Atatürk’ün James Bond’çulardan Farkı - Mehmet Ali Güller

Bildiğiniz gibi 007 James Bond serisinin son filmi Skyfall’un bir bölümü Türkiye’de çekiliyor. Çekimler önce Adana’da başladı, ardından da İstanbul’da, Eminönü ve Beyazıt’ta sürdü…
İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımına bir katkısı olur mu olmaz mı diye süren tartışmalar, filmin İstanbul’a verdiği zararları perdeliyor. Örneğin filmin çekimleri için ikisi asırlık çınar olmak üzere 12 ağaç kesildi!
Umarız, “ne var bunda, altı üstü 12 ağaç kesilmiş” diyeniniz yoktur içinizde…
FATİH BELEDİYESİ’NİN OO7 AŞKI
Fatih Belediyesi bir açıklama yaparak, bu ağaçların kesilmesi karşısında James Bond’u savundu. Film ekibi, tarihi dokunun daha iyi ortaya çıkarılabilmesi için kesmiş ağaçlarımızı… Daha doğrusu, film ekibi önce uygun budama için kolları sıvamış ama ağaçlar bakımsız olduğundan kurtarılamamış, mecburen hepsi kesilmiş!
Daha vahimi, Belediye, James Bond’u savunacak diye kendini batırmış, ağaçları bakımsız bıraktığını itiraf etmiş!
ATATÜRK, AĞAÇ KESMEMEK İÇİN EVİNİ KAYDIRDI
Birçoğunuz biliyordur gerçi, yine de anımsatalım istedik:
Atatürk’ün resmi mekânı Çankaya’ydı ancak yakınlarının belirttiğine göre istirahat için kullandığı Yalova’daki köşkü “evi” gibi benimsemişti.
Atatürk bir gün yine Yalova’daki evine gittiğinde, bahçıvanın çınar ağacını kökünden kesmeye hazırlandığını görür. Bahçıvanı çağırır ve nedenini sorar. Bahçıvandan “ağacın dallarının binanın duvarlarına dayanmış olması nedeniyle yıkıntıya sebebiyet vereceği” yanıtını alınca, “Sen dur çocuk.. Bir çare düşünelim…” der. Uzunca bir süre evin çevresinde dolanıp “Evin buraya yapılmasını ben istedim. Üstelik bu çınardan dolayı istedim. Onu kesmek evin havasını bozar” diyen Atatürk sonunda emir verir: “Evi kaydırın biraz öteye!”
İstanbul Belediyesi’nin başmühendisi Ali Galip Alnar ve ekibi, binanın çevresindeki toprağı dikkatle kazar, yapının temel seviyesine inilir. Binanın altına santim santim itilerek raylar döşenir. Ve bina 5 metre öteye taşınır!
Kız kardeşi Makbule Atadan ile birlikte bu kaydırma işlemini fırsat buldukça gelip izleyen Atatürk’ün vatan sevgisi, öncelikle bu topraklarda yetişen her canlıya saygı duymak demekti…
ATATÜRK’E YAZILAN KÜRTÇE TÜRKÜ
Atatürk her canlıya bu saygıyı gösterirken, biz ona ve mirasına maalesef aynı saygıyı gösteremiyoruz. Bize emanet ettiği Cumhuriyeti koruyamadık en başta!
Türk ve Kürt’ün onun önderliğinde omuz omuza birlikte çarpışarak kanıyla kazandığı bağımsızlığı sürdüremedik!
Dahası, kabrine ziyarete gelenlerin sayısını bile gizledik!
Ona yazılmış türküyü bile TRT arşivlerine hapsetmişiz meğer…
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Gölü Çevresi Tarihi Eserler ve Kültür Değerlerini Araştırma Merkezi Müdürü Murat Oto bulup çıkardı o Kürtçe ağıtı, ama biz utanmadık!
Gürpınar’ın Yoldüştü Köyü’nden Semut Elmas’ın yazdığı bu Kürtçe şarkı, 1967 yılında Muammer Sun ve Cenan Akın tarafından TRT için hazırlanan “Birinci folklor derlemesi” kayıtları arasında ortaya çıktı!
Büyük usta Muammer Sun, Atatürk’e yakılan bu ağıtı, Ali ve Babacan Elmas isimli iki amcaoğlundan dinlemiş ve kayıt altına almış!
Sonra, TRT’yi ve de ülkeyi yönetenler, Atatürk’e yazılan bu Kürtçe türküyü, öğrenmememiz için TRT arşivine hapsetmiş!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget