Camilere vergi dopingi

TBMM’ye gönderilen tasarıyla okul, hastane ve öğrenci yurdu yaptıranlara uygulanan vergi indiriminden camilere yardım yapanların da yararlanmasının yolu açılıyor.
TBMM’ye sunulan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı’yla, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşürülebildiği okul, hastane ve öğrenci yurdu gibi yapılar arasına camiler de eklendi. Ayrıca bugüne kadar yalnızca Kızılay’a tanınan bu olanaktan Yeşilay da yararlanacak.
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nun onayından geçerek TBMM’ye gönderilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Yasa ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı ile dikkat çekici iki değişiklik getirildi. Tasarıyla önceki yasada geçen “rehabilitasyon merkezi” ifadesi, “rehabilitasyon merkezi ile imar planında dini tesis alanı olarak ayrılan yerlere yapılan ibadethane” olarak değiştirildi.
Yapılan bu değişiklikle camilere yapılan her türlü yardımlar vergiden düşülecek. Yani birçok cami yardım toplayabilmek için kapısına yardım sandığı koymak zorunda kalmayacak. Yeni uygulamayla birlikte özellikle işadamlarının cami-okul arasında nasıl bir tercih yapacakları merak konusu oldu. Tasarıyı değerlendiren vergi uzmanı Şükrü Kızılot “AKP döneminde yapılan bir düzenlemeyle fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan bağışların, gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin de tamamının vergilendirilecek gelirden indirilmesine olanak sağlanmıştı. Şimdi bir adım daha atılıyor, daha önce yasada olmayan dini amaçlı yerlere yani camilere yönelik yardımlar da bu kapsama alınıyor” dedi.
Tasarıyla getirilen bir diğer çarpıcı değişiklik de sigara tiryakilerini ilgilendiriyor. Tasarıda yapılan değişiklikle tütün mamullerinde yapılan vergi artışı enflasyona bağlı olarak 6 ayda bir otomatik yenilenecek.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget