'Türkiye'de yargı politik gücün elinde tehlikeli bir boyut kazandı.. İktidar yandaşları yargıdan muaf tutuluyor'

TBMM’de şu anda 3. Yargı Paketi görüşülüyor. Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılacakmış gibi yapılarak kamuoyu uyutuluyor. İşte tam bu saatlerde Avrupa Konseyi’nin hukuk danışma organı olan “Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği” MEDEL bir Türkiye raporu yayınlıyor.

Özetle veriyorum:
"Türkiye'de yargı politik gücün elinde tehlikeli bir boyut kazandı. Yürütme erki yargıyı manipüle ediyor. Yargıç bağımsızlığı tehdit altında. İktidar yandaşları yargıdan muaf tutuluyor."

Bu çarpıcı iddialar, Avrupa Konseyi’nin hukuk danışma organı görevini yürüten Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupalı Yargıçlar Birliği, diğer adıyla MEDEL'in raporundan.

Raporda Türk yargısına sert eleştiriler yöneltiliyor.

Deniz Feneri, şike, MİT, KCK soruşturmalarının örnek gösterildiği raporda, “Yargının politik gücün elinde tehlikeli bir boyut kazandığı" vurgulanarak, durumun yargıç-savcı bağımsızlığını tehdit ettiği belirtiliyor.

YARSAV ve Yargı-Sen’e yönelik müdahalelerin eleştirildiği raporda, yargıç ve savcılar hakkında soruşturma başlatmak, dosyadan el çektirmek ya da kanun değişiklikleriyle iktidar yandaşlarının yargıdan muaf tutulduğu belirtiliyor; "yargı, yürütme erki tarafından manipüle ediliyor" deniliyor.

Türkiye’de yargının siyasi gücün emrine verildiği ve asli işlevlerini yapamaz hale getirildiği de rapordaki tespitler arasında.

Gürbüz Evren / Siyaset Bilimci

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget