Sınıflardan zikir sesi yükselecek

MEB’den 6. sınıf öğrencilerine İHL’de bile olmayan uygulama: Sınıfta zikir!
Ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak Kuranıkerim dersinde; 6. sınıf öğrencilerine, imam hatip lisesi (İHL) müfredatında bile olmayan “tarikata bağlı olanlar için Allah’ın adını art arda söyleme” anlamına gelen zikir kavramı öğretilecek. İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, “Zikrin 10-11 yaşındaki çocuğa kavramsal olarak anlatılması mümkün değil. Mutlaka uygulaması yapılacak. Zikirle birlikte tarikatlar da anlatılacak” değerlendirmesini yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, 4+4+4 yasasının gündeme gelmesi ile başlayan tartışmaların odak noktasını oluşturan temel öğretim ortaokullarında seçmeli, imam hatip ortaokullarında ise zorunlu olarak okutulacak Kuranıkerim ve Hz. peygamberin yaşamı dersleri için öğretim programlarını hazırladı. Kuranıkerim dersinde “Kuran’ın Kavramlarını Öğreniyorum” başlığı altında 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda farklı kavramlar öğretilecek. Buna göre 5. sınıflara “Hamd, Şükür, Rahmet, İhlas”, 6. sınıflara “Dua, Zikir, Tespih, Secde”, 7. sınıflara “Din, İman, Tevhid, İtaat”, 8. sınıflara ise “İslam, Takva, Sabır, Sulh” konuları öğretilecek.

Tarikatlar da anlatılır
6. sınıflara verilecek seçmeli Kuranıkerim dersinde “bir tarikata bağlı olanlar için Allah’ın adını artarda söyleme işi” anlamına gelen zikir kavramının “genel hatları ve anlamları ile ele alınacağı” belirtildi. Yani müfredata göre, zikir kavramı sadece sözel olarak anlatılacak. Ancak 10 ve 11 yaşlarındaki çocuklara zikrin sadece kavramsal olarak öğretilebilmesinin mümkün olmadığı kaydediliyor. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi ilahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, Türkiye’de zikir kavramının “Bir tarikatın veya örgütlü bir dinsel kitlenin bağlı bulundukları şeyhi törenlerle anması” anlamına geldiğini belirterek 6. sınıflarda zikrin kavram olarak anlatılmasının mümkün olmadığını söyledi. Filiz, “Çünkü 10 yaşındaki çocuğun zikri kavramsal olarak çözümlemesi mümkün değil. Mutlaka örneği gösterilecek, uygulaması yapılacak. ‘Zikir nedir’ ve ‘Zikir Türkiye’de nasıl yapılır, kimler yapar’ sorularına yanıt aranırken tarikat kavramının da anlatılması gerekir. Öğretmen örneklendirmek zorunda” dedi.

Sinan Tartanoğlu/Cumhuriyet
Etiketler:

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget