Belediye müteahhidinden en büyük imam hatip lisesi

Kimse kimseye dinini-diyanetini öğretmeye kalkmasın. Bugün, imam hatip liselerini “arka bahçe” olarak görenler, bilsinler ki, bu okullar da izlerini bugün silmeye çalıştıkları büyük önder Mustafa Kemal Atatürk döneminde aydın din adamları yetiştirmek amacıyla Atatürk’ün emriyle açıldı.
1923-1924 öğretim yılında ülkemizde 23 lise, 29 imam hatip lisesi, 72 de ortaokul bulunuyordu. İmam hatip liselerinin öğretim süresi de ilkokuldan sonra 4 yıl olarak belirlenmişti. İlk ilahiyat fakültesi de aynı yıl İstanbul’da açıldı. Ancak, imam hatip liselerine ilgi olmadı. Öğrencisiz kalan okullar birer birer kapatılmak zorunda kalındı. 1930 yılında da kalan İstanbul ve Kütahya imam hatip liselerinin, 1933 yılında da ilahiyat fakültesinin öğrencisizlik nedeniyle öğretimine son verildi.

Din dersi, isteğe bağlıydı
İlkokul programında Kur’an-ı Kerim ile Din dersi ilkokul 3. sınıftan başlamak üzere haftada ikişer saat okutuluyordu. Daha sonra bu derslerin okutulma süresi haftada birer saate indirildi. 1930 yılında ise din dersi programı sadece 5. sınıf öğrencilerine anne- babaları isterse haftada yarım saat verilmeye başlandı. Köy ilkokullarında ise Perşembe günleri dersler yarım saat zorunlu olarak okutuluyordu. Bu, 1940 yılına kadar devam etti.

CHP iktidardadır. Dönemin Başbakanı Şemsettin Günaltay, din adamı ihtiyacını dikkate aldı ve İlkokul 4 ve 5’nci sınıflarında 1949 yılından itibaren isteyen öğrencilerin haftada 2 saat Din dersi alması uygulamasına geçilmesini sağladı. Bu derse katılmak isteğe bağlıydı. Aynı yıl “imam hatip kursları” açıldı. Burada da öğrencilere Kur’an-ı Kerim öğretiliyordu.

1951- 1952 öğretim yılında Demokrat Partili Tevfik İleri’nin Milli Eğitim Bakanlığı döneminde Ankara, İstanbul, Adana, Isparta, Kayseri, Konya, Maraş’ta imam hatip liseleri açıldı, bu sayı her yıl arttı. Bugün imam hatip liselerinde 300 bin civarında öğrenci öğrenim görüyor.

Seçmeli ders yerine yaz kursu
Aslında imam hatip liseleri bir çok ülke için örnek bir model. Daha geçen hafta Pakistanlı yetkililer, bu modelin kendi ülkelerinde yerleştirilmesine Türkiye’nin yardımcı olmasını istediler. Çin’den, Rusya’dan da bu yönde istekler var.

Ancak, hükümetin attığı adımlar, tüm okul türlerini imam hatip lisesi haline dönüştürmek. Çıkarılan kanunla, Kur’an-ı Kerim dersinin okutulmasının bile tüm okullarda ve eğitim kademelerinde “seçmeli” ders olarak okutulması öngörülüyor. Kanunla “seçmeli ders” uygulaması da ilk kez gerçekleştiriliyor.

Oysa, 1949 yılında uygulamaya konulduğu gibi, okulların tatil olduğu dönemde nasıl basketbol, resim, halkoyunları gibi kurslar açılıyorsa, Kur’an-ı Kerim de okullarda “yaz kursları”nda öğretilebilir. Böylece diğer öğrenciler üzerinde en azından bir baskı ortamı da oluşmaz.

Kur’an-ı Kerim ders kitabı olarak bastırılacak. Öğrenciler önce cüzlerden Kur’an-ı Kerim okuma hazırlığı yapacak, bir ay sonra yüzünden okumaya başlayacak. Arapçasının yanı sıra kitapta, bunun Türkçe açıklamaları da yer alacak. Bu ders sırasında “zorunlu değil” denilecek ama “başınızı örterseniz daha makbul, abdestli olarak okursanız sevabı daha yüksek olur” denilecek.

30 milyona imam hatip
Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde bin 652 öğrenci bulunuyor. 55 derslikli bu okulun artık talebi karşılayamaz hale geleceği bilindiği için yetkililer “öyle bir okul yapalım ki, Ankara’nın derslik sayısı ve özellikleri en fazla binası olsun” dediler.

Söğüt inşaatın faaliyet alanı çok. Petrol, madencilik, gıda, nakliyat alanında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli müteahhididir. Belediye şirketi BELKO bütün asfalt işlerini Söğüt inşaata yaptırıyor, kömür alım ve dağıtımını da aynı firmanın işi.

Söğüt inşaat firmasının sahipleri Hasan ve Mustafa Akan’la, Tevfik İleri Anadolu Lisesi’nin yaktırılıp yerine daha modern “imam hatip lisesi yapması” için 16 Eylül 2011’de sözleşme imzaladı. 96 derslikli imam hatip lisesinin yanı sıra spor salonları, yüzme havuzları, lojmanları, otoparkları bu firma tarafından üstelik eğitim-öğretimi aksatmadan gerçekleştirilecek. Ancak, bir sorun var, öğrencilerin bir bölümünün Anıtkabrin karşısında bulunan Alpaslan İlköğretim Okulu’nda geçici olarak öğrenim görmesi gündemde.

Bakanlık yetkililerine sordum. Söğüt inşaat imam hatip lisesi için ne kadar harcama yapacak diye. En azından 30 trilyon lira olduğunu söylediler. Vergilerini ise hiç mi hiç merak etmedim…

Maşallah, belediyeden, belediye şirketi BELKO’dan aldığı işlerle Söğüt inşaatın işleri tıkırında. Dönem de imam hatip yaptırma dönemi. O da bunu “eğitime yüzde 100 destek” adı altında yerine getiriyor…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget