''Recep köşeyi dönmüş herkesi döndü sanıyor"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim öncesi mitinglerine Zonguldak'tan devam etti. Halkın geçim sıkıntısını gündeme getiren Kılıçdaroğlu, "Recep bu köşeyi dönmüş herkesi de köşeyi dönmüş sanıyor" diyerek Erdoğan'a yüklendi.CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisince Zonguldak'taki işçi anıtı önündeki meydanda düzenlenen mitinge işçi baretiyle geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada alana gelenleri, ''merhaba alın terinin sahipleri, kara elmasın başkenti, emeğin başkenti'' sözleriyle selamladı.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:- Kalktı dedi ki; Ben Büyük Ortadoğu Projesi'nin eşbaşkanıyım. Irak'ta binlerce kadına tecavüz edildi. Bu projenin eşbaşkanı kimdi? İnsanda biraz utanma olur. Size söyledim sözüm var. Bunların maskelerini indireceğiz. Biz kökümüzle de tarihimizle de kadınımızla da erkeğimizle de her zaman gurur duyarız. Biz özgürlüğü ve demokrasiyi isteriz.
- Bu ülkede çocuklar açlıktan öldü. Bunun sorumlusu kim sen değil misin? Bir gazimiz de yatağında açlıktan öldü.
- Efendim dolar milyarderi sayımız japonyayı geçti. Yolda gelirken işçiler yolumu kesti. Vallahi biz bin doları bulamadık dedi. Ben de Recep bu köşeyi dönmüş herkesi de köşeyi dönmüş sanıyor..
- Aile sigortasıyla anneler yandaş marketlerde alıp sıraya dizerek veriyorsun biz öyle yapmayacağız. Senin oğlun valinin gözetiminde el bebek gül bebek askerlik yapıyor da fakirin oğlu niye askerlik yapmasın.

- Zonguldak 8 yılda sürekli kaybetti. Biz taşeron işçiliği de tarihe gömeceğiz.

- Sözde referandumda ikinci sendikaya üye olmayı getirdiler. Bir sendikaya üye olanı kapı önüne koyuyorsun iki sendikaya üye olanı idam edersiniz siz. Biz bir cımbızla taşeronu aradan kaldırmaya karar verdik.

- Önce askerliği 9 aya sonra 6 aya indireceğiz. Askerliği orduyu yeniden ele alacağız. Daha dinamik bir ordu haline getireceğiz. Hantal bir yapıdan kurtaracağız orduyu. Gençleri daha aktif kullanacağız.
- Çocuğunu sınava gönderen 1.7 milyon vatandaşa sesleniyorum. Bu aileler sandığa gidince bunlara bir ders versin. Bir özgüvenimiz olsun artık. Bu memleketin bu kadar perişan edilmesine kimin hakkı var.

- Tersanelerde 700 işçi bile çalışmıyor. Kimin sayesinde Recep Bey sayesinde. Bu kriz size niye işlemiyor. Madem kriz vardı diyorsanız size niye uğramıyor.
"Rüşvetin belgesi olur mu?"

- Kayseri'deki yolsuzluğun belgesini gönderdim diyor ki imzası yok. Rüşvetin belgesi olur mu? Müfettiş gönder diyoruz göndermiyor. Bu millet niye sana oy versin.
- Onu söylüyorsan artın imzayı sen atmışsın demektir. Size para ödenmemesi Türkiye'nin büyümemesinden değil. Büyümeden birileri faydalanıyor.

- Biz esnaf kardeşlerimize destek olacağız. Vereceğimiz para analarının ak sütü kadar helal paradır.

- İktidsat kitaplarında hala yazar: Ekonomi büyürse işsizlik azalır. Ama bunlar öyle bir ekonomi politikası sürdürdüler ki ekonomi büyüdükçe işsizlik de büyüyor. Yoksul sayısı kaç oldu biliyor musunuz? 12 milyon 715 bin kişi. Bir yılda artan artan yoksul sayısı 815 bin. Çünkü o yoksulları idare etmek istiyor. Aramızdaki fark bu siyahla beyaz gibi. Bir kardeşiniz Mehmet Haberal milletvekili adayımız.

Haberal'ın suçu ne?
- Efendim Haberal'ın suçu ne? Dünyanın sayılı cerrahlarından biri. Fakir fukarayı düşünüyor diye mal varlığını üniversiteye bağışladı. Babası Zonguldak'ta öldüğü zaman cenazesine katılamadı. Bu ayıp bile bu iktidara yeter. İnsanda biraz ahlak olur. Siz bir hücrede o acıyı yaşattınız. Ortada bir mahkeme kararı yok. Milletvekili adaylığı dilekçesini verirken dokunulmazlığın kaldırılması için ilk imzayı ben atacağım dedi. 2002'de dokunulmazlığı kaldıracağım dedin ama 8 yıldır kaldıramadı. Çünkü Başbakan'da dokunulmazlığı kaldıracak yürek yok. Şimdi gelmiş Haberal'ı suçluyorsun. Sen kim Haberal kim. Rahmetli Ecevit'in yanında ayrılmadı. Ecevit onu Cumhurbaşkanı adayı olarak aday gösterdi.

Haberal Türkiye'nin, Zonguldak'ın onurudur

- Yandaş Giriş Sınavı ile çocuklarımızın geleceğiyle oynadılar. O genç çocuklar şifre var perişan olduk diyorlar. İleri demokrasi timsali adamın sözlerine bakın ben de 5-10 bin insan koyarım diyor. 12 Eylül'deki gibi kardeşi kardeşe kırdırmak istiyor.

- Bunlar memleketi yönetemez. Hep beraber mücadele edeceğiz. İşçisi çiftçisi hep beraber mücadele edeceğiz. Bir Türkiye düşünmeyen demokrasiye saygılı, itiraz eden adamı dinleyen bir Türkiye, gazetecilerin hapiste olmadığı bir Türkiye düşünün. Yargının bağımsız olduğu, soyguncuların hapiste olduğu bir Türkiye düşünün. Sabah kahvaltısı veremedi diye intihar eden bir Türkiye'yi düşünmek istemiyoruz.

- Özgür ve güveni olan bir Türkiye düşünün.

- Beraber mücadele edersek, ayrılığı gayrılığı atarsak, geçmişte hangi partiye oy verirse versin yolsuzluğa ve yoksulluğa karşıysanız başarıyı elde ederiz.

- Bir ülke düşünün ki Yunanistan'dan pamuk alıyoruz. Ben söz verdim mazot 1.5 olacak. Herkes üretecek. Cumhuriyet tarihinde ilk kez ithal kurbanlık getirildi. Kurbanlık koyunu ithal edecek hale gelmişseniz bu milletin önüne çıkıp hangi yüzle oy istiyorsunuz. Bu ülke sadece Türkiye'ye değil Ortadoğu'ya hayvan ihraç ediyorduk. Şimdi kalkmış büyüyoruz diyorlar. Cebinizde dolarlar var mı? Ama Başbakan'ın yanındakilere bakın onun yandaşları zenginleşti.

- Her mitingde söylerim, Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız.

- Deniz Feneri dosyası açılmaz. Hırsızlar açığa çıkacak çünkü. Amerikaya iltica etseler de oradan getirteceğiz. Bunların yatacak yeri yok. Bunlar başlarını yastığa koyunca nasıl rahat uyuyorlar. Yalan var talan var. Bunların saltanatını sona erdireceğiz.

"Sizin sayenizde bulundu. Sağ bulmuş kadar sevindik''
Kılıçdaroğlu, Zonguldak programı kapsamında öğle saatlerinde geldiği kentte ilk olarak Saltıkova beldesinde bulunan Engin Düzcük'ün ailesinin evine geldi.
Aileyle bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, daha sonra aynı beldede bulunan diğer madenci Dursun Kartal'ın evine geldi. Kılıçdaroğlu, burada da bir süre aileyle görüştü. Kartal'ın eşi Gülizar Kartal, Kılıçdaroğlu'na ''Sizin sayenizde bulundu. Sağ bulmuş kadar sevindik'' dedi.
Kılıçdaroğlu, belde ziyareti kapsamında esnafı da ziyaret etti. Bir kahvehanede kısa süre oturan Kılıçdaroğlu, vatandaşların sorunlarını dinledi. Bir kadının ''Oğlunun taşeron işçisi olduğunu ve asgari ücretten düşük ücret aldığını'' söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu, "bu düzeni hep birlikte değiştireceğiz'' dedi. Başka bir vatandaşın ise ''Kişi başı gelir 10 bin dolar diyorlar. Bizim cebimizde hiçbir şey yok'' demesi üzerine Kılıçdaroğlu, ''O onların 10 bin doları'' dedi.
Bir kadının 12 Haziran'daki seçimi hatırlatması üzerine de Kılıçdaroğlu, ''13 Haziran kurtuluşumuz olacak'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'nun yanına kucağında küçük bir çocukla gelen bir vatandaş ise Kılıçdaroğlu'na ''Bu çocuğun geleceği size bağlı'' diye seslendi. Kılıçdaroğlu da ''Hepimizin geleceği için çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Zonguldak Belediye Başkanı'nı ziyaret etti
Kılıçdaroğlu, partisinin Zonguldak'ta düzenlediği mitingin ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'i makamında ziyaret etti.
Kentin sorunlarıyla ve belediyenin çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Akdemir, 41. belediye başkanı olduğunu söyleyince Kılıçdaroğlu, ''41 kere maşallah, bizim 41 vaatle uyuşuyor'' diye espri yaptı.
Kılıçdaroğlu, iktidarları döneminde belediyelere yetki vererek taşeron işçilerin kadroya alınmasını sağlayacaklarını söyledi.
Akdemir, Kılıçdaroğlu'na, kömür vagonu iten madenci heykeli, madenci bastonu ve Zonguldakspor atkısı hediye etti.
Belediye Meclis üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektiren Kılıçdaroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ı da makamında ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu, GMİS'in Türkiye'ye örnek olacak pek çok önemli eyleme imza atan bir işçi sendikası olduğunu belirterek, ''Buranın gelenekleri var. Maalesef Zonguldak kan kaybederken, sendika da kan kaybediyor. Özellikle işçilerin örgütlenmesinden korkan siyasal yapı sizin önünüze engeller çıkarıyor'' diye konuştu.
Örgütlü toplumdan yana olduklarını, herkesin örgütlenerek düşüncelerini ifade edebilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''İşçilerin sendikalaşması sadece Türkiye'ye özgü bir olay değil. Bütün dünyada emeğin gücünü biliyoruz. Taşeron işçilik sendikacılık önündeki en ciddi engellerden birisi görülüyor. TBMM dahil bütün bakanlıklarda, hastanelerde taşeron işçiler çalıştırılıyor. O işçilerin dramı gerçekten çok yüreğin kabul edilemeyeceği derecede ciddidir. Ömür boyu asgari ücrete mahkum, saat kavramı yok. Biz emekten yanayız. İşverenin emeğine de saygı duyuyoruz. Üreten insanların mutlaka haklarının verilmesi lazım.
Yer altında çalışma koşulları en azından bizim beklediğimiz standartlarda değil. Ben geçen yılbaşını maden ocağında geçirdim. Oradaki çalışma ve havalandırma koşullarını gördüm. Bizim bir açmazımız var, biz felaket olduktan sonra çözüm arayan bir toplumuz. Oysa uygar insanlar, önce riski yok ederler, ondan sonra işçiyi yer altına indirirler. Batı'da da aksaklıklar olur ama can kaybı bu kadar yüksek değil.''
Kılıçdaroğlu, yer altındaki çalışma koşullarının evrensel standartlara çıkarılması durumunda daha sağlıklı havalandırma ve araç-gereç yaratılmış olacağını kaydetti.
Alabaş da Türkiye'nin 20 milyon ton taş kömürü ihtiyacının havzadan ancak 3,5 milyon tonunun karşılandığını belirtti. Alabaş, ziyaretin anısına Kılıçdaroğlu'na madenci vagonunun tasvir edildiği duvar saati armağan etti.
GMİS çıkışında bir gazetecinin, (''Eğer bir toplu iğne ucu kadar yakınlarıma çıkar sağladığımı ispat edersen eyvallah. İspat edemezsen benim adımı yolsuzlukla anarsan a.. gerisini söylemeyeyim'' dediniz biz gerisini merak ettik, ne söyleyecektiniz) şeklindeki sorusunu, ''Aslında daha sert bir ifade kullanacaktım ama doğru olmayacağını düşündüm ve orada kestim'' diye cevaplandırdı.

TSO'ya ziyaret

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Salih Demir'i de ziyaret etti. Eski TSO Meclis Başkanı Fevzi Furtun, Kılıçdaroğlu'na bugün yazdığı ''Boş Geziyor Diplomalı İşsizler'' adlı şiirini verdi. Kılıçdaroğlu, şiiri beğendiğini söyledi.
CHP ile iş dünyası arasında geçmişte arzu ettikleri ölçüde diyalog olmadığını, bunu sağlamaya çalıştıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:
''Sonuçta hepimiz bu ülkede, daha iyi katma değer yaratmak istiyoruz. Keşke biz dünya çapında markalar yaratabilsek. Ciddi başarılar elde edebilsek. Geldiğimiz noktada ciddi sorunlarımız var. Zonguldak gittikçe içine kapanan kent haline geldi. Dışarıya olan göç, Zonguldak'ı daha sıkıntılı sürece koydu.''
TSO Başkanı Demir'in, Çatalağzı Termik Santralı'nın özelleştirilmesine karşı olduklarını belirterek, bu konuda destek istediği Kılıçdaroğlu, ''Biz her türlü desteği veririz. Yeter ki sizler birleşin, ortak ses çıkarın. Bizi üzen burada yer altında kömür duruyor, çalışan insanlarımız da var ama biz kullanmadığımız doğal gazın bedeli olarak İran'a 2 milyar 400 milyon dolar para ödedik. O paranın yarısı Zonguldak'a harcansa farklı bir yer olur. Burada kömürünüz var çıkarıp işlemiyorsunuz, bu açmaz var'' dedi.
Kılıçdaroğlu, sendikalaşmayı savunduklarını ancak ücret sendikacılığına ''hayır'' dediklerini kaydetti.

Cümleyle ilgili açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak mitingindeki konuşması sırasında devamını getirmediği bir cümleyle ilgili açıklamada bulundu.
Kılıçdaroğlu,  mitingdeki konuşmasının bir bölümünün bazı medya gruplarında farklı yorumlandığına dikkati çekti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''Oradaki şey şuydu; siyaset adamlarının aslında birbirlerini eleştirirken daha dikkatli olmaları gerekir. Ama Başbakanın bana yönelik haksız eleştirilerine karşı şöyle bir ifade kullanmak istedim aslında; 'Herkes daha dikkatli olmalı, ayağını denk almalı' sözcüğünü kullanmak istemedim, orada kestim. Nedeni de şuydu; siyasette sonuçta insanlar birbirlerinin yüzlerine bakarken haksız yere suçlama yapmamaları gerekir. Asıl şey buydu, ama bunu daha farklı bir şekilde yorumlamaları yanlış.''
Kılıçdaroğlu, Zonguldak mitingi sırasında yaptığı konuşmada, ''Eğer bir toplu iğne ucu kadar yakınlarıma çıkar sağladığımı ispat edersen eyvallah. İspat edemezsen benim adımı yolsuzlukla anarsan a.. gerisini söylemeyeyim'' demişti.

CHP yarın Konya'da
CHP'nin yarın Denizli'de düzenlenecek olan mitingi iptal edildi. Kılıçdaroğlu yarın Konya'da halka seslenecek.
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget