Utanın, Utanın - Gündüz Akgül

“Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın başkent dışında sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasına ilişkin genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Konya'da yaşayan bilgisayar programcısı Alper Ayhan, genelgenin iptali için Danıştay'a başvurmuştu.”
Yukarıdaki haberi medyada okuyunca utandım.
19 Mayıs 1919 tarihi, Samsun’a çıkan henüz ATATÜR soyadını almayan büyük önder Mustafa Kemal’in, kurtuluş savaşını başlattığı ve laik cumhuriyetin ilk köşe taşını belirlediği gündür.
Milli Eğitim Bakanlığı11 Ocak 2012 tarihinde, “19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve SporBayramı”kutlamalarının başkent dışında sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasını, stadyumlar ve meydanlarda kutlanmamasını bir genelge ile tüm okullara bildiriyor.
Diğer bir söylemle, açıkça kutlamalara yasaklama getiriyor.
Bu yasaklamamaya karşın,
Muhalefetteki siyasi partilerden,
Atatürkçü Düşünce Derneklerinden,
Atatürkçü geçinen sivil toplum kuruluşlarından ve yurttaşlardan,
Atatürk’ün kızları cumhuriyet kadınlarından,
Bir iki eleştiri dışında ses, seda çıkmıyor.
Cumhuriyet aşığı genç bir delikanlı bu ucube yasağı içine sindiremiyor ve Avukatı aracılığıyla Danıştay’a başvurarak, bu yasağın durdurulmasını istiyor.
Danıştay 10. Dairesi “Türkiye de Yargıçlar vardır”  özdeyişini tekrar anımsatır şekilde, yasağın yürütmesini durduruyor.
Yasalara, Yönetmeliklere, hukuka aykırı olan bu yasak karşısında susan hepimizin, bu gencin duyarlılığı karşısında utanmamız gerekmez mi?
Sizi bilmiyorum, ama bence gerekir.
Büyük bir öngörüye sahip olan büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK, “Ey Türk Gençliği”   diye başlayan gençliğe seslenişi ile bu günleri ta o zaman görmüş olacak ki üzerinde titrediği en büyük devrimi olan laik Cumhuriyetin korunmasını Türk gençliğine emanet etmiştir.
Laik Cumhuriyetin korunması için Türk gençliğinin nöbette olduğunu hiç kimse unutmamalıdır.
Gençliğe emanet edilen laik cumhuriyet “ilelebet” bu gençlik tarafından yaşatılacaktır.
Bu böyle biline...
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
gunduzakgul@hotmai.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget