Atatürk'ü anmayı suç yapamadılar

CHP'nin Kırklareli il ve ilçe örgütlerine 23 Nisan ile 19 Mayıs'ta Atatürk anıtına çelenk koydukları gerekçesiyle Kabahatler Yasası kapsamında kesilen

CHP'nin Kırklareli il ve ilçe örgütlerine 23 Nisan ile 19 Mayıs'ta Atatürk anıtına çelenk koydukları gerekçesiyle Kabahatler Yasası kapsamında kesilen 182 TL tutarındaki cezayı yargı iptal etti.
 CHP’nin Kırklareli merkez, Lüleburgaz, Babaeski, Vize ve Kofçaz ilçe örgütlerine 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk koydukları gerekçesiyle kesilen ceza yargıdan döndü. CHP örgütlerine Kabahatler Yasası’nın emre aykırı davranış maddesini düzenleyen hükmü kapsamında 182 TL tutarında idari para cezaları kesilmişti.

‘Çelenk, Kabahatler Yasası kapsamında değil’
CHP’nin yaptığı itirazı karara bağlayan Kırklareli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Kabahatler Yasası’nın 32. maddesinin Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’ne aykırı hareket edenlerle ilgili bir düzenleme içermediğine işaret etti. Mahkeme kararında Atatürk anıtına çelenk konulması konusunda yasal bir düzenleme bulunmadığı, bu kapsamda uygulanan idari para cezası kararının hukuka aykırı olduğu belirtildi. Mahkemenin verdiği karar, Kırklareli’nin diğer ilçelerinde Kabahatler Yasası kapsamında kesilen çelenk cezalarının da iptali için emsal bir nitelik taşıyor. Mahkeme kararını değerlendiren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 23 Nisan ve 19 Mayıs’ı kutlamak isteyen halkı sindirmeye çalışan AKP’ye en güzel yanıtın yargı tarafından verildiğini ifade etti.

 Mahmut Lıcalı/Cumhuriyet
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget