Bir bu eksikti! - Gündüz Akgül

Ülkemizde insan hak ve özgürlüklerinin yeterli güvenceye sahip olmadığı, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında sürekli eleştiri konusu yapılmaktadır.
Her gün yapılan hak ihlalleri bu eleştirilere hak verecek niteliktedir.
Bu gün yazılı medyaya yansıyan bir haberin gereği yapılırsa, uygulama bu ihlallerin tuzu biberi olacaktır.
Haber Şöyle,
“Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi başlatılıyor.” Başlığı altında verilen haber şöyle devam etmektedir.
“Proje ile vatandaşın polise olan ihbarlarının arttırılması ve ihbar sistemine işlerlik kazandırılması amaçlanıyor.
Bu kapsamda, uygun görülen sokak, mahallelere yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutuları yerleştirilmesi düşünülüyor. Bu sistem ile ister yazılı olarak, isterse de sesli olarak bu kutulara ihbarda bulunabilecek. Bu kutulara yapılan ihbarlar ise kesinlikle gizli kalacak.
İnsanlar bir suç ile ilgili e-mail, mektup veya faks yoluyla ihbarda bulunmak istediğinde kimliğinin tespit edileceği ve bundan zarar göreceği endişesini taşıyabilmektedir.”
Bu proje gerçekleştiği takdirde, hiçbir yurttaş kendisini emniyette hissedemez.
Çünkü ihbar edenin kimliği gizli tutulduğuna göre, iftiralar çoğalacak, insanlar hiç işlemediği suçlarla karşı karşıya kalacaklardır.
Herkes ihtilaflı olduğu komşusunu, hasmını ihbar edip mağdur etmekte tereddüt etmeyecektir. Bu durum büyük bir hukuk ihlalidir.
Ceza Muhakemesi Yasasının 158. Maddesine göre İhbar veya şikâyetin yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü yapılabileceğini zorunlu kılmaktadır. İhbarı yapanın kimliğinin gizli tutulacağına dair maddede bir kayıt bulunmamaktadır.
Diğer taraftan adını vererek asılsız ihbarlarda bulunanlara Türk Ceza Yasasının 267. Maddesine göre İftiradan dava açılmaktadır.
Buda asılsız ihbarda bulunmanın önüne geçmektedir.
Bu proje uygulamaya geçirildiği takdirde, iftira edenler hakkında dava açmak olanaksız hale gelecektir.
Haberde de belirtildiği gibi adını vererek ihbar edip zarar görmek olasılığı karşısında, her kes adını belirtmeden ihbarda bulunmayı tercih edecektir.
Ad vermeden yapılan ihbarlar faili gizli kalmış bazı suçların açığa çıkarılmasını sağlayabilirse de, uygulamanın sakıncaları bu yararından çok daha tehlikelidir.
Bu tehlikeli projeyi uygulamak yerine güvenlik güçlerinin istihbarat birimlerinin edindiği bilgilerden yararlanarak olayların açığa çıkarılması hem hukuka uygun, hem de eleştiri konusu olmamayı sağlayacaktır.
Aklın yolu birdir.
Dilerim, bu proje uygulamaya geçirilmeden rafa kaldırılacaktır.

29.07.2013
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget