‘Tanksavar ve Uçaksavar İstiyoruz’ - Utku Çakırözer

Erdoğan’ın sözleri Esad muhaliflerini umutlandırdıEsad meydan okudu

Erdoğan’ın ne söyleyeceğini merakla bekleyenler arasında Esad muhaliflerinin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi (SUK) de vardı. Ekim 2011’den bu yana faaliyette olan SUK’un Türkiye Temsilcisi Halit Hoca ile yaşanan krizi ve Başbakan’ın açıklamalarını değerlendirdik. O da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gibi uçağın Türk hükümetine karşı mesaj verme amacıyla kasten düşürüldüğü kanaatinde. Muhaliflerin gözünden Türk uçağının düşürülmesinin anlamı şu:

“Bir süredir Suriye ordusunda çözülme var. Artık üst düzey generaller Türkiye’ye kaçıyor. Ayrıca bir pilot Ürdün’e kaçtı. Özellikle Suriye Hava Kuvvetleri’nin itibarı zedelenmiş durumda. Bu yüzden Türk jetini kasten düşürdüler. Hem halkına hem de dünyaya ‘Benim ordum ayakta, NATO üyesini düşürecek güçte’ mesajı verdi. Hem de Türkiye’ye meydan okudu. Yaşadığı sorunu Türkiye ve bölgeye mal etmek istiyor.”

Müdahale eder sandık

Esad muhalifleri, uçağın düşürülmesinden sonra Türkiye’nin müdahalesini beklemişler.

“Esad’ın kararı çok çılgıncaydı. Bekledik ki Türkiye’den ve dünyadan bir ders verilsin. Türkiye’den yıkıcı tepki beklerken daha kontrollü bir süreç yaşandı. Türkiye de bunu tek başına değil müttefikleriyle yapmak istiyor. Ama müttefikler yanaşmayınca kendisi de girmek istemiyor. Bunu da anlayışla karşılıyoruz. Bu olay gösterdi ki Esad’a bir müdahale kesinlikle gündemde değil. Öyleyse iş bize düşüyor. Yeter ki bize kendimizi savunma imkânları sağlansın.”

Ağır silah talepleri karşılansın

Erdoğan’ın konuşmasında birkaç kez vurguladığı “Suriye halkının haklı mücadelesinde yanında olacağız, her türlü desteği vereceğiz” ifadelerinden, SUK’un beklentilerinin karşılanacağı anlamı çıkardıklarını belirten Hoca taleplerini şöyle sıraladı:

“Biz Esad rejiminin askerleriyle mücadeleye hazırız. Ama elimizde yeterli donanım yok. Dünya bu işi aylardır tartışıyor, bir sonuca vardığı yok. Bu arada yüzlerce masum sivil ölüyor. Özgür Suriye Ordusu’nun organize bir ordu haline gelmesi için Türkiye de dahil ülkelerden taleplerimiz belli. Uçaksavar, tanksavar ve modern bir haberleşme ağı istiyoruz. Suudi Arabistan ve Katar, Lübnan üzerinden bir parça yardım ediyor. Ancak Türkiye üzerinden bugüne kadar bırakın silahı, uydu telefonu bile sokamıyoruz. Başbakan’ın sözlerinden sonra oldukça umutlandık. Eğer Suriye halkının mücadelesine tam destekten bahsediliyorsa o bizleriz işte. Taleplerimizde de aylardır ısrar ediyoruz.”




BAŞKENTTEN OKTAY AĞABEY’E SELAM

Dün Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile çok anlamlı bir törene ev sahipliği yaptık. Niğde Kültür ve Sanat Platformu ile birlikte, Cumhuriyetimizin kurucu kadrosunda yer alan devlet adamı ve edebiyatçı Ebubekir Hazım Tepeyran’ı andık. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç ile Başkan Yardımcısı Alev Coşkun’un da hazır bulunduğu panellerde Tepeyran’ın siyasi ve edebi yönü üzerine derinlemesine değerlendirmeler ve tartışmalar yapıldı. Küçük Paşa eseriyle edebiyatımızda köy romancılığını başlatan isim olan Tepeyran adını yaşatmak için ilk kez düzenlenen roman yarışmasını kazanan yazarımız Adnan Binyazar’ı da hep birlikte kutladık. Tepeyran aynı zamanda Oktay Ağabeyimizin (Akbal) de dedesidir. Törene sağlık nedenlerinden ötürü katılamayan Oktay Ağabey’e, Cumhuriyet okurları ve başkentteki Niğdelilerden kucak dolusu selamlar gönderdik.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget