Şu an için acil çözüm üretilmesi gereken iki konu var. İlki fen ve Anadolu liselerine yönelik yedek liste kaosu, ikincisi ise üniversitelerde on binlerce kontenjanın boş kalmasına neden olan 185 puan barajı.
Yedek listelerinin yanlış bir mantıkla düzenlendiği konusunda kuşku yok.
Baraj puanını aşamayanların aptal olmadığına yönelik de binlerce örnek var.
Bu yüzden MEB, YÖK, ÖSYM ve üniversitedekiler, ille de hatalı, tembel, beceriksiz birilerini arıyorsa, önce kendileri aynaya baksınlar...
İşte bu yönde iki farklı örnek: Puanı düşük olan var!
“Bu yıl, yerleştirmelerin nasıl yapıldığını zerre kadar anlayabilmiş değiliz.
Ne asillerin ne de yedeklerin, neye göre oluşturulduğu akıl alır gibi değil. Daha önceki örneklere, bir tane de ben ekleyeyim.
Arkadaşımın oğlu, 433 puanla X okulun 600 yedeğinden 150.’si.
Benim oğlum 439, puanla, aynı okulun 600 yedeğine girmeyi bile başaramamış. Lütfen anlamama yardımcı olun.
Ayrıca bizler geçen yılın taban puanlarına göre tercihlerde bulunduk ancak puanlar açıklandığında farklı tablolar oluştu farklı seçenekleri değerlendirebilecek duruma geldik. Ne yazık ki böyle bir hakkımız yok.
Neden geçen yıllarda olduğu gibi tekrar tercih yapma hakkına sahip değiliz. Bu hakkı elde etmek için yapabileceğimiz bir şey olabilir mi?..”
Baraj puanı neyin göstergesi?
“Herkesin daha doğrusu parası olanın üniversite okuma şartı mı var?
O yeterliliğe ulaşmamış öğrencinin standartları düşürerek sırf vakıf üniversiteleri zarar etmesin diye eğitim kalitesinin düşmesi bu ülkeye ne faydası var? Bu ülkenin tornacıya, elektrikçiye, temizlikçiye vs. de ihtiyacı var. Önemli olan üniversite okuyan ile okumayan arasındaki sosyal statü farkının ortadan kaldırılması. Üniversite okumayanın da toplumda saygın yer edinmesi ve alacağı ücretin en az üniversite mezunu kadar olması gerekir. Bu da özellikle ara eleman bulamadıklarından yakınan sanayicilerimize iş düşüyor...”
Ne yapılması gerekir?
Her iki mailde de çok önemli tespitler var. İlkinde, kurumlara duyulan güven ve saygının yitirilmemesi, ikincisinde de hemen herkesin göz ardı ettiği farklı bakış açısı var. Umarız her ikisi de dikkate alınır. Ama yanlış olan baraj puanı değil, sınav sistemi ve içeriği. Bakalım bu ne zaman görülecek!..
SORU CEVAP
SORU: Oğlum Atatürk Fen Lisesi 106. sıradan yedekte. Sizce Atatürk Fen Lisesi’ne yedeklerden girme şansı olur mu?
CEVAP: Kesinlikle sıra gelecektir çünkü kolejlerde çok kayma olacak.
SORU: Oğlum 7. tercihi Maltepe Anadolu Lisesi’ni kazandı. 5. sırada Haydarpaşa, 6. sırada Beşiktaş Anadolu varken yedek sıralamaya 2, 3 ve 4. tercihten itibaren yerleştirmiş. Bu durum Haydarpaşa ve Beşiktaş’ın puanlarında aşırı yükselmeyi mi gösteriyor. 1 Ekim’deki nakillerde puanımız tutarsa buralara girme hakkımız bulunuyor mu?
CEVAP: Tercih sisteminin yanlışlığından kaynaklanıyor. Evet girebilirsiniz!
SORU: Kadıköy Anadolu Lisesi’nde 588. yedeğim. Sizce okula girme şansım nedir?
CEVAP: Sıkı takip edin şans doğabilir.
SORU: Ben 493,987 puanla Kabataş Erkek Lisesi İngilizceyi asil olarak kazandım. İstanbul Erkek’e 139. yedeğim sizce girebilir miyim?
CEVAP: Hâlâ şansın var.
SORU: Kadıköy Anadolu Lisesi’ne yedeklerden sıram 469. Girme şansım nedir?
CEVAP: Takipçisi olun ve sakın umudunuzu kaybetmeyin.
SORU: İzmir Karşıyaka Anadolu Lisesi yedeklerde 17. sıradayım. Sizce bu verilerle girebilir miyim?
CEVAP: Kesinlikle girersin.
SORU: Ortaöğretim Yerleştirme Puanı’m (OYP) 492,024. Genel yüzdeliğim ise 0,21. Kabataş Almancanın 130. yedeğindeyim. Girme şansım nedir?
CEVAP: Fazlasıyla şansınız var, kolejlere çok kayma olacaktır.
SORU: Oğlum Haydarpaşa Anadolu Lisesi’nde 47. yedek; yeğenim Hüseyin Avni Anadolu Lisesi’nde 249. yedek. Sizce girebilirler mi?
CEVAP: Haydarpaşa’ya kesin girer. Diğeri için de takipçi olun şans doğabilir.
SORU: Oğlum 491,330 puanla Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ni kazandı; 4. tercihimizdi. Ama üstteki okullara yedek vermemiş. Daha sonra kayıtlara göre yedek şansını yakalayabilir miyiz?
CEVAP: Muhtemelen yakalarsınız.
SORU: Hocam Kabataş İngilizce 198. yedekteyim. Sizce girebilir miyim?
CEVAP: Şansınız var çünkü kolejlere çok kayma olacaktır.
Yorum Gönder