Mutluluklar Türkiye! - Ferhan Şensoy

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yurt genelinde “Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması” yapmış. Sonuçlar ürpertici.

Sinema ve tiyatroya hiç gitmeyenlerin oranı yüzde 74.4!
Gençliğimde Beyoğlu’nda adım başı tiyatro vardı. Pazartesi dışında her gece İstanbul’da 401 özel tiyatro perde açardı. Hepsi dolu oynardı. Daha gişe açılmadan gişe önünde kuyruk oluşurdu. O zamanlar İstanbul’un nüfusu Adalar dahil 300.000 kişi idi.

1980′de Küçük Sahne’de Şahları Da Vururlar’ı oynadığımızda, gişenin önündeki kuyruk, atlas Pasajı’ndan sokağa taşar, Taksim’e doğru uzayıp giderdi. Pazartesileri 15 günlük biletler satışa sunulurdu. Her pazartesi kuyruğun önünde karaborsacılar olur, değişik seanslara tomar tomar bilet alırlar, oyun girişinde fahiş fiyatla satarlardı bu biletleri.

-Sayende araba aldım, allah senden razı olsun ağbi!
diyen karaborsacı tanıdım.

İstanbul’da hayatında hiç tiyatroya gitmemiş birine rastlamak mümkün değildi! Şimdi gidene rastlamak mümkün değil.

Araştırmaya göre, ara sıra sinemaya ya da tiyatroya gidenlerin oranı yüzde 22. Soruya “ara sıra” diye yanıt verenlerin, bir bölümü, hiç gitmedim demeye utananlardır. Ara sıra kavramını geniş zaman dilimine yayanlar da vardır, 5 yılda bir gitmek de ara sıra sayılabilir. Sık gidenlerin oranı yüzde 3.3. Onlarında sıklıkla kasıtları nedir, bilinemiyor. Haftada bir değil herhalde. Ayda bir mi? Yılda yarım mı? (birinci perdeden sonra çıkanlar!)

Kitap okuma konusunda, hiç okumayanlar yüzde 44! Korkunç bir oran. Sık sık okuyanlar yüzde 12.8. Bunların çoğu da Elif Şafak ve Orhan Pamuk okuyanlardır herhalde.

Mutluluk konusundaki sonuç şaşırtıcı. Çok mutsuzlar yüzde 0.4! Ben bu gruba giriyorum. Ve fakat ne kadar azız! Sadece mutsuzlar yüzde 2.4! Toplam mutsuzlar yüzde 2.8 ediyor. Soruya “orta” diye yanıt verenler yüzde 20.5. Orta ne demek? Galiba bunların bir bölümü, mutsuzum demekten korkanlar. Mutluyum diyenlerin oranı yüzde 59.6! Çok mutlular yüzde 17. Mutlu olanların toplamı yüzde 76.6! İnanılacak gibi değil, herkes neden ve bu kadar mutlu?

Ülkenin içinde bulunduğu manzara karşısında bu kadar insanın mutlu olabilmesini aklım almıyor. Bakanlıktan gelen anket memuruna, mutsuzum demekten mi korkuyor herkes?

Araştırmanın sonucu AKP’nin ilk seçimde daha çok oy alacağını gösteriyor.

Mutluluklar Türkiye!

AKP’ye oy vermeyenlerin hepsi hapse girince ortalık süt liman olacak. Limanda başı bağlı martılar uçacak!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget