Kazdağları İçin Çanakkale’de ‘Koalisyon’ - Oktay Ekinci

Kazdağları İçin Çanakkale’de ‘Koalisyon’
Ülke politikasında parti liderleri arasındaki “kör dövüş”ü her gün manşetlerdeyken, aynı partilerin kimi kentlerimizdeki “yerel dayanışma”ları ulusal medyada kısa haber bile olamıyor..
Bu “uygar”lığın yurt düzeyindeki “örgütlü” güzelliğini ise kültürel mirası yaşatmak için tüm partilerden üyeleriyle “ortak çaba” gösteren Tarihi Kentler Birliği (TKB) sergiliyor.
Birliğin 2000’deki kuruluşundan bu yana sürdürdüğü “partiler üstü beraberlik”, üyelerinin yerel politikalarına da yansıyor. TKB’li belediyelerde farklı siyasetlerden meclis üyelerinin birlikte hareket ettikleri örnekler yaygınlaşıyor..
Bunlar arasında “imar rantı” gibi alışılagelen “çıkara dayalı” beraberlikler yerine, kent ve çevre değerlerinin korunmasına yönelik dayanışmaların da gözlenmeye başlaması ise yüreklere su serpiyor.
Nitekim yine TKB üyesi Çanakkale Belediyesi’ndeki, farklı partilerden meclis üyelerinin “Kazdağları’nın maden ocaklarına karşı savunulması” için “oybirliği”yle aldıkları karar, ülkeyi yöneten iktidar ve muhalefet parti kurmaylarına da “ders” niteliğinde...
Kararı duyuran 1 Ağustos tarihli Belediye Haber Bülteni’nde özetle şu bilgiler yer alıyor:
“Belediye Meclisi, Kazdağları’ndaki madencilik faaliyetlerine ait dava açılan ÇED raporları hakkında yargı süreci tamamlanana dek ilgili firmalara Gayri Sıhhi Müessese İşletme Ruhsatı verilmemesi yönünde oybirliğiyle valilik makamına başvurulması kararını almıştır.
23 Temmuz’da Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Grup Başkan Vekili Muzaffer Özgen, AK Parti Grup Başkan Vekili Cumhur Kabasakal ve MHP Meclis Üyesi Burak Ünal, Vali Güngör Azim Tuna’ya dilekçelerini ve meclis kararını sundular.”
CHP’li başkanla birlikte CHP’li, AKP’li ve MHP’li temsilcilerin ortak imzalı dilekçeleri ise özetle şöyle:
“Kazdağı’nın altın madenciliğiyle tahrip edilmemesi için Çanakkale Belediyesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi, Çanakkale Çevre Platformu ve Tabip Odası Çevre Komisyonu çaba sarf etmektedirler…
Yörede tarımsal faaliyet sürdüren ve kullanma-içme suları tehlike altında olan köylü hemşerilerimiz bu konudaki duyarlıklarını her platformda dile getirmekte, kurumumuzdan bu tehlikeli gidişin durdurulması için yardım istemektedirler.
Yasaların uygun gördüğü şekilde değil, oldubittiye getirilerek halkın katılımı sağlanmadan hazırlandığı iddia edilen ÇED raporları yargıya taşınmıştır. Belediye Meclisi de yargı süreci sonuçlanıncaya kadar ilgili firmalara ruhsat verilmemesi için valilik makamına başvurulması kararını almıştır.”
Çanakkale Belediye Meclisi’ni bu “güç birliği” nedeniyle kutluyor; Vali Bey’in böylesi bir “partiler üstü istem”e destek vermesini diliyoruz.
Halkevi ‘temkinli’
Bu arada Çanakkale Halkevi Yönetimi’nin kararı “yetersiz!” bularak eleştirdiğini de belirtelim… Yargının ÇED raporlarını iptal etmek yerine onaylaması durumunda belediyenin altın madenciliğine karşı çıkamayacağını belirten Halkevciler, 3 Ağustos’taki basın açıklamasında yerel yönetimin bu doğa tahribatına “koşulsuz” karşı çıkmasını istiyor!..
Çanakkale’deki bu gelişmeler, ülkeyi yönetenlere aynı zamanda “demokrasi dersi” de vermiş olmuyor mu?

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget