CHP, Soyağacına Yakışmak! - Oktay Akbal

Cumhuriyet yazarı Oktay Akbal,ın 11 Mart 2012 köşe yazısı:
CHP, Soyağacına Yakışmak!

Avukat Rahmi Kumaş eski bir CHP’li olarak partisinin soyağacını yazmış.
Ecevit iktidarında başarılı bir milletvekiliydi. Ben onu daha çok bir yazar olarak tanıdım. Dört yıl süren milletvekilliği Evren Paşa el koymasıyla elinden gitti, üstelik beş yıl da politika dışında kalma cezasını alanlardan biri oldu.
İyi bir hukukçu, bir halk adamı...
“CHP’nin Soyağacı”nda bakın ne diyor:
“CHP bundan sonra da Türk siyasi yaşamında eski görkemli kimliğine kavuşacaktır. Çünkü CHP geçici bir oluşum değildir ve bundan sonra da olmayacaktır. Kaldı ki onun temelinde düşünce vardır, gerçek şehit kanı vardır.”
***
Kumaş, çok yerinde bir çalışma yapmış; CHP’nin kuruluşundan bugüne kadarki gelişmesini özetlemiş. Ama ayrıntılarıyla... CHP’li olması, partisini gerektiğinde eleştirmekten uzaklaştırmamış. Atatürk’ten, İnönü’den Ecevit’e kadar sürüp gelen sayısız kurultayları nitelikleri, özellikleriyle okurlara sunmuş... Daha da çok gençlere...
CHP’nin bir adı da “Kurultaylar Partisi”dir. Bunu hafife alanlar söyler, alaylı bir biçimde! Oysa, kurultay, bir partinin yönetiminde, geleceğinde, gerçekleştirmek istediğinde tartışmalara açık bir canlılık nedenidir. Ama öyle olmuyor; düzeyli tartışmalar az yaşanıyor, liderlik savaşımı daima daha ağır basıyor!
***
CHP son günlerde iki kurultay daha yaşadı. Demek ki parti içinde değişik düşüncede olanlar da var. Lider partisi olmak başka, bir görüşün, bir inanışın partisi olmak başkadır.
Bugün CHP muhalefet görevini yapmaktadır. Ama bunu gerçek anlamıyla başardığını söylemek güçtür. CHP’nin, kuruluş ilkelerine, amacına, devrimine sahip çıkması gerekmektedir. Rahmi Kumaş’ın “CHP’nin Soyağacı” da bu yönde gerekli bir uyarıdır.
CHP’nin devrimci kişiliği bugün de, yarın da CHP’nin yönetiminde sorumlu olanlara gerçek yolu gösteriyor...
(Yazarımızın hastaneye yatmadan önce yazdığı yazıdır)

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget