İşte Uzlaştılar! - Cüneyt Arcayürek

Üç muhalefet partisinin tutuklu milletvekillerinin tahliyelerini sağlamak amacıyla uzlaşması; gerektiğinde siyasal kavgaları, görüş ayrılıklarını bir yana bırakabileceklerini kanıtladı.
“Mutabakat”, uluslararası alanda demokrasi ayıbı diye nitelenen sorunun dokuz ay önce çözümlenebileceğini de kanıtlamış oldu...
Ayrı görüşte direnen dört parti; on ay akıntıya kürek çekti.
CHP tutukluluk süresinin 2 yıla indirilmesini istedi.
AKP, tüm terör örgütü sanıklarının tutukluluk sürelerinin kısaltılmasına itiraz etti. Çözümün anayasanın 83. maddesinde yapılacak değişiklikle gerçekleşebileceğinde direndi.
MHP devlet aleyhine (KCK) suçlarda esneklik sağlayacak düzenlemelere karşı çıktı.
BDP ise, tahliyenin tutuklu tüm vekilleri kapsamasını istedi.
Bir iki deneme yapıldı. Dört parti görüşlerinde direnince sonuç alma olanağı kalmadı.
***
Sonunda çözümün ancak partiler arası uzlaşmayla mümkün olabileceği kafalara dank etti.
Çözüm konusunda gerekli girişimleri yapar gibi görünüp kaytardığı içeriğindeki yoğun eleştirilere dayanamaz hale gelen Cemil Çiçek; bir haftanın son günü koştu gitti Başbakanı RTE’ye.
Bu ayıbı, üzerimdeki yükü kaldıralım, dedi.
Cemil Çiçek bu görüşmede, RTE’yi tutuklu vekiller sorununun çözümüne -muhalefetin aralarında uzlaşmaları koşuluyla- olumlu bakmasını sağladı.
Başbakan’ın görüşmeden hemen sonra, “Muhalefet partileri aralarında anlaşsınlar, bakarız” diye konuşması, Meclis Başkanı’nın girişimlerine karşı çıkmadığı, hatta üzerinde uzlaşılacak, kimi yasal kaygılardan arınmış çözüm formülüne olumlu bakabileceği izlenimini verdi.
Derin kulis çalıştı. Son toplantıda üç parti, çözümü çıkmaza sokan görüşlerinden bir kalemde vazgeçtiler...
Habere göre partiler ve milletvekilleri; uzlaşma gereği CMK’nin 100. maddesinin bir fıkrasına yapılacak ekin, anayasanın 83. maddesine aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayacaklar.
***
Demek ki uzlaşma sağlanabiliyor.
Demek ki partiler direndikleri görüşlerden vazgeçebiliyor.
Anayasaya aykırılık nedeniyle CMK’de yapılacak değişikliği Anayasa Mahkemesi’ne götürmeme güvencesini verebiliyor...
Akla gelen sorular:
Öyleyse tutuklu vekiller sorununu çözmek için daha önceleri neden bir araya gelmediniz?..
Aramızda uzlaştık diye Çiçek’in kapısına neden dayanmadınız?..
***
Uzlaşma Başbakan’ın önünde.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan’la görüşeceğini söyledi.
AKP’nin tutuklu vekiller sorununun çözümünün ancak anayasanın 83. maddesinde değişiklikle mümkün olabileceği görüşünde ısrar edip etmeyeceği; Ergin’in RTE ile görüşmesinden sonra belli olacak.
Ergin; sorunun 83. maddede yapılacak değişiklikle çözümlenebileceği veya gerek olmadığı görüşünün “inceleme sonunda” belli olacağını söylüyor.
Ne ki Adalet Bakanı’nın birkaç ay önce Meclis komisyonunda “Sorun anayasada yapılacak değişiklikle çözümlenebilir” dediğini unutmamak gerek!
Milliyet de dün adını vermediği üst düzey bir AKP’linin gelişmeleri değerlendirirken “Doğru olan anayasa değişikliğidir. Bu da 83. madde olur. Kişisel görüşüm, yasa değişikliği olursa bu anayasaya aykırı olur” dediğini yazdı.
Anayasanın bir maddesi derken AKP’nin başka konularda anayasaya başka değişiklikler getirmesi olasılığını göz önünde tutan muhalefet, 83. madde ile çözüme yanaşmıyor. Gerek de görmüyor.
CMK’de yapılmasını öngördükleri değişikliği anayasaya aykırı bulmuyor...
***
Uzlaşsınlar dedin, işte uzlaştılar.
Sen de sorunun çözümünü artık yokuşa sürme!

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget