Komutanların sessiz çığlığı - Saygı Öztürk

Yer de­ğiş­tir­me­ler, bir üst rüt­be­ye ter­fi­ler ne­de­niy­le tem­muz ve ağus­tos ay­la­rı as­ker ve ai­le­le­ri için ay­rı bir önem ta­şır. Şu gün­ler­de Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’n­de kuv­vet ko­mu­tan­la­rı dü­ze­yin­de is­ti­fa­lar ya­şa­nır­sa şa­şır­ma­mak ge­re­kir. As­ker­ler ara­sın­da en çok ko­nu­şu­la­nın, he­men her soh­bet top­lan­tı­sı­nın vaz­ge­çil­mez ko­nu­su­nun is­ti­fa id­di­ala­rı ol­du­ğu­nu be­lir­te­lim.
“Bu ne­re­den çık­tı?” de­me­yin. 29 Tem­muz 2011 ta­ri­hin­de Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Işık Ko­şa­ner ve 3 kuv­vet ko­mu­ta­nı is­ti­fa et­miş­ti. İs­ti­fa ne­den­le­ri, “Bal­yo­z” ola­rak bi­li­nen da­va­da ya­şan­dı­ğı­nı dü­şün­dük­le­ri hak­sız­lık-hu­kuk­suz­luk­lar­la il­gi­li ol­du­ğu be­lir­til­miş­ti.

361 sa­nık­lı da­va baş­lı­yor

İş­te Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı ve üç kuv­vet ko­mu­ta­nı­nın is­ti­fa­sı­na yol açan “Bal­yoz Da­va­sı­”nın bu kez kri­tik aşa­ma­sı pa­zar­te­si gü­nü Yar­gı­tay 9. Ce­za Da­ire­si­’n­de baş­lı­yor. Ara­la­rın­da 26. Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı İl­ker Baş­buğ, es­ki 1. Or­du Ko­mu­ta­nı Hur­şit To­lon, mil­let­ve­kil­le­ri Meh­met Ha­be­ral, Mus­ta­fa Bal­bay, İş­çi Par­ti­si Ge­nel Baş­ka­nı Do­ğu Pe­rin­çek, ga­ze­te­ci Tun­cay Öz­kan, Hik­met Çi­çe­k’­in de bu­lun­du­ğu “Er­ge­ne­kon Da­va­sı­”n­da da 5 Ağus­to­s’­ta ka­rar­lar açık­la­na­cak. O yüz­den tem­muz-ağus­tos çok sı­cak ge­çe­cek gi­bi gö­zü­kü­yor. Bit­me­di, İz­mi­r’­de “As­ke­ri ca­sus­luk da­va­sı­” de­vam edi­yor, An­ka­ra­’da 28 Şu­bat Da­va­sı da ey­lül­de baş­la­ya­cak.
As­ke­ri­mi­zin “ca­mi­le­ri­mi­zi bom­ba­la­ya­ca­ğı­”, “ken­di uça­ğı­mı­zı dü­şü­re­ce­ği­”, in­san­la­rı stad­yum­la­ra top­la­ya­ca­ğı id­di­ala­rı ay­lar­ca gün­dem­de tu­tul­du. Top­lam 365 sa­nık hak­kın­da “Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Hü­kü­me­ti­’ni ceb­ren ıs­kat ve va­zi­fe gör­mek­ten ceb­ren men et­me­ye te­şeb­bü­s” suç­la­ma­sıy­la açı­lan “Bal­yoz Da­va­sı­” İs­tan­bul 10’un­cu Ağır Ce­za Mah­ke­me­si ta­ra­fın­dan 21 Ey­lül 2012 ta­ri­hin­de 325 sa­nı­ğın mah­ku­mi­ye­ti ile 36 sa­nı­ğın be­ra­atı ve 4 sa­nı­ğın hak­kın­da­ki da­va­la­rın ise ve­fat ve di­ğer ne­den­ler­le dü­şü­rül­me­si/ay­rıl­ma­sı ile ka­ra­ra bağ­lan­mış­tı.

Ka­rar­la, teb­liğ­ne­me ta­ban ta­ba­na zıt

Yar­gı­tay C. Baş­sav­cı­lı­ğı­’nın teb­liğ­na­me­sin­de, mah­ke­me ta­ra­fın­dan hak­la­rın­da mah­ku­mi­yet ka­ra­rı ve­ri­len 325 sa­nık­tan 258’i­nin ce­za­sı­nın onan­ma­sı, 67’si­nin hak­kın­da ve­ri­len mah­ku­mi­yet ka­rar­la­rı­nın ise “sa­nık­la­rın amaç su­çu be­nim­se­yen ya­pı içe­ri­sin­de yer al­dık­la­rı gö­rül­mek­te ise de­” di­ye­rek “a­maç su­çun ger­çek­leş­ti­ril­me­si doğ­rul­tu­sun­da doğ­ru­dan ic­ra ha­re­ke­ti ni­te­li­ğin­de bir fa­ali­yet­te bu­lun­duk­la­rı­na da­ir ye­ter­li de­lil el­de edi­le­me­me­si­” ne­de­niy­le bo­zul­ma­sı önerildi. Baş­sav­cı­lık bu ka­ra­rı­na da ge­rek­çe ola­rak sa­nık­la­rın isim­le­ri­nin sa­de­ce bir lis­te­de (Bal­yoz Gü­ven­lik Ha­re­kat Pla­nı EK-A) bu­lun­ma­sı­nı gös­ter­di ve bu lis­te­de­ki sa­nık­lar­dan 2003 yı­lı 1’in­ci Or­du Plan Se­mi­ne­ri­’ne ka­tı­lan­la­rı ay­rı tut­tu. Özet­le se­mi­ne­re ka­tı­lan­la­rın ce­za­sı­nın onan­ma­sı­nı is­te­di.
Oy­sa, ce­za­sı­nın onan­ma­sını is­te­di­ği 258 ki­şi­den sa­de­ce 50 ka­da­rı (Ka­ra Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı ve Jan­dar­ma Ge­nel Ko­mu­tan­lı­ğı per­so­ne­li) se­mi­ne­re ka­tı­lır­ken, ce­za­sı­nın onan­ma­sı ve­ya bo­zul­ma­sı ta­lep edi­len De­niz ve Ha­va Kuv­vet­le­ri ko­mu­tan­lı­ğı per­so­ne­li se­mi­ne­re ka­tıl­ma­mış. Baş­sav­cı­lık, KKK açı­sın­dan de­lil­le­ri ye­ter­li sa­ya­bil­mek için, ki­şi­le­rin isim­le­ri­nin sah­te di­ji­tal ve­ri­ler­de bu­lun­ma­sı­nın ya­nın­da se­mi­ne­re ka­tı­lı­mı da arar­ken, De­niz ve Ha­va Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı per­so­ne­li için sa­de­ce sah­te di­ji­tal ve­ri­le­ri ye­ter­li gör­müş.

Teb­liğ­na­me­de ya­nıt bul­mu­yor

Baş­sav­cı­lık teb­liğ­na­me­si, ce­za­yı ve­ren İs­tan­bul 10’un­cu Ağır Ce­za Mah­ke­me­si­’nin ka­ra­rı ile ta­ban ta­ba­na ters. Mah­ke­me, yar­gı­la­ma sü­re­sin­ce se­mi­ne­re ka­tıl­ma­nın suç ol­ma­dı­ğı­nı, bu ne­den­le se­mi­ne­re ka­tı­lan 162 ki­şi­den sa­de­ce 50’si­nin yar­gı­lan­ma­sı­nın doğ­ru ol­du­ğu­nu sü­rek­li ola­rak ifa­de et­miş­ti.
Du­ruş­ma­lar­da sa­nık­la­rın asıl üze­rin­de dur­du­ğu sah­te de­lil­ler­di. Do­la­yı­sıy­la Baş­sav­cı­lık teb­liğ­na­me­sinde se­mi­ne­re ka­tıl­ma­yan 67 ki­şi ile il­gi­li ta­le­bi­nin yan­lış ol­du­ğu söy­le­ne­mez. An­cak ek­sik olan, ka­ra­rın sah­te de­lil­ler­le suç­la­nan di­ğer sa­nık­lar­la il­gi­li de ay­nı ta­le­bin ya­pıl­ma­sı­dır.
Ce­za­sı onay­lan­ma­sı is­te­nen 258 ki­şi­nin de is­mi Göl­cük Do­nan­ma Ko­mu­tan­lı­ğı­’n­da ele ge­çi­ri­len ve 5 no.lu sah­te ol­du­ğu öne sü­rü­len di­ji­tal ve­ri­ler­de isim­le­ri bu­lu­nu­yor. Ve­ri­le­rin bu ki­şi­ler­le bağ­lan­tı­sı­nın na­sıl ku­rul­du­ğu, mah­ke­me sü­re­sin­ce de, Yar­gı­tay Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı teb­liğ­na­me­sin­de de ya­nıt bul­mu­yor.

Ses­siz çığ­lık na­sıl so­nuç­la­na­cak?

Yar­gı­tay 9’un­cu Ce­za Da­ire­si­’nin, Baş­sav­cı­lı­ğı­’nın teb­liğ­na­me­si­ne uy­gun ka­rar ver­me­si du­ru­mun­da, 136’sı De­niz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı, 55’i Ka­ra Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı, bi­ri dak­ti­lo me­mu­ru ol­mak üze­re 42’si Ha­va Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı per­so­ne­li, bi­ri­si si­vil mü­hen­dis ol­mak üze­re 24’ü Jan­dar­ma Ge­nel Ko­mu­tan­lı­ğı per­so­ne­li­nin ce­za­sı­nın onan­ma­sı ta­lep edi­len top­lam 258 ki­şi “Dar­be­ye te­şeb­büs­te­n” ce­za­lan­dı­rıl­mış ola­cak. An­cak, çok önem­li sür­priz­ler de ola­bi­lir. Tah­li­ye­ler de baş­la­ya­bi­lir.
Kur­may Al­bay Mus­ta­fa Ka­ya­lı gi­bi Has­da­l’­da, Si­liv­ri­’de, Sin­ca­n’­da bu­lu­nan da­va­nın tüm sa­nık­la­rı gi­bi ka­mu­oyu da bu da­va­nın na­sıl so­nuç­la­na­ca­ğı­nı me­rak­la bek­le­ye­cek. Eş­le­rin, ço­cuk­la­rın “se­siz çığ­lık­la­rı­”, ce­za­evin­de­ki ko­mu­tan­la­rın uğ­ra­dı­ğı­nı öne sür­dü­ğü hak­sız­lık­lar ba­ka­lım Yar­gı­ta­y’­da na­sıl yan­kı bu­la­cak gö­re­ce­ğiz…

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget