Resepsiyonun iptal edilmesinin perde arkası

Kulağındaki rahatsızlık nedeniyle Hacettepe Hastanesi’nde tedavi gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu yıl ilk kez ev sahipliği yapacağı 30 Ağustos resepsiyonunu iptal etmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Muhalefet, “Anıtkabir ve Atatürk Kültür Merkezi’ndeki programlarda Gül’e vekâlet eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek resepsiyonda neden vekâlet etmiyor” sorusunu yöneltti. Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever, “Sayın Cumhurbaşkanı son dönemdeki terör haberleri nedeniyle resepsiyon fikrine çok sıcak bakmıyordu. Gaziantep’teki cenaze törenine giderken kafasında resepsiyonu iptal etme fikri vardı. Üstüne bir de kulak rahatsızlığı eklenince iptal kararı alındı.” dedi.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Fırat Kozok’un haberine göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün 30 Ağustos resepsiyonunu iptal etmesi, gündüz Anıtkabir ve Atatürk Kültür Merkezi’ndeki programlar için de TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e vekâlet vermesi eleştirilere neden oldu. Cemal Gürsel’den sonra hiçbir Cumhurbaşkanı yurtiçindeyken TBMM Başkanı’na vekâlet vermedi. Böyle bir karar için cumhurbaşkanının rahatsızlığı nedeniyle işlerini yürütemiyor durumda olması gerekiyor. Bunun için TBMM Başkanı Çiçek’e vekâlet verilirken doktor raporları TBMM’ye gönderildi. Cumhurbaşkanlığı’nın, Gül’ün programlarının iptal edildiği duyurusunu geçtiği ana kadar kendisine vekâlet verileceğinden habersiz olan Çiçek’e, vekâlet duyurudan sonra gönderildi.
Ancak bu kez de Çiçek’e neden “sınırlı vekâlet verildiği” tartışmaları başladı. Çünkü TBMM Başkanı bugün sadece Cumhurbaşkanı adına Anıtkabir ve Atatürk Kültür Merkezi’ndeki programlara katılacak. Ancak bu yıl ilk kez Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek 30 Ağustos resepsiyonu için bu vekâlet geçerli olmayacak. Bu iki farklı tutum, “Tüm programlara vekâlet eden TBMM Başkanı, Köşk’teki resepsiyona da vekâlet edemez miydi” sorusunu beraberinde getirdi.
Bu soruya “Teknik olarak elbette edebilirdi” yanıtını veren Gül’ün Başdanışmanı Ahmet Sever, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanı son dönemdeki terör haberleri nedeniyle resepsiyon fikrine çok sıcak bakmıyordu. Gaziantep’teki cenaze törenine giderken kafasında resepsiyonu iptal etme fikri vardı. Üstüne bir de kulak rahatsızlığı eklenince iptal kararı alındı.”
Eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim de “Vekâlet her şeyde geçerlidir. 30 Ağustos programında gündüz gerçekleştirilen törenler daha önemlidir. Bu törenleri Sayın TBMM Başkanı düzenleyebiliyorsa, resepsiyonu da pekâlâ düzenleyebilirdi. Bununla ilgili herhangi ayrı bir prosedür de söz konusu olmaz” dedi.
Resepsiyonun iptal edilmesine tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise “Yaşananlar, 30 Ağustos’un kazanımlarını ortadan kaldırma potansiyeli taşıyor. Ulusal Bayram olarak 30 Ağustos, tarihimizi hatırlamaktan öte Türk milleti var oldukça taşıması gerekli olan değerleri bize kazandıran bir gündür” dedi.

firatkozok.com

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget