Bu lider kim? - Galip Baysan

Arşivimdeki eski yazıları gözden geçirirken bir lider hakkında Emin Emre Beydili  bey tarafından yazıldığı kayıtlı olan bir yazı o kadar dikkat çekiciydi ki bunu sizlerle paylaşmadan kendimi alamadım. Belki bazı değerlendirmeler sağlıklı olmayabilir ama kabul etmek gerekir ki kişi , mümkün olduğu kadar gerçekçi değerlendirilmiş sayılabilir.Yazı şöyle başlıyor:
  "Nedir bu başımıza gelenler” diye soranlar vardı. Biraz gecikmeli olacak ama; başlarına nelerin değil de “kim”in geldiğini anlatalım.
- Çocuk denecek yaşta dini eğitim almıştı ama hayatına yön çizecek olan şey “din”i değil “kin”iydi.
- Sanatla ilgileniyormuş gibi görünse de tam bir sanatçı düşmanıydı.
- İyi bir hatipti. Doğduğundan beri nefret ettiği ülke düzenini değiştirmek için yaptığı bazı konuşma ve hareketlerde, halkı tahrik ettiği için hapse bile girdi.
- Tek derdi olan ülke iktidarını ele geçirmek için kendinden öncekilerin hasta ve yaşlı olmasından yararlandı.
- İktidara yürürken yandaşları da az değildi. Zenginlerin çoğu, gazeteciler, mevcut iktidara muhalif sanatçılar, sözde bilim adamları…
- Az oy da almadı hani. Yüzde %44!
- İktidara gelir gelmez halkı ikiye böldü: Kendinden olanlar ve olmayanlar…
- Muhalif halk hareketlerine karşı kendine özel bir polis teşkilatı bile kurdu.
- Ordunun içinde ülkenin felakete gittiğini gören ve tepki gösteren subayları çeşitli gerekçelerle görevden uzaklaştırdı.
- Yandaşları haksız bir şekilde zenginleşirken, sadece muhalifleri yargılayacak düzmece mahkemeler kurdu.
- İktidarını üzerine kurduğu büyük nefret, ülke sınırlarını aştı ve diğer ülkelere karşı da saldırgan bir tutum içine girdi.
-Sadece bölgesinde değil tüm dünyada kan ve ölümün sorumlusu olarak anıldı.
Böyle oldu.
1945 yılında, yıkıntıların ortasında kalan Almanlar’ın “Nedir bu başımıza gelenler” sorusuna geç de olsa bir yanıt yazayım dedim.
Alman mı?
Hitler’den bahsettiğimi anladınız herhalde.
2 Kasım 2012”
Yazı böyle bitiyor ve bu sonuçla Emre Beyin eski Almanya’nın lideri  Adolf Hitlerden bahsettiğini anlıyoruz. Ama eminim ki sizler başka bir liderden bahsettiğimizi sandınız. Ama bu sandığınız lider her halde AKP liderlerinin sık sık gündeme getirdiği İsmet Paşa değildir. Esasen böylesine ciddi bir konuda, bu ülkeye çoğunlukçu bir demokratik düzen kurmayı başarabilmiş tek adam  olan İsmet paşanın hedefe oturtulması  bize  kelimenin tam anlamı ile bir ironi gibi geliyor.Hanımlar, beyler lütfen başka kapıya..başka kişilere bakın.

Dr. M. Galip Baysan  

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget