'Ay-yıldız'ın tarihi/2 - Rıza Zelyut

Üç bin yıllık bilinen geçmişi tespit edili olan Gün-Ay sembolü; bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağında da yaşatılmaktadır. Hilal ay, olduğu gibi kullanılırken; Gün/Güneş sembolü daha da sadeleştirilerek yıldız biçimine getirilmiştir.

Türklerdeki yıldızın kaynağı Güneş'tir. Başlangıçta çok dallı yıldız biçiminde çizilen Güneş. zamanla altı dallı yıldız biçimine gelmiştir. 6 dallı yıldıza Davut Yıldızı denilmesi ve Yahudilere ait gösterilmesi yanıltıcıdır. Türkler; beş dallı yıldızdan önce bunu kullanmışlardır. Türkiye'nin her yerinde altı dallı yıldızı görmek mümkündür. Anadolu'da ilk kurulan Türk devletlerinden Danişmendlilerin başkenti Niksar'da, Danişmend Gazi mezarlığında bol bol Güneş sembolü ve altı dallı yıldız çizimleri bulunuyordu.  Bunları Yahudi işi sanan bazı tipler,  mezar taşlarını yok etmişler.

YAVUZ'UN SANCAĞINDA
Tapınakların  ve evlerin çatısına bile Kün-Ay yerleştiren İslam öncesi Türkleri; paralarında da sembol olarak Kün-Ay kullanmışlardır. Müzelerde Kün-Ay'lı pek çok para bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim'in sancağında ve sikkesinde 3 bin yıllık bu sembol yer almaktadır.  Bu çizimler; Milat'ın hemen sonrasındaki Kuşan Türklerinin paralarında görülen Kün- Ay'ın hemen hemen aynısıdır.

Padişah 3. Selim; Yeni Çeri Ordusu'nu kaldırma çalışmaları içerisinde, Nizam-ı Cedid ordusunu da oluşturdu. Bu ordunun kullandığı mavi cepkenin üstünde "ay'ı sembol eden gül ile güneş" armaları vardı.

Divan şiirinde de Kün-Ay kavramının bol örneklerini bulmaktayız.

Muhteşem Süleyman, kızına Mihrümah (Mihr/Güneş; mah/Ay)adını verirken bunun "Gün ve Ay" anlamına geldiğini çok iyi biliyordu ve eski kutsallara bağlanıyordu.

TOP KAPISI SARAYI
Kün-ay sembolünün Osmanlı hükümdarlık arması olduğunun en açık kanıtlarından birisi de bu sembolün hem birleşik olarak hem de ayrı olarak Topkapı Sarayı içinde bol bol kullanılmış olmasıdır.

Bilindiği gibi "sultan"ın (padişah) özel avlusu sayılan 3. Avlu'ya Babüssaade Kapısı'ndan girilir. İşte bu saltanat kapısının üstünde arma olarak altın bir "Gün-Ay" bulunmaktadır. Osmanlı sarayında bu arma pek çok eşyada karşımıza çıkar. Öyle ki Sakal-ı Şerif'in tepeliğinde bile Ay formu vardır.  Aynı şeyi 3. Ahmet Çeşmesi'nin tepeliğinde de görebilirsiniz. Köşklerin kapılarında da güneş biçimli süslemeler çok bol kullanılmıştır. Sık kullanılan süsleme motiflerinden birisi de yıldızdır.

Kün-Ay piktogramı değişik biçimlerde ve yakın zamanlara kadar padişah elbiselerine de işlenmiştir. 19. Yüzyıl'dan başlayarak resimleri yapılan Osmanlı padişahlarının boynunda devlet arması olarak "Kün-Ay" armasının bulunduğu çok açık biçimde görülmektedir.

Güneş'in sembolü olan yonca biçimi, Top Kapısı Sarayı da dahil olmak üzere pek çok yerde binaların kaşında veya kapısında süsleme olarak karşımıza çıkıyor.

***

İslam öncesi Türk dünyasının derinlerine kök salan Kün-Ay inancı; İslam çemberine geçildikten sonra da yaşatıldı. Örneğin; Türk gelenek ve kültürünü kuvvetle yaşatan Türk Aleviler; Kün-Ay inancını; Muhammet-Ali birlikteliği haline dönüştürerek sürdürdüler. "Ay, Ali, Gün Muhammet" dediler.

Gün-Ay; bugün dünyanın en güzel bayrağı  olarak dalgalanıyor. Bölücülerin ve Arap hayranı gericilerin inadına sonsuza kadar da dalgalanacak.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget