HSYK, 10 gün bile dayanamadı ve işte yeniden açılan o adliyeler

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), iş yükü az olan 148 adliyeyi kapatıp başka adliyelere bağlanmasını kararlaştırmıştı. Doğru bir karardı. Bir tarafta yılda 2 bine yakın dosyaya bakan, bir tarafta ise 150-200 dosyaya bakan C.savcısı ve hakimler var. İş yükü az olan adliyelerin başka adliyelerle birleştirilmesiyle, 600’e yakın hakim ve C. Savcısının, daha etkin bir çalışma yapması da sağlanacaktı.

Hakim ve C.savcısı açığınızı kapatamıyorsanız HSYK’nın kararı yerindedir. Ama siyaset de devrededir. Hiç bir milletvekili, seçim bölgesindeki adliyenin “işi az” diye kapatılmasını istemez. Aksine, “Suç işlenmiyor diye ilçemizi niçin cezalandırıyorsunuz” diye karara tepki de gösterir. HSYK, 148 adliyeyi kapatma kararı aldığında, aynı gün, AKP’li milletvekillerinin kapatılan adliyelerin açılması için Adalet Bakanlığı’nı adeta bastığını belirtmiştik. Basanlar sonuç aldı, basmayanların da “şikayeti yok” kabul edildi.

HSYK’nın 15 Haziran tarihli toplantısında kapatılacak adliyeler belirlenmişti. Kapatılan adliyelerdeki hakim ve C.savcılarının atamaları bile yapıldı. Bazıları veda ziyaretlerine bile başladı. Adalet Bakanlığı, kapatılma kararı verilen bazı adliyelerin yeniden açılmasını HSYK’ya önerdi. HSYK’nın başkanı Adalet Bakanı’dır. Bakan önerdikten sonra HSYK yetkilileri çıkıp “Olur mu sayın bakan, biz bu adliyelerin kapatılmasını kararlaştırdık, hakim ve savcıların tayinlerini yaptık. Şimdi hangi gerekçeyle bunları kapatmaktan vazgeçtiğimizi açıklayacağız” der mi?

Bu adliyeler yeniden açıldı

HSYK, kapatma kararından 10 gün sonra yine toplandı. AKP Milletvekillerinin istekleri doğrultusunda HSYK, şu adliyeleri yeniden açmaya karar verdi:

Yumurtalık (Adana), Taşlıçay (Ağrı), Gündoğmuş (Antalya), Posof (Ardahan), Arhavi (Artvin), Karacasu (Nazilli), Mengen (Bolu) Yeşilova (Burdur), Kale (Denizli), Çüngüş (Diyarbakır), Yağılca (Düzce), Palu (Elazığ), Çayırlı, Kemah, Kemaliye (Erzincan), Senirkent (Isparta), Eskipazar (Karabük), Digor, Selim (Kars), Küre (Kastamonu), Sarız (Kayseri), Sulakyurt, Demirköy (Kırklareli), Sarayönü, Doğanşehir (Konya), Kırkağaç, Selendi (Manisa), Ömerli (Mardin), Derinkuyu, Hacıbektaş (Nevşehir), Çamardı (Niğde), Gürgentepe (Ordu), Ferizli (Sakarya), Vezirköprü (Samsun), Durağan (Boyabat), İmranlı (Sivas), Artova (Tokat), Araklı, Çaykara, Tonya (Trabzon), Mazgirt, Nazımiye (Tunceli), Saray (Van), Gökçebey (Zonguldak).

HSYK, siyaset karşısında 10 gün bile dayanamadı. Şimdilik 44 adliye yeniden açıldı. Bu sayı önümüzdeki günlerde daha da artacaktır. Bir “kapattım”, bir “açtım” uygulaması bağımsız olduğu öne sürülen HSYK’ya yakışıp yakışmadığı konusunda HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un söyleyecek sözü olur mu?

Olan, sınır illerimize olacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski dostu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la, uçağımızın düşürülmesinden sonra gerilimi daha da tırmandırdı. Bundan böyle Suriye uçağı, helikopteri, askeri yanlışlıkla bir sınırımızı geçsin ya da sınırımıza yaklaşsın vay hallerine!.

Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Şırnak illerimiz Suriye ile sınır komşusudur. Dahası, Suriyelilerle akrabalıkları vardır. Suriye ile ilişkiler gelişince, sınır boylarındaki mayınlı araziler temizlenip tarıma açılacaktı. Artık tarıma açılması şöyle dursun, yeni mayınlar döşenecek, tel örgüler güçlendirilecek, asker sayısı artırılacak.

Başbakan, Suriye tarafındaki her askeri unsurun tehdit olarak değerlendirileceğini belirtiyor. Suriye üzerinde bu kadar önemle duran Başbakan, Irak’tan kaynaklanan terör olaylarını niçin dikkate almaz acaba? PKK’nın Kuzey Irak’ta helikopterlerimizi düşürdüğünü çabuk unuttuk…Suriye olayı kuşkusuz çok önemli. Ancak, bu durum Kuzey Irak’tan kaynaklanan terörü unutmamız için gerekçe olamaz.

Esat karşıtlarına daha çok destek
Sınırın Suriye tarafında, öteden beri nöbetçi kulübesi bile yoktur. Kaçakçılığa, Suriye göz yumar. O yüzden, Suriye askerlerini sınır boylarına yakın yerlerde göremezsiniz. Onların kaçak geçişlerini boşa bekleriz.
Yapılacak olan şudur: Suriye’den Türkiye’ye sığınan rejim karşıtlarına verilen destek daha da artırılacaktır. Suriye makamları da, Türkiye’nin rejim karşıtlarına Türkiye’nin her türlü desteği verdiğinin farkındadır. Uçağımıza saldırması da bunun bir sonucudur.

Türkiye, Suriye’den kaynaklanan yeni bir olay yaşanmasa bile, Başbakan Erdoğan mevcut Suriye yönetimi devrilene kadar mücadeleye kararlı gözüküyor. Askeri alanda yeni bir şey olmaz. Sınırda bir iki küçük olay dışında bir şey beklenmesin. 1989 yılında olduğu gibi Suriye tazminat ödeyerek bu işi kapatmak isteyecektir.
Türkiye neleri unutmadı ki… Bu da bir süre iç politika malzemesi olur ve unutulur gider…Olan şehitlerimize ve ekonomisi büyük ölçüde etkilenecek sınır illerimize olur…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget