Tayyip Bey, zam yapacağına biraz İbni Haldun okusun - Arslan BULUT

Sigarada özel tüketim vergisi artırıldı, sigara şirketleri zam yaptı. Vatandaş kaçak sigaraya yönelince, hem devletin vergi geliri, hem de şirketlerin kârı azaldı. Bunun üzerine vergi oranı yüzde 69’dan yüzde 65’e indirildi. Sigara firmaları da fiyat indirdi ama bu da yeterli olmadı.
Bütün bu gelişmelerden sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Emniyet birimlerimizin yapmış olduğu operasyonlar neticesinde elde ettiği sonuçlar sigara kaçakçılığının, terör örgütüyle bağlantılı olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Dolayısıyla eylem planını, terör örgütünün finansman kaynağının kurutulması ve terörle mücadelenin bir parçası olarak görmek gerekir” dedi. Bu yaklaşım doğrudur ama bugüne kadar yapılan sigara kaçakçılığına neden göz yumulduğunu izah etmiyor.
Kaçak sigarayı terör örgütünün organize ettiğini sokaktaki vatandaşa sorun, bilmeyen çıkmaz! Kaçak sigaralara “PKK sigarası” da deniliyor, “Barzani sigarası” da.. Peki Maliye Bakanlığı veya Hükümet bunları yeni mi öğrendi?

***

İşte Türkiye’nin meselelerine hükümetlerin genel yaklaşımı hep böyle olmuştur. Gözünün önünde sigara kaçakçılığı yapılıyor, kazanılan paranın PKK’ya gittiğini de biliyorsun ama tedbir almıyorsun..
Şimşek, “Konunun önemine binaen, sayın Başbakanımızın talimatıyla, tütün ve tütün mamulleri kaçakçılığıyla mücadele konusu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun gündemine alınmıştır. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın başkanlığında yapılan toplantılarda, konunun çözümü için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek bir eylem planının hazırlanmasına karar verilmiştir. GİB’in koordinatörlüğünde Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Vergi Denetim Kurumu Başkanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurumu, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun katkılarıyla yapılan toplantılar sonucunda 14 hedef ve 37 eylemden oluşan bir eylem planı hazırlanmıştır” diyerek bilgi de verdi.
Demek ki istenirse devlet mekanizması bütünüyle harekete geçirilerek tedbir alınabiliyormuş..

***

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Şimşek, Türkiye’de 2009 yılında 5.3 milyar paket olan sigara tüketiminin 2010 yılında yüzde 13.3 azalarak 4.6 milyar paket olarak gerçekleştiğine işaret etti ve bu azalışta, yapılan vergi artışlarının tüketimi azaltıcı etkisinin yanında hükümetçe uygulamaya konulan Ulusal Tütün Kontrolü Eylem Planı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen sigarayı bıraktırma kampanyalarının etkili olduğunu, ayrıca sigara kaçakçılığındaki artışın da resmi tüketim rakamlarında azaltıcı etkisi bulunduğunu söyledi.
Kaçakçılıktaki artışın bir sebebini de komşu ülkelerdeki sigara fiyatlarının Türkiye’deki fiyatların çok altında olması olarak gösteren Şimşek, Türkiye’de alt segment sigara fiyatları 3 dolar iken bu rakamın bazı komşu ülkelerde 1 dolar civarında olduğunu kaydetti. Şimşek, “Son düzenleme ile birlikte paket başına 4 lira vergi almış olacağız” dedi.

***

Tabloyu kendisi özetlemiş. Bizim bir yorum yapmamıza gerek kalmıyor.
Tabii bir de şu durum var: Özelleştirme politikaları sonucu, yerli sigara üretim oranı düştü. Üretilen yerli sigaraların kalitesi de bilinçli olarak aşağıya çekildi. Her üründe olduğu gibi tütün ekimi de Amerikan şirketlerinin çıkarlarına göre düzenlendi. Piyasayı tamamen yabancı şirketlerin ürettiği sigaralar kapladı.
Hükümet, sigaraya zam yaparak, gelir elde edemeyeceğini nihayet anladı ama geç anladı.
Halbuki yeni vergiler koymanın vergi gelirlerini düşüreceğini yüzyıllar önce İbni Haldun yazmıştı..
Demek ki Tayyip Bey’in biraz İbni Haldun okuması iyi olacak.

Arslan BULUT/YENİÇAĞ

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget