Ey iman edenler! İki yeni şehirde kim yerleşecek? - Arslan Bulut


 Ey iman edenler! İki yeni şehirde kim yerleşecek?
Tayyip Erdoğan, “İstanbul”a iki yeni şehir” projesini açıkladığı zaman Ordu’dan Murat Erduran, “Bu şehirler yabancılar için yapılıyor olabilir mi?” diye sormuştu..
Demek ki vatandaş, artık bu iktidarın Türk halkına değil yabancılara hizmet ettiğini düşünmeye başlamıştır.
Bu bakış açısına hemen “komplo teorisi” deyip geçemezsiniz. Çünkü AKP’nin bütün Türkiye’de yabancılar için şehir kurma projesi vardır ve konuyu Yeniçağ’da defalarca gündeme getirmiştik.
Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’e göre zaten Vakıflar Yasası ile Türkiye’de “gayrımüslim dükalıklar” oluşturma yolu da açılmıştı.
***
17 Eylül 2006 tarihinde Anadolu Ajansı bir haber geçmişti. Türkan Al imzalı haberin başlığı,”Yabancılara özel kent” idi. İspanya modeli kent projeleri ile yeni dönemde yabancılara mülk satışının hızlandırılması amaçlanıyordu. Maliye Bakanlığı, yabancılara mülk satışında “İspanya Modeli”nin uygulamaya konulmasına dönük çalışmaları sürdürüyordu.
4706 Sayılı Hazine Mallarının Satışına İlişkin Kanun ile Devlet İhale Kanunu’na ilişkin Yönetmelik ve Uygulama Tebliğleri, İspanya Modeline uygun hale getiriliyordu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un birlikte İspanya’ya giderek, yerinde inceledikleri bu sistemde, İspanya’nın yabancılara bugüne kadar 2 milyon adet konut sattığı belirlenmişti.
Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yabancılara “Kent Projeleri” yöntemi ile satış için de çalışma yapıyordu. İzmir-Reisdere’de, Norveç Sosyal Güvenlik İdaresi ile hayata geçirilecek Norveç Kent Projesi’nde bu ülkedeki 5 bin emekliye hizmet verilmesi öngörülüyordu.
Öte yandan Maliye ve Turizm Bakanlıkları, İspanya Modeli ve yeni Kent Projeleri için yaklaşık 20 ilde yer arayışına da başlamıştı. İzmir, Antalya, Aydın, Muğla, Mersin, Denizli, Afyon, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Balıkesir ve Sivas-Kangal’ın da aralarında yer aldığı bu illerde söz konusu projelerin hayata geçirilebileceği araziler araştırılıyordu. İspanya Modeli ve Kent Projelerinde İstanbul’un da Yönetim Merkezi olması düşünülüyordu. Projelerin de bu merkezden koordine edilmesi üzerinde
duruluyordu…
***
Görüldüğü gibi İstanbul merkezli olarak yabancılar için 20 yeni kent kurmak, AKP’nin projesidir. Bana göre bu proje, Türkiye nüfusunun önemli bir yüzdesini Hıristiyanlaştırma operasyonudur.
Diğer taraftan, “Şehir Plancısı” ve MHP İstanbul milletvekili adayı Ahmet Turgut, konuyla ilgili bir mektup gönderdi.
Turgut, özetle şöyle diyor:
“AKP, seçim beyannamesinde konuyu ‘Yaşanılabilir Çevreler ve Marka Şehirler’ başlığı altında, sundu.
İstanbul’u, doğal kaynaklarını yok ederek yaşanmaz bir hale getireceği, artık tüm kamuoyu tarafından bilinen projelerin, yaşanılabilir çevreler oluşturmak üzere yapılacağının iddia edilmesi, büyük bir çelişkidir.
3. Köprü ve Karayolu Tüp Geçişi gibi ulaşımı rahatlatacağı iddia edilen projelerin güzergahları da gösteriyor ki doğal hayatı yok ederken İstanbul’u bir rant kapısı olarak kullanmaya devam edecekler.
Bizleri deprem karşısında kırılgan, kalitesiz ve sağlıksız konut alanlarında yaşamaya mahkum edenler, mevcut konut stokunun güçlendirilmesi için kıllarını kıpırdatmazken, ‘iki yeni şehir projesi’ doğal olarak tüm kamu
kaynaklarını yeni şehirlere ayırmaktan
çekinmeyecektir.
Bu gerçek de göstermektedir ki ‘iki yeni şehir’ biz İstanbullular için değil, ‘bölgenin yeni sakinleri’ için yapılmak istenmektedir.
Ey iman edenler! İki yeni şehirde veya 20 yeni şehirde kim yerleşecek? Merak ettiniz mi? AKP’nin ne yaptığı apaçık ortada değil midir?

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget