Hayır, Sayın Başbakan, Türkler, 9 Yüzyıl önce Şam’dakileri korumak için savaşmadı

Hayır, Sayın Başbakan, Türkler, 9 Yüzyıl önce Şam’dakileri korumak için savaşmadı

Sayın Başbakan az önce partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, konuyu Suriye politikasına getirerek, “Bundan 9 yüzyıl önce de, Kudüs’te, Şam’da olan zulme Selçuklu Sultanı 1. Kılıçaslan kayıtsız kalmamıştı” değerlendirmesinde bulundu.

Sayın Başbakanın önüne bu yanlış bilgileri koyanlara işin doğrusunu anlatayım.

1071’deki Malazgirt zaferinin ardından Türkler hızla Anadolu’da ilerlemektedir. Efes’teki Meryem Ana Kilisesi, ilk Hıristiyan kiliselerinin bulunduğu Kapadokya, Kudüs'teki Kıyamet Kilisesinden sonraki en kutsal kilise olan st. Paul Kilisesi ile st. Paul Kuyusu’nun bulunduğu Tarsus, dünyadaki en eski kiliselerden biri olan, Hıristiyan cemaatlerin toplandığı, Aziz Paul’un, Aziz Pierre ve Barnabas’ın vaazlar verdiği St Pierre Kilisesini barındıran Antakya çok önemli merkezlerdir.

Anlayacağınız, Hıristiyanlar için Kudüs tek kutsal mekân değildir. Yukarıda sıraladığım kutsal mekânlar da Hıristiyanların ziyaret edip, Hacı oldukları alanlardır.

Kutsal mekânları ziyarete giden Fransız rahip Pierre L’Ermite, Anadolu’daki Türk varlığını görüp dehşete düşmüştür. Fransa’ya döndüğünde, Papa ile görüşmüş kutsal savaşın kaçınılmaz olduğunu vurgulamıştır. L’Ermite, görüşmenin ardından Papa’nın da desteğini alarak Haçlı Ordusu oluşturmak için harekete geçmiştir.

Selçuklu Türklerine karşı Haçlı seferini düzenleyen kişi olarak tarihe geçen Rahip L’Ermite, üstünde yırtık elbise, eşek sırtında, yalın ayak 1095-1096 yıllarında Fransa’yı, Belçika’yı ve Almanya’yı dolaşıp ilk Haçlı ordusu için asker toplamıştır.

Rahip Pierre L’Ermite’in bu görevi sırasında yaptığı konuşmalarında çok önemli bir ayrıntı vardır. L’Ermite halka seslenirken, Müslümanlara, İslam’a karşı mücadeleye değil, Türk ilerlemesine dikkat çekerek, asker toplamaya özen göstermiştir.

Rahip L’Ermite, şöyle demektedir, “Tüm kutsal mekânlarımız acımasız ve Tanrıtanımaz Türklerin tehdidi altındadır. Hac vazifesini yerine getirdiğimiz bu mekânların din düşmanı, kâfir ve Arapların paralı askeri Türklerin eline geçmesine müsaade edecek misiniz? Putperest Türklere karşı Haçlı Ordusu’na katılmak için ne bekliyorsunuz?”

Bu söylemler kimi kaynaklara göre, Fransız ve Almanlardan oluşan 110 bin asker toplamıştır. İlk Haçlı Ordusu, İznik önlerinde Selçuklu Sultanı 1 Kılıçaslan’ın Ordusu’na yenilmiştir. Çok kanlı geçen savaşta, Haçlı Ordusu geride 3-4 bin asker kalacak şekilde kılıçtan geçirilmiştir.

Tamamen yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmalar açıkça göstermektedir ki, Birinci Haçlı Seferinin Kudüs, hele hele Şam ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Söyleyin Allah aşkına, 1. Kılıçaslan’ın 9 Yüzyıl önceki savaşının bugünkü Suriye politikasıyla ne ilgisi var?

Gürbüz Evren / Siyaset Bilimci

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget