Gelin sondan başlayarak 6 aylık gelişmeleri özetleyelim önce:
1.) Çin ile Japonya, karşılıklı ticaretlerinde artık dolar yerine kendi paralarını, Yuan ile Yen’i kullanacaklar.
2.) Çin ile Rusya, karşılıklı ticaretlerinde –büyük oranda- Yuan ile Ruble kullanıyorlar.
3.) Çin ile Hindistan, karşılıklı ticaretlerinde –büyük oranda- Yuan ile Rupi kullanıyorlar.
4.) Çin ile İran, karşılıklı ticaretlerinde Yuan ile Riyal kullanıyorlar.
5.) Rusya ile İran, karşılıklı ticaretlerinde Ruble ile Riyal kullanıyorlar.
6.) Japonya ile İran, karşılıklı ticaretlerinde Yen ile Riyal kullanıyorlar.
7.) Rusya ile Japonya, karşılıklı ticaretlerinde ruble ile yen kullanmaya hazırlanıyorlar.
8.) Hindistan ile İran, karşılıklı ticaretlerinde, Rupi ile Riyal kullanmaya hazırlanıyorlar.
Dolar’ı karşılıklı ticaretlerinde kullanmayan bu ülkelerin satın alma gücüne göre dünya ekonomik büyüklük sıraları ise şöyle: Çin ikinci, Hindistan üçüncü, Japonya dördüncü, Rusya altıncı, İran on sekizinci…
ÇİN’İN DOLARA AÇTIĞI SAVAŞ
Bu önemli gelişme üç sütun üzerinde yükseldi.
1.) Çin, 2008 küresel krizinde Yuan’ı Dolar’a sabitleyerek, ABD ekonomisine büyük zararlar verdi. Washington iki yıl boyunca Yuan’ın serbest bırakılması için Pekin’e baskı yaptı. Pekin, parasını çok küçük oranlarda değerlendirerek, Washington’u oyaladı!
2.) Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkeleri (Güney Afrika’nın da katılmasıyla BRICS oldular) Haziran 2009’daki ilk toplantılarında Dolar’a savaş açtılar. Dolar’a alternatif rezerv para konusunu da gündemine alan bu ülkeler, krizli 4 yılda olağanüstü ekonomik büyümeler sağladılar.
BRICS ülkeleri 29 Mart’taki son zirvelerinde de, Dolar yerine kendi para birimlerini kullanma hamlelerini hızlandırma ve genişletme kararı aldılar.
Bu ülkelerin bir diğer başarısı da “BRIC Fonu” kurmaları oldu. Öyle ki, pek çok ulusal ve uluslararası şirket, krize panzehir olarak bu fonu değerlendirdi. Tek bir fonla aynı anda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin piyasalarına yatırım yapma fırsatı veren BRIC Fonu, krizle boğuşan şirketlerin en gözde yatırım aracı oldu.
3.) Çin, son 4 yılda, 20 ülkeyle döviz takası anlaşmasına imza attı.
ÇİN’İN JAPONYA BAŞARISI
BRIC ülkeleri iki önemli başarı daha sağladı:
Birincisi, Japonya’yla ticari ilişkilerinde Dolar’ı devre dışı bıraktılar. Kapitalist dünyanın iki numarası olan Japonya’nın bu kararının ABD’ye maliyeti, önümüzdeki dönemde daha somut ortaya çıkacak! (Çin’in Japonya’dan sonraki ikinci önemli hamlesi de Türkiye’dir. Türkiye de Japonya gibi artık Çin’le ticaretinde Dolar kullanmayacak.)
İkincisi, İran’la petrol alışverişlerinde Dolar’ı devre dışı bıraktılar. Dolar’a ağır bir darbe anlamına gelen bu karar, üstelik ABD tehdidi altındaki İran’a can simidi oldu. Tahran artık ABD ve İsrail karşısında daha rahat politik manevralar yapabiliyor!
YENİ BİR DÜNYA KURULUYOR
Dolar, sadece ABD para birimi değildi elbette. Dolar, ABD’nin dünya hegemonyasının en güçlü silahıydı. Bu öyle bir silahtı ki, ABD sürekli dolar basarak hem emperyalizmin jandarmalığını sürdürebiliyor hem de dünyayı satın alabiliyordu; ABD bastığı doları ihraç ederek de, dış ticaret açığını kapatabiliyor ve egemenliğini bir şekilde sürdürebiliyordu!
Dolayısıyla Dolar’ın saltanatının adım adım yıkılması, yeni bir dünyanın da kurulmakta olduğunun işaretidir!
Yorum Gönder