ÖSYM Başkanı istifa için ne bekliyor? - Ruhat Mengi

 ÖSYM Başkanı istifa için ne bekliyor?
Artık demek ki ÖSYM’nin adının “kerhen ve karışıklıkla ÖSYM” olarak değiştirilmesi gerekecek. Arka arkaya nasıl başarıyorlar, bu ne organize bir “yanlışlıklar ve karışıklıklar dizisi”dir bilinmez bir önemli sınavda daha, bir skandal daha yaşandı. İzmir’de “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı”nda (ALES) yine soru kitapçığı krizi yaşanmış.

Sınava girenlerin sınav numaraları ile kitapçık numaraları uymamış, kitapçıkta sayfalar karışmış, sorular eksik verilmiş veya hiç verilmemiş.. Bu tabii çok enteresan ama “YGS’de öğrencilerin bir kısmının şifreleri bilmesi, geriye kalanların bilmemesi” gibi burada da bazı kişilere bunlar olurken “bazılarına normal kitapçık gelmesi” daha da enteresan.

Dile kolay geliyor, bu insanlar sınavlarda başarmak için yıllarca gece gündüz çalışıyor, kurslara gidiyor, yaşamlarını tümüyle değiştirerek kendilerini buna adıyor ve sonunda duvara toslamış gibi oluyorlar, tüm psikolojileri bozuluyor, hayatları altüst oluyor.

AĞLAYARAK SINAV..

ALES’te önce sınav uzun süre başlatılmadığı için katılanların morali bozulmuş. Arkadan kitapçık olayı ortaya çıkmış. Sınava girenlerden Olcay Holat “Kabus gibiydi. 135 dakika dışarı çıkartmadılar. Bir de üstelik ‘Başka arkadaşlarınız soru çözüyor, sessiz olun’ diyerek resmen bizimle dalga geçtiler. Benim matematik çözmem lazımdı ama kitapçıkta matematik sorusu yoktu” diyor. Bir başkası “sınava girebilmek için üç aylık bebeğini komşuya bırakıp geldiğini” söylüyor, bir diğeri “7 aydır bu sınava hazırlandığını, 35 yaş sınırı olduğu için seneye hakkını kaybedeceğini” anlatıyor. 30 yaş üstü insanlar sınavdan ağlayarak çıkıyor.

ÖSYM İL BAŞKANI FRANSIZ!

Bu deyim “Fransız”a söylenmez aslında, yeri tam burasıdır, (Türkiye’de) en sorumlu kişinin en ilgisiz olduğu an!

ÖSYM Başkanı YGS’de “pardon yanlışlıkla şifre ortaya çıkmış” dediği gibi burada da ÖSYM İzmir İl Başkanı Prof Hüsnü Erkan “Baskıdan kaynaklanan bir karışıklık olduğunu, sayfaların yanlış basıldığını” söylüyor. Bu durum kendisini “tatmin etmiş” mi onu belirtmemiş, biri nasılsa eksiği kapatır.. Sanki ‘baskıdan gelen kitapçığı kontrol etmeden sınava sürmek’ ÖSYM gibi bir kurum için fahiş bir ihmal, YGS’de olduğu gibi “istifa gerektiren bir ihmal” değil, öylesine de rahatlar. Nasılsa istifalarını isteyen yok. Neden yok, “görevlerini iyi yaptıklarına” mı inanılıyor?

PİYANGO.. SİZE DE ÇIKABİLİR!

Bir soru daha, bu ülkede ÖSYM kaç kuşaktır sınav hazırlıyor, son yıllara kadar bu sınavlarda böyle “sehven” karışıklıklar, şifreler olmuyordu da niye şimdi arkası kesilmiyor? Polis okullarından başlayıp her alana yayılan bu yanlışların anlamı ne?

İnsanların bu soruyu iyi düşünmesi gerekir, hile bir kez işe karıştı mı böyle sonu gelmez, sınavda da olur, seçimde de.. Okulda da, işe alırken de.. Size olmasa çocuğunuza, ona olmasa torununuza.. Piyango gibi.. Ama işte; tepkisiz toplumlar hak ederler bunu!



***


SSK örneği yeterli mi?

Tam CHP’nin bu seçime iyi hazırlandığını, seçim projelerinin beğenildiğini ve “sözüne güvenilir, iktidara ciddi talip, demokrat ve hiçbir konuda ayırım yapmayan” görüntüsüyle yıllardır ilk kez büyük kitlelere umut verdiğini yazmayı düşünüyordum ki gözüm Başbakan’ın sözlerine ilişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu “Genel Müdürlüğü döneminde SSK’nın sürekli zarar etmesiyle” suçluyordu. Oysa SSK genel müdürleri adı üstünde “bürokrat”tır ve bu kurum “siyasi kararlarla uygulama” yaptığı için (ÖSYM’den farklı) hükümetlerin isteğine göre yönetirler. Yani örneğin; “30 yaşında emeklilik” kararını hükümet vermişse SSK uygulamak zorundadır.

Öte yanda; Diğer ülkeler bizde tekrarlanan “ekonomi süper, eğitim muhteşem” söylemlerinden habersizler.. Bu nedenle, Avrupa Birliği Raporu’na göre Türkiye “eğitimi bırakma ve başarı ortalaması” ile eğitimde tüm ülkeler arasında en son sırada çıktı..

OECD raporuna göre ise “yoksulluk ve işsizlik”te en kötü üç ülke arasında.. SSK’yı örnek verince ya karşılarına bu raporlar konursa, durum bayağı zorlaşır değil mi?

Bence seçim kapışmalarını daha doğru zeminde yapmak gerekiyor, konuşmaları hazırlayanlar daha çok çalışmalı!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget