Tarihe Oynamak - Cüneyt Arcayürek


 Tarihe Oynamak
Çılgınlıkları bir yana atan şair; zira “Sert konuşmaya başladı aynalar” diyor.
Başbakan’la örtüşmüyor bu saptama.
Başbakan çılgınlığa veda etmiyor; gerçek yüzünü göreceği korkusuyla
aynalara da bakmıyor. 2023’e kadar kim kalmış kim ölmüş demeden, birbiri ardına çılgın senaryolar üretiyor. Önümüzdeki yıllardaki ekonomik olasılıkları hesaba katmadan, bir hamlede dünyanın 10 büyüğü arasına koyuverdi Türkiye’yi.
Parlamenter rejim yerine başkanlık sistemini getirmeye çabalıyor.
Zira RTE için sistem değişikliği kendi açısından, egosunu tatmin etmek açısından önemli.
Söylemiyor elbette; ne çare RTE, Türkiye’yi yönetecek tek insanın kendisi olduğuna kendini inandırmış bir kere.
***
Kürt açılımını yüzyılın en büyük atılımı diye ilan ederken bin yıldır çözüm bekleyen bir sorunu çözeceğine inanmamış mıydı?
Oysa mallar meydanda. Kürt açılımı çılgınlığı -şimdilik- molotoflu bombalarla, ama ne kadar görmezden gelinirse gelinsin, devlete isyanın ilk sahnelerini yansıtıyor. Çılgın senaryoların ardı arkası da kesilecek gibi değil.
Son çılgınlığı Kanal İstanbul!
Fatih Sultan Mehmet karadan gemilerini yürüterek tarihe geçer de; RTE, ikinci bir boğazdan Karadeniz’i Marmara’ya bağlayarak tarihte neden sayfalar dolusu bir yer almasın?
***
Çevresinde her alandaki çılgınlıklarına destek veren, öven, övgülerin karşılığı kalemi bal tutan yazarlar…
Süveyş, Panama Kanalı, İngiltere ile kıta Avrupa’sını bağlayan Manş Denizi altındaki tünel vs. vs… bin dereden su getirerek kanal projesini yağlayan yazarlar… rahat mı rahat RTE!
Süveyş Kanalı’nın iki yanı çöl mü çöl. Panama Kanalı’nın iki yakası insansız mı insansız. Manş Tüneli ne Londra’nın ne Paris’in yaşam damarlarını bıçaklıyor. Çevreden ekolojik sakıncalara, İstanbul’un su sorunundan tutun da taaa yeni göçlere kadar toplumsal yaşamı altüst edecekmiş.
RTE’ye ne gam!
***
Seçim kapıda. Böyyük mü böyyük, çılgın mı çılgın proje ile seçmenlerin aklını çelmenin peşinde.
Tarihe oynuyor, büyük oynadığını sanıyor.
Tarihe Türkiye Cumhuriyeti’nin bilmem kaçıncı başbakanı diye geçmek tatmin etmiyor RTE’yi.
Osmanlı’nın mirasçısı RTE neden Kanal İstanbul projesi ile tarihte böyyük mü böyyük bir yer kapmasın? Başındaki kavuktan başka Fatih’ten ne eksiği var?
Çevresinde besleme basın.
Süveyş, Panama Kanalı, Manş denizi altından geçen, İngiltere ile kıta Avrupa’sını bağlayan tünel yapılabildiğine göre, İstanbul kanalı neden gerçekleşmesin diye iki gündür İstanbul’a ne getirir ne götürür hesaplamadan çalakalem veryansın destek veriyorlar RTE’ye!
Bre kardeşler; Süveyş’in iki yanı çöl. Panama’nın iki yakası insansız. Manş Tüneli ise ne Londra’nın ne Paris’in sosyal, ekonomik yaşamını altüst etti.
İstanbul öyle mi?
Kanal projesine açıklandığı ilk saatlerde çeşitli yönleriyle yoğun eleştiri.
Projenin yaratacağı çevre sorunlarıyla, ekolojik açıdan kente getireceği sakıncalarla yeni göçler nedeniyle yaşamı allak bullak edeceğine ilişkin açıklamalarla yerden yere vuruldu.
Kimileri de kanalı RTE’nin seçim arifesinde seçmeni yanına çekmek için kullandığını ve belki de RTE’nin projeyi, “hayali -bile- cihan değer” diye benimseyip yola çıktığını söylüyor.
***
Eleştiriler, gerçekçi her türden uyarı vız gelir RTE’ye.
Kanal eleştirileri de öylesine.
İsmet İnönü 1960’tan sonraki başbakanlık dönemlerinde Cadillac araba yerine Opel marka bir araba kullandı.
Demirel, yıllarca Menderes’in kullandığı arabayı yeğledi. Yenisini almadı.
Oysa ufku geniş mi geniş RTE ise 500 milyar liraya 2011 model BMW 760 yeni bir arabaya -solda şoför- koltuğun sağ tarafına kuruldu.
Ola ki çılgın projelerini düşleyerek, “Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diyerek…
…Önceki gün MGK toplantısına katıldı!
***
Bir zamanlar İstanbul Valiliği görevinde bulunan Fahrettin Kerim Gökay’ın milletvekili, sonra bakan olduğunu söyleyenlere deli doktoru ünlü Mazhar Osman görüşünü açıklamış:
“Olabilir. Hatta cumhurbaşkanı da olabilir. Ama F. K. Gökay bir gün ben Allah oldum diyecek, işte o zaman bana getirecekler”.
Bu da çılgınlıklara, çılgınlara dair bir öykü işte!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget