Okulların mevcut haliyle bile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığı olduğu için bu dersler, diğer branş öğretmenleri tarafından doldurulurken, okullarda Kuran-ı Kerim’in seçmeli ders olarak okutulma kararından sonra, bu dersin nasıl doldurulacağı üzerinde çalışmalar hemen başlatıldı.
Mevcut kadroyla hem Arapça, hem de Kuran-ı Kerim derslerinin doldurulması imkansız olduğu için Diyanet İşleri Başkanlığı’yla işbirliği yapılacak, öncelikle ilahiyat fakültesi mezunu olan din görevlilerinin “ücretli ders” vermeleri yoluna gidilecek. Mevcut yönetmeliğe göre, çalışan birisisi en fazla haftada 8 saat derse girebiliyor. Bu durumda açık karşılanamayınca imam hatip mezunlarından imamlık yapanlar, emekli din görevlilerine de derslere girme onayı verilecek.
Asker giriyor diye ders kaldırıldı
Sadece Lise 3. sınıflarda okutulan Milli Güvenlik dersine, askerliğini yedek subay olarak yapan öğretmenler, askerlik şube başkanları ya da il ve ilçelerde görevli rütbeliler giriyordu. “Okullarda apoletli birisinin ne işi var” denildi ve Milli Güvenlik dersinin gelecek öğretim yılından itibaren okutulmaması kararlaştırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, okullarda seçmeli yabancı dil dersleri arasına geçen yıl Arapça’yı da almıştı. Ancak, bu derse fazla ilgi olmadığı için okullarda seçen olmadı. Bu yüzden, öğretmen yönünden bir sıkıntı çekilmedi.
Din görevlileri okullara
Mevcut imam hatip liselerinde bile Kuran-ı Kerim dersi öğretmen açığı bulunduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bu dersin tüm okullara yayılmasıyla birlikte öğretmen açığının yeni öğretmen alınsa bile karşılanmasının mümkün olmadığını söylediler. Kuran-ı Kerim dersinin “mahalle baskısı” nedeniyle hemen tüm öğrenciler tarafından seçilmek durumunda kalınacağını kaydeden üst düzey bir bakanlık yetkilisi SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Derslere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri girecek. Ancak bugün okullarda öğretmen açığı büyük. Bu dersin öğretmen açığı, diğer branş öğretmenleri tarafından dolduruluyor. Yeni öğretmen alımı için kadro alınsa bile açığın doldurulması mümkün değil.”
Fakülte mezunu olma zorunluluğu olmayacak
Kuran-ı Kerim dersi ile Arapça dersi öğretmen açığının nasıl karşılanacağını ise aynı yetkili şöyle sıraladı:
- Diyanet’te görevli İlahiyat Fakültesi mezunu din görevlileri, Kuran-ı Kerim ve Arapça derslerine haftada 8 saat girebilecekler.
- İlahiyat mezunlarının ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle emekliye ayrılmış ilahiyat fakültesi mezunlarının “ücretli derse” girmeleri sağlanacak.
- Fakülte mezunlarıyla açığın kapatılamaması durumunda mahalle imamı bulunduğu yerdeki okullarda Kuran-ı Kerim ve Arapça derslerine girecek. İmam hatip lisesi mezunu olanlar da derse girebilecek.
- İhtiyaç gerekçe gösterilip, Kuran-ı Kerim dersine girebilmek için 4 yıllık fakülte mezunu olma koşulu değiştirilecek.
- İlahiyat Fakültelerinin kontenjanları artırılacak.
- Daha önce öğretmenlik hakkı olmayan ve sadece Gazi Üniversitesi’nde açılan Arapça öğretmenliği bölümleri yaygınlaştırılacak.
Ders sırasında başlar kapatılacak
İmam hatip liseleri “ders programı açıklamalarında” Kuran-ı Kerim dersinde, kız öğrencilerin başlarını kapatmalarına ilişkin hüküm bulunuyor. Ancak, imam hatip liselerinde öğrenciler diğer derslere de başları kapalı olarak giriyorlar.
Okullarda Kuran-ı Kerim’in okutulmazsıyla birlikte, “ders programı açıklaması”nda, bu ders sırasında kız öğrencilerin başlarını kapatabilecekleri yer alacak.
İlköğretim Yasa teklifinin TBMM’de görüşülmesi sırasında, MHP’liler okullarda başörtüsü yasağının kaldırılmasını önerdi. Ancak, AKP’liler buna ret oyu verdi. Okullarda Kuran-ı Kerim derksinin okutulmaya başlanmasıyla birlikte, hiçbir yasal düzenlemeye ihtilaç duyulmadan, ders programının nasıl uygulanacağına ilişkin bölümde başörtüsünün takılacağı belirtildiği için okullarda kılık-kıyafet yönetmeliği de gevşetilmiş olacak.
İmam hatip liselerinin orta kısmı gibi
Kapatılan imam hatip ortaokullarının, diğer ortaokullardan farkı Arapça ve Kuran-ı Kerim derslerinin okutulmasıydı. Bakanlık yetkilisi, “Eğitimin beşinci sınıfından itibaren okulların tamamı imam hatip lisesi ve ortaokuluna dönüşecek. Derse girmeyenler ‘ötekileştirilecek’ özellikle Alevi vatandaşlarımızın çocuklarıyla daha çok sorunlar yaşanacak” dedi.
Yorum Gönder