Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Üç dönem üst üste seçilen milletvekili bir daha seçime giremez” sözünden caymayacağının işaretleri artarak geliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de TBMM’deki üçüncü döneminde olanlardan. Önceki gün seçim bölgesi Gaziantep için Gaziantep Üniversitesi’nde “ortak akıl” toplantısı yapan Sayın Şahin’le görüştüğümde, Başbakan’ın bu konuda kararlı durduğunu söyledi.
Toplantıyı izleyen yemekte ise Bakan’ın kendi yerine seçilecek milletvekili arayışına şimdiden başladığına tanık oldum. Fatma Şahin parti teşkilatı içindeki ağırlığını bir kadın adaydan yana kullanmaya istekli görünüyor.
Üçüncü dönemlerini dolduran AKP’li milletvekilleri ne yapacaklar? Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey bir daha aday olmadığını açıklayınca, bu görev için Fatma Şahin’in adı geçmeye başladı. Ancak yerel seçimlerin 2013’ün Ekim ayına çekilmesi söz konusu. Bu durumda yerel seçimlere katılmak isteyen AKP’li milletvekillerinin istifa etmeleri gerekir.
Başbakan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’ndan yol ortasında vazgeçebilir mi? Bu sorunun yanıtı belirsiz. Bakanlığın gündeminde süreklilik isteyen projeler var.
Yeni adıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzunca bir dönem kadınlarla özdeşleşen ikinci sınıf bir bakanlık gibi görüldü. Ancak istihdam gibi birincil bir konuda bu bakanlığın oynadığı rol önemli. Kadınların çalışmasında ne kadar geri olduğumuz ortada. Kadının işgücüne katılım oranının ilk aşamada yüzde 35 hedefine ulaşması ve bu katılımın kayıt altında olması gerekiyor.
Bu nasıl olacak?
Kadın istihdamını arttırmak için eldeki araçlardan önemli biri işyerinde kreş uygulamasının getirilmesi. Çalışma Bakanlığı’nın hesaplarına göre kreş teşviki ilk elden 30-35 bin civarında yeni kadın istihdamı doğurur. Bunun nedeni, kreşlerde daha çok kadınların çalışacak olması.
Kreş konusunda ikna edilmesi gereken bakanlık, Maliye. Uygulamaya geçilirse 1 milyona yakın kişinin ayda yaklaşık 300 bin TL kreş yardımı alacağı hesaplanmış. Bunun bütçeye getireceği yükü Maliye Bakanlığı kabul eder mi?
Yük gibi görünen bu rakamın, yaratacağı kadın istihdamının yanında kadın çalışanın verimlilik artışı olarak da geri dönüşü olduğu gözden kaçırılmamalı.
Nitekim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ikna edilmesiyle şimdilik beş ildeki Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatılan pilot kreş uygulamasına başka illerdeki OSB’ler de talip.
Kadın istihdamını arttıracak bir diğer konu da özürlü ve yaşlı bakımı işini üstlenenlerin kayıt altına alınması. Bunun için neredeyse tamamı kadın olan 370 bin kişiye her ay 1 asgari ücrete denk gelen sosyal yardım yapılması gündemde. Bu yardım kayıt altına alınmaz ise kayıt dışı istihdama girer. Bir şekilde sosyal güvenlik kapsamına alınır ise kadın istihdamı yüzdesini etkileyecek 370 bin kişilik bir artış meydana gelir.
İnsani boyutu bir yana, kadın istihdamı ve verimlilik artışı için kreş konusunu çözmekten başka çare yok.
Hele bir de üç çocuk isteniyorsa...
Yorum Gönder