İktidara daha çok demokrasi vaatleri ile gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, aslında baskı politikası uygulandığını Batılı dostlarımız, bizim otokontrol altındaki medyamızdan çok daha fazlasıyla biliyor.
Ünlü İngiliz gazetesi Financial Times, AKP’nin iktidardaki 10 yılını değerlendirmek amacıyla bir tam sayfasını ülkemize ayırmış.
Gazetenin AKP hükümetinin giderek daha otoriterleştiğini ileri süren yazısını, Başbakan Erdoğan’ın afişinin önünde kalkanları ile duran çevik kuvvet polislerinin olduğu bir fotoğraf süslüyor.
Türkiye’de, İran ve Çin’deki tutuklu gazetecilerin toplamından daha fazla gazetecinin hapiste olduğunu anlatan yazıyı, Cumhuriyet okurları ile paylaşmak amacıyla, bu satırları bilgisayarımın tuşları ile ekrana aktarırken televizyonun ekranında da KESK’e bağlı 300 kadar emekçi yurttaşın, başkentte 4+4+4’lü eğitim düzeni yasa teklifini protesto eylemini kırmak amacıyla cop ve gaz kullanıldığı görülüyor.
Önceki gün Eskişehir’den Ankara’ya gelmek için üç otobüse binen sendikacıların taşıtları başkent yakınlarında polis tarafından durduruluyor.
Ankara valisinin gösteri yapmak amacıyla gelenlerin kente girmelerini yasakladığı kendilerine bildiriliyor.
Kar altındaki o üç otobüs içindeki yurttaşlar bir yanda, onlar gibi çocuklarının çağdaş bir eğitim görmesini isteyen ama kendilerine o yurttaşların taşıtlarını şehre sokmama görevi verilen güvenlik mensupları öte yanda kocaman bir gece geçiyor.
Sonra, otobüs yolcularının aklına parlak bir fikir geliyor:
Araçlarını döndürüp “Ver elini Eskişehir Garı” diyorlar. O üç otobüs önde, polis taşıtları arkada, günde beş kez Eskişehir ile Ankara arasında sefer yapması için konulan hızlı trenin kalkacağı bölüme gidiliyor. Bu kez polisler garda kalarak görevi başkentte başka arkadaşlarına devretmiş oluyor.
Tam bir komedi filmindeki gibi bu kovalamaca, 300 kadar KESK üyesinin başkent caddelerinden TBMM dolaylarına kadar gösteri yapmasını engellemek isteyen “zihniyet”in rejisörlüğünde devam ediyor.
Sevgili okurlarıma İngiliz gazetesinde o “Daha Gaddar Bir Yönetim” başlığı ile yayımlanan yazıda, Erdoğan için hakça ve yansız bir değerlendirme yapıldığını da söylemeliyim. Gazete, Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye’nin on yılda bölgesel bir güç olduğunu yazıyor. Refahın okullar, yollar ve sağlık hizmetleriyle yayıldığını anlatıyor. “Kudretli generalleri bastırdığından, rakipleri azaldıkça hoşgörüsünün de azaldığından” söz ediliyor.
İran’da 42, Çin’de 64 gazetecinin cezaevinde olduğunu da anımsatılıyor.
Financial Times’ın David Gardner ve Daniel Domber adlı iki yazarı tarafından hazırlanan “Daha Gaddar Bir Yönetim” başlıklı makalede, “medya üzerindeki baskıların, siyasi rakiplerin yargılandığı davalardaki usulsüzlüklerin ve Ergenekon davasının siyasetle yüklü bir dava olduğu kanısı FT’nin iki yazarınca da paylaşıldığını bir zamanlar kendisini o davanın savcısı olarak ilan eden Başbakan da öğrenmeli” saptaması da yapılıyor.
Gazeteye göre, “Yargı yalnızca AKP’nin değil, Gülen hareketinin muhaliflerini de bastırmanın bir aracı olarak kullanıldığına inanlar” var .
***
Okurlara Son Notlar:
• Ankara’daki işçileri coplu, gazlı polisler dağıttı ve böylece silahsız saldırısız yürüyüş haklarını kullanmak isteyenlere “dur” denilmiş oldu!
• TBMM’deki çoğunluk, liderlerinin kendilerine verdiği görevi yine kendilerine biçtiği zaman içinde, 4+4+4’ü yasalaştırmak için seferberlik halindeydi.
Onlar da biliyor ki, verilen görevi ihmal, liderin kendilerini bir daha aday göstermemeleri demektir.
O zaman yaşasın “Daha gaddar bir yönetim”...
Yorum Gönder