Dünya Ülkelerinde Atatürk - Gündüz Akgül

Kurtuluş savaşımızın büyük komutanı, kuruluş aşamasının eşsiz devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk, Tüm dünya milletlerince 20. ve 21. Yüzyılın lideri olarak kabul edilmesine karşın ne yazık ki ülkesinde unutturulmaya, devrimleri küçümsenmeye çalışılıyor.
Sayın Semra Bayraktar tarafından derlenen ve bir dostum tarafından bana ileti (mesaj) ile gönderilen, büyük önderin yabancı ülkeler tarafından nasıl takdir edildiğini bildiren bilgiyi, okuyucularla paylaşmayı, günün koşulları karşısında zorunlu görüyorum.
İşte o ileti ve Dünyada ATATÜRK;
1-BELÇİKA: Belçika’nın Almanya sınırı yakınındaki Vise kentine bağlı Cheratte kasabasında Atatürk adını taşıyan Meydan bulunmaktadır. (PLACE ATATÜRK)
2-Dhaka / BANGLEDEDESH- KEMAL ATATÜRK AVENEU (cadde)
3-İslamabad / PAKİSTAN- THE ATATÜRK AVENEU (cadde)
4-Mexico City / MEKSİKA- ATATÜRK STATUE (heykel)
5-Santo Domingo / DOMİNİCAN REPUBLİC- MUSTAFA KEMAL ATATÜRK STREET (Sokak)
6-Be’er Sheva / ISRAEL- ATATÜRK STATUE Bu heykel levhasında “Yurtta barış, dünyada barış Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu” yazısı bulunmaktadır.
7-Amsterdam / HOLLANDA - ATATÜRK MONUMENT (Anıt) Bu anıtta, “Burada Atatürk yurdu vardı, bu yurtta Türkler yaşardı. Birlik ve beraberlik mutluluk verdi, hatırlanmaları için bu anıt dikildi” yazısı bulunmaktadır.
8-Yine Hollanda’nın Rotterdam ve Pa Utrecht şehirlerinde, ATATÜRKSTRAAT-3066 VS Rotterdam, KEMAL ATATÜRKSTRAAT 3573 Pa Utrecht adında iki sokak bulunmaktadır.
9-Wellington / YENİZELANDA -  ATATÜRK anıtı (the Atatürk memorıal) Bu anıt Gelibolu’ya benzediği için Cook boğazına bakacak şekilde dikilmiştir.
10-Caracas / VENEZUELA Bir parkta dikili tam boy heykelin altında “modern Türk devletinin kurucusu Kemal Atatürk” yazısı bulunmaktadır.
11-Havana / KÜBA – ATATÜRK büstü. Bu büstün kaidesindeki levhada “Mustafa kemal Atatürk 19.5.1919-10.11.1938 yurtta sulh cihanda sulh” yazısı bulunmaktadır.
Küba’da başka hiçbir yabancı devlet adamının heykeli bulunmamaktadır.
12-Canberra / AVUSTRALYA – Anzac savaş anıtının karşısına Atatürk anıtı dikilmiştir.
13-Albany / BATI AVUSTRALYA- Heykelin altında “Kemal Atatürk’ün 1881-1938 Anısına”  ve“ANZAC günü 25 Nisan 1985” yazısı, bulunmaktadır.
14-Bükreş / ROMANYA- Büstün kaidesinde “Statuia lui Mustafa Kemal Atatürk” yazısı bulunmaktadır.
15-Santiago / ŞİLİ- Şili’nin başkenti Santiago’da Apoguindo Caddesi Novigod Parkındaki Atatürk anıtının kaidesindeki levhada “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, vatanın fedakar ve sadık hizmetkarı, benzeri olmayan kahraman, insanlık idealinin canlı emsali. Bütün hayatını Türk Milletine vakfetmiş, milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası milletinin ruhunu ateşli tutan sönmez bir meşale olarak yaşamaktadır.” yazısı bulunmaktadır.
16-Kuşimoto / JAPONYA-  Statue of Mustafa Kemal ATATÜRK (Mustafa Kemal ATATÜRK heykeli) Ata binmiş muhteşem bir heykel.
17-Yenidelhi / HİNDİSTAN- MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MARG adında bircadde bulunmaktadır.
18-Roma / İTALYA- LARGO MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Buraya kadar belirtilen yerler fotoğraflanmıştır. Derlemeci aşağıdaki yerlerde ise fotoğraf bulamadığını, ancak maps.google.com Atatürk’le ilgili adların caddelerde bulunabileceğini belirtmektedir.
19-Ashgabat / TÜRKMENİSTAN-  ATATÜRK SQUARE(meydan)
20-Bakü / AZERBEYCAN – ATATÜRK AVENUE(Cadde)
21-Tashkent / ÖZBEKİSTAN- MUSTAFA KEMAL ATATÜRK STREET(Sokak)
22-ABD / ATATÜRK WAY (Yol) LORTON VA 22079
İleti burada bitiyor. Bu harika derleme için Semra Bayraktar hanımefendiye sonsuz teşekkürler.
Emek verilerek hazırlanan bu araştırmaya, Sayın İlknur G. Kalıpçı’nın derlemelerinden bir anıyı eklemek istiyorum.
Norveç'te çok sık kullanılan bir deyim vardır. Bir problemi çözmekte zorluk çektiklerinde “birde ATATÜRK gibi düşün” diyorlarmış.
Ayrıca Çin okullarında 70 yıldır ATATÜRK öğretildiğini bilgi olarak sunmak istiyorum.
İŞTE BÖYLE “EY TÜRK GENÇLİĞİ”.
Türkiye Cumhuriyetini sizlere emanet eden büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, iki çağa damgasını vurmuş tüm dünya tarafından liderliği kabul edilmiş tartışmasız bir antiemperyalist devrimcidir
Büyük öndere ve onun devrimlerine, aydın geleceğiniz için sahip çıkınız, kimsenin gücü yetmemekle birlikte onun unutturulmasına, devrimlerinin yok sayılamasına izin vermeyiniz.
Tıpkı, kutlanması yasaklanan 19 Mayıs “Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramında” alanlarda coştuğunuz gibi.
Yasaklarla ATATÜRK sevgisinin Türk halkının kalbinden silinmeyeceğini kanıtlayınız.
Çünkü ATATÜRK aydınlanması sizin geleceğinizdir.
Geleceğinizi kararttırmayınız.
Yaşasın Mustafa Kemal ATATÜRK,
Yaşasın laik Türkiye CUMHURİYETİ.
(NOT: Heykel, büst, cadde ve sokaklarda bulunan yazılar yabancı dilde olduğundan tarafımdan google çeviri motoru kullanılarak Türkçeye çevrilmiştir. G.A.)
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget