Polis, bahane bulup MKE mermisini bıraktı - Saygı Öztürk

Her fırsatta “Makine ve Kimya Endüstri Kurumu’na (MKEK) kıymayın” demeyi sürdüreceğiz. Atatürk’ün kurduğu fabrikada mermi üretiliyor, Emniyet Genel Müdürlüğü “sudan bahanelerle” mermiyi İtalya’dan alıyor. Silah üretiyor ama bu kez MKEK’nın elinden alınıp bu üretimi özel sektöre verme çabaları var.

MKEK’nun Ankara’da fişek fabrikası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün silah mermisi üretimini gerçekleştiriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde, MKEK’nu devre dışı bırakıp yabancı ülkelerden mermi alma hevesi başladı. Üst düzey bazı yetkililere yanlış bilgiler aktarılarak bunu da sonunda başardılar.

Emniyet’e mermi geç mi verildi?
MKEK’nun Fişek Fabrikası, asker ve polisin mermi ihtiyacını eksiksiz karşılıyor. Dahası bir çok ülkeye ihracatta yapıyor. Ancak, Emniyet’in MKEK’dan vazgeçmesi ve dış alım yapması için Emniyet üzerinde yoğun baskılar olduğunu biliyoruz. Polise nasıl yerli üretim silah alınması için çaba gösteriyorsak, mermi ihtiyacımızın da kendi fabrikamızdan alınmasını isteriz.

MKE’den 2010 yılında 15 milyon adet fişek için 12 milyon 900 bin lira, 2011 yılında 27 milyon adet fişek için toplam 23 milyon 355 bin lira ödendi. Yeni mermi alım döneminde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’a şu bilgi verildi:

“2011 yılı içerisinde alımı gerçekleştirilen 10 milyon adet fişeğin 6 milyon adetlik birinci partisi bize 15 gün geç teslim edildi. Aynı yılın ikinci partisinin alımında ise 5 milyon adet fişek, MKE kurumunca Çek Cumhuriyeti’nden ithal edildi. Yani, bize Çek Cumhuriyeti’nden alınan mermiler satıldı.”

Ancak olay, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’a anlatıldığı gibi değil.. MKEK, Emniyeti hiç fişeksiz bırakmadı. Hele, Çek Cumhuriyeti’nden ithal edilen mermilerin Emniyet’e verilmesi diye de bir olay yok. Konuştuğum yetkili, “Emniyet’in mermi talebi 10 milyondan 27 milyon adede yükselince, iç piyasanın mermi ihtiyacını karşılamak için Çek Cumhuriyeti’nden mermi ithal ettik. Emniyetin ihtiyacı, tamamen fabrikamız üretiminden karşılandı. Asla ithal mermi vermedik. Gerçekler söylenmiyor. Bunu belgelerle de ispatlayabiliriz. ” dedi.

MKE dururken mermi alımı İtalya’dan
İhale 2 milyon740 bin Euro ( 6.427.218 TL) teklif veren İtalya Firmasının Türkiye Temsilci şirket tarafından alındı. Fişekler 11 milyon 500 bin lira düşük fiyatla sağlanmış oldu. Emniyet yetkilileri şimdi bununla övünüyor.

Evet, düşük fiyatla alındı ama önemli olan o firmanın Türkiye’ye girebilmesiydi. Türkiye’de üretilen mermiyi ucuza verebilir. Türkiye’de üretilmeyen fişeklerin ithali durumunda bu farkı bir yolla kapatırlar. Ayrıca bu fişeklerin, ucuz iş gücü olan ülkelerde üretilmediğini Emniyet’e kim garanti ediyor? Unutmayalım, MKEK’nin düşük karları da yine kaliteyi artırmak için yatırıma dönüştürülüyordu.

Gelelim ünlü “Milli Piyade Tüfeği”ne
Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından, henüz adı konulmayan ancak şimdilerde “Milli Piyade Tüfeği” olarak adlandırılan tüfek projesini de unutmuyoruz. MKEK Kırıkkale Silah Fabrikasının çalışanlarının geliştirdiği silahın üretiminin özel sektöre verilmesi an meselesi.

Kumar masasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın silah projesiyle ilgili iki yetkilisi, silah projesini yürüten özel sektör yöneticisiyle birlikteydi. İsim vermeden bu şirket yönetiminde eski Savunma Sanayi Müsteşarı ve eski AKP Milletvekilinin bulunduğunu belirttik. “İsim yazmamışsınız ama sözü edilen kişi benim” dedi. Arayan, Vahit Erdem’di. Erdem telefonda, kimar masasındaki fotoğrafı asla etik bulmadığını belirtti. Şirketin Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu kaydeden Vahit Erdem, kendisine yönelik suçlama olmamasına rağmen yine de açıklama ihtiyacı duydu. İşte söyledikleri:

“Kale Kalıp ile MKEK'nun işbirliği ile geliştirilmesi planlanan Milli Piyade Tüfeği projesi, benim Kale Grubun'da görev almamdan yaklaşık üç yıl önce kararlaştırılmış başlamıştır. Projenin başlamasında hiçbir rolüm ve bilgim olmamıştır. Benim yönlendirmem söz konusu olamaz öyle bir görevimde yoktur. Eğer proje ile ilgili görevim olsa idi, ülkenin menfaati ve projenin başarısı neyi gerektiriyorsa ancak onu yapardım.”

Erdem, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan 20 yıl önce ayrıldığını kaydediyor, “MKEK benim de ilimdedir. Bu Kurumda çok sayıda yakınım çalışmakta veya emekli olmuştur. Hal böyle iken benim MKEK'nun zararına bir fiilde bulunmam söz konusu olamaz” diyor.

Yokluk, kıtlık döneminde Atatürk döneminde kurulan fabrikalarımıza sahip çıkmak hepimizin görevi olduğu için Silah Fabsrikasını, mermi fabrikasını yazıyorum. Emniyet yetkililerinin kaç kez İtalya’ya davet edildiği ve bunların daha devamı olup olmadığı da ayrı bir merak konusudur.

İşte bunları söyledikten sonra da iyilik, esenlik dileklerimle yeni yılınızı kutluyorum.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget