CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Saygı Öztürk'e neler anlattı? - Saygı Öztürk

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 88. yıldönümü kutlamalarının Van-Erciş depremi nedeniyle iptal edilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Resepsiyon iptallerini anlarım. Ama çocuklarımızın Cumhuriyet şiirleri okumalarına, konuşmalar yapmalarına niçin engel oluyorsunuz? Bunun mantığı olamaz. Bunun mantığı, Cumhuriyete karşı olan düşüncedir. AKP, Cumhuriyeti farklı anlıyor” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’de yapılan törende yalnız bırakılması ve bu görüntülerin basında yer alması da, “CHP Genel Başkanı törenlerde yalnızlaştırılıyor ve gelmemesi mi isteniyor?” yorumlarına neden oldu. Kılıçdaroğlu, SÖZCÜ’nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

Rahatsızlık duymuyorum
Evet, TBMM’de düzenlenen törende yalnız olduğumu gösteren fotoğraflar ve tokalaşma olmadığına ilişkin haberler yayımlandı. Ancak, bu durum ben de bir rahatsızlık yaratmadı.
Açıklıkla ifade edeceğim şöyle bir şey var: TBMM’de ki törenlerden önce Anıtkabirde buluşuyoruz. Tokalaşmalar, sohbetler oluyor. Oradan çıkınca TBMM’ne geliyoruz. Yeniden tokalaşma gibi bir şey yok. Sanki hiç bir araya gelmemiş, tokalaşmamış, konuşmamış gibi gösteriliyor. Ama gerçek öyle değil. Anıtkabirde bakanlarla, AKP’li milletvekilleriyle de konuşuyoruz. Bir sorun yok. Medyaya farklı yansıyor ve vatandaşlarımız da haklı olarak benim yalnızlaştırıldığımı düşünüyor.

Genelkurmay Başkanıyla görüşeceğim
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le de konuştuk. Anıtkabir’de bana ‘randevu istemiştiniz. Çarşamba ya da Perşembe günü uygun olursanız görüşelim’ dedi. Yeni görevinden dolayı kendisini tebrik edeceğim. Tabii ki başta Güneydoğu olayları, sınır ötesi harekat ve başka konularda da konuşmamız olacaktır.

Törenlerin iptalinde samimi değil
Cumhuriyet Bayramımızın 88. yıldönümü törenlerinin iptali konusunda hükümetin samimi olmadığı kanısındayım. Nedeni de şu: İptal gerekçesine bakıyoruz. Deprem gerekçe gösteriliyor. Tasada ve kıvançta berabersek bayramı asıl şimdi kutlamamız gerekiyor. Bu kutlamalar düğün-dernek değil, yurttaşlık bilinci demektir. Hepimiz, üzerine düşeni fazlasıyla yapmak zorundayız.

Kendileri düğün-dernekte
Hükümet, törenleri deprem nedeniyle yasakladı ama başta Başbakan ve bakanlar olmak üzere hepsi düğün-derneklere gittiler. Bu konuda samimiyet göstergesi yok. Hükümetin gündemi farklı. Vatandaşa farklı söyleniyor, uygulamaları farklı..

Cumhuriyete karşı olan düşüncedir
Düğün-derneklere gidenler, Cumhuriyet Bayramı törenlerini hangi gerekçeyle ortadan kaldırdıklarını da söylemesi lazım. Başbakana her fırsatta kutlamaları niçin iptal ettiğini soracağız. Resepsiyonların iptalini anlarız. Buna en küçük bir itirazımız da olmaz. Ama okuldaki çocuklarımızın törenlerinin iptalini nasıl anlayacağız? Bu çocuklar Cumhuriyetle ilgili konuşma yapacak, şiirler okuyacaktı. Bunu da yasakladılar. Bunun mantığı olamaz. Mantığı ancak Cumhuriyete karşı olan düşünce olur.

Cumhuriyeti farklı anlıyorlar
Kutlamaları yasakladınız da ne oldu? Halk sokaklara döküldü ve Cumhuriyet Bayramımızı kutladılar. Bu insanlar ülkesini seviyorlar. İnsanlar birbiriyle barışık. Ancak, kendi insanıyla barışık olmayan AKP hükümetidir. Anlaşılıyor ki, Cumhuriyeti bizim anladığımızdan farklı anlıyorlar. Bu daha vahim bir olay. Oysa, Cumhuriyet hepimizin ortak değeridir. Demek ki Cumhuriyetle ilgili ciddi bir sorunumuz var. Bunu gündemde tutmak bizim görevimizdir.
;CHP’de kapalı oturum

Dün, makamında çalışan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun gündeminde, parti içi konular ve izlenecek yöntemler de var. Kılıçdaroğlu, “Ülke gündemindeki konular başta olmak üzere, hazırlanmak istenen yeni Anayasa konusunda CHP grubu olarak bu hafta kapalı bir oturum yapacağız. Ağırlıklı olarak Anayasayı ele alacağız ve bu konuda grup olarak tavrımızı belirleyeceğiz” dedi.

Saygı Öztürk

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget