Savaş yoksa o uçak vurulmaz - Saygı Öztürk

Askeri uzmanlar, uçağın özelliklerini anlattı Şam'ın tavrının hukuki olmadığını söyledi

TÜRKİYE ile Suriye arasındaki gerilim, RF-4E keşif ve gözetleme uçağımızın düşürülmesiyle zirveye çıktı. Pilotlar, iki ülke arasında savaş yokken uçağın düşürülmesinin "normal bir adım olmadığını" belirtti. Suriye'nin 23 yıl önce uçağımızı düşürdüğü ve o günden bu yana Suriye'nin anlayışında bir değişiklik olmadığını dile getiren hava komutanları, her iki olayda da kurala uyulmadığını söyledi.
Hassas cihazlar var
Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, jetin hava sahasını hızla giderken ihlal etmiş olabileceğini söylemesine şaşırdığını belirtti. Karakuş şunları söyledi:
"Bu uçaklarda son derece hassas cihazlar var. Yanlışlıkla ihlal diye bir şey olmaz. Uçakların alınış tarihi eski ancak büyük tadilat ve değişiklikler yapılmıştı. Uçakla ilgili herhangi bir sorun olmaz.
O milin dışına çıkmaz
Uçaklar iyi sistem ve cihazlarla donatılmış olduğu için istenmezse ihlal yapmaz ve o milin dışından keşif imkanı sağlayabilirler. İhlal olsa bile savaş yoksa o uçağa ateş edilmez. Uçağı gelir ikaz eder. Bu, uluslararası hukukta böyle. İkaz olmadan uçağı düşürmek hukuki olamaz. Uçağımızın Suriye hava sahası yanlışlıkla girmiş olabileceğine ilişkin iddialar ise pilotlarımıza ve uçaklarımıza hakarettir."
"Sınırımızda düştü"
Emekli Hava Albay Çetin İlleez de, uçağımızın Suriye hava sahasını ihlal ettiğine inanmadığını, 23 yıl önce de Suriye'nin kendi hava sahamızda bulunan uçağı düşürdüğünü belirtti. 1 Ekim 1989'da Tapu Kadastro'ya ait uçak Türkiye üzerindeyken Suriye Ordusu tarafından düşürülmüştü. 5 kişi şehit olmuştu.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget