedir. Eğitimimizin temel kuralı olan Atatürk ilkelerine bağlı vatandaş yetiştirmeyi kaldırıp acaba hangi sistemi veya kuralsızlığı getirmek niyetindedirler? Atatürk aydınlanmasını özümsememiş olanların özellikle eğitimin başında bulunması Türkiye’nin geleceği için kaygı vericidir.”

Utku Çakırözer/Cumhuriyet

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget