Kaliforniya Üniversitesi (Davis) bilim insanları birçok dinozorun geceleri veya alacakaranlıkta da avlandığını kanıtladılar. Oysa geçerli teoriye göre tüm dinozorlar gündüz etkin olan hayvanlardı, gece avlanma yetisi memelilerde gelişmişti.Uçan sürüngenler gerçekten de gündüz etkindi, ama yerde hareket eden yırtıcılar geceleri de avlanıyordu diyor Lars Schmitz ve Ryosuke Motani Science dergisinde. İri yapılı otçullar da yirmi dört saat besin arayışındaydılar. Paleontologlar bu sonuca 33 dinozor, uçan sürüngen ve ilkel kuş fosillerini inceleyerek ulaştı. Günümüzde yaşayan yüz altmışın üstünde hayvan türünün göz biçimini inceleyen Schmitz ve Motani, daha sonra hayvanların gündüz ve gece etkinliklerini karşılaştırdı.
Bu çalışma sırasında kuşların ve birçok sürüngen gözünün etrafındaki kemiksi halka dikkatlerini çekti. Gündüz etkin olan hayvanlarda halkanın açıklığı küçükken, gece etkin olanlarda çok daha büyük. Belki de bu şekilde göze çok daha fazla ışık düşüyor, diyen bilim insanları aynı farklılıkları dinozor ve ilkel kuş fosillerinde de görmüşler.
Dokuz fosilin göz yapıları gece avlanan hayvanlarınkine, sekiz tanesininki gündüz etkin olan hayvanlarınkine benziyor. On dört tür ise iki yeteneğe de sahip olmalıydı diyor araştırmacılar. Bir türün gece veya gündüz etkin olması aldığı besinler ve yaşam alanıyla ilgili diyor bilim insanları Science dergisinde. Mesela büyük otçullar zamanlarının birçoğunu besin aramakla geçiriyorlardı. Çok sıcak öğle saatlerinde beslenmeye ara verdikleri için de bu kayıp zamanı tıpkı filler gibi geceleri beslenerek dolduruyorlardı.
Canlı hayvanları geceleri avlamak daha avantajlıdır. Fakat bilim insanları yine de dinozorların böyle bir yetiye sahip olduklarını düşünmüyorlardı. Nitekim dinozorlar ağır hareket eden, soğukkanlı hayvanlar olarak bilinirler.
Yorum Gönder