'Ay-yıldız'ın tarihi/1 - Rıza Zelyut

Türkiye öyle bir girdaba sürükleniyor ki artık bayrağımızı bile tartışmaya açtılar. Binlerce yıllık "Türk Bayrağı" sözünü bile Türk düşmanları değiştirmeye kalkışıyor.
Ayrıca; baraktaki ay ve yıldız sembolleri de çarpıtılıyor. Pazartesi gecesi Haber Türk kanalında Öteki Gündem programında güya bir profesör konuşturuluyordu. Önce; dünyaca ünlü gezginimiz Evliya Çelebi'nin söylediklerinin yarısını yalan ilan etti bu dini bütün badem bıyıklı...  Halbuki Evliya Çelebi'nin eseri bugün bilim adamları tarafından en temel kaynaklardan birisi kabul ediliyor. Verdiği her bilginin doğru olduğu biliniyor.
Damdan dama atlarken donan kedi hikâyesine gelince... O bir rivayettir; benzetmedir. Bunu bile anlayamayanların tarihçiliğe soyunmaları na acı değil mi?
Sonra sıra geldi ay ve yıldıza... Hukukçuluğu bırakıp tarihçiliğe kalkışan bu profesör dedi ki: "Ay, Allah'ı; yıldız Peygamber'i gösteriyor!"
Adamın derdi belli: Her şeyi götürüp din üzerinden Arabistan'a bağlamak... Ortada Türk milleti yok; onun tarihi yok; sanki biz tarihe İslamiyetle girdik...
Söylediklerini tümü yalan...

"KÜN-AY"

Yolunuz oralara düştüğünde; İstanbul Valiliği'nin Gülhane Parkı'na bakan ana kapısının (Bab-ı Ali) kaşına bir bakın. Orada, sağ ve sol kaşlarda birbirinin aynısı iki sembol  bulunmaktadır. Bu semboller; bir hilal ile onun içinde bulunan dallı bir yuvarlaktan oluşmaktadır. Bunlar ay ile güneştir.
Türk tarihinde buna "Kün-Ay" denilmiştir. Bunlar; en eski Türk devletlerinden Osmanlıların sonuna kadar kullanılan "devlet arması"dır.
Kün-Ay piktogramı ile ilgili olarak ünlü tarihçi Prof. Emel Esin; çok ayrıntılı ve orijinal bilgiler vermektedir.

EVREN ALGISI
Kün; yani Gün; hem Güneş'i hem de onunla özdeş sayılan Kün Tengri'yi temsil ediyor. Bu; yuvarlak, çok dallı bir sembol olarak çiziliyor. Dallar; ok biçiminde gösteriliyor. Rengi de kızıl. Yön olarak güneyi   ve sıcaklığı işaret ediyor. Hakanların (padişahların) simgesi.
Ay ise; bildiğimiz hilal biçiminde gösterildiği gibi kimi zaman soğuk/beyaz yuvarlak olarak da çiziliyor. Yön olarak kuzeyi ve soğukluğu, makam olarak da yönetimde pay sahibi olan kadını (hakanın eşini) gösteriyor.
İnanç olarak; Kün Tengri (Tanrı) yeryüzü, gök ve gökyüzünü anlatıyor. İslam öncesindeki Gök Tanrı, bu sembolle anlatılıyordu.  Ay ise yeraltını temsil ediyor. Ay ve Gün; ikisi birden bütün evrenin sembolü oluyor. Böylece; Kün-Ay sembolü; onu kullanan Türk kağanlarının dünya egemenliğini de göstermiş oluyor.
Kün-Ay, Doğu Türkistan'dan Orta Asya'ya; oradan da Anadolu'ya kadar Türklerin devlet arması olarak taşınıyor. Prof. Esin bütün bu süreci bölge bölge özetliyor. Güneş ışıklarına benzetilerek, ok ve mızrak Güneş sembolü olarak; yay ise Ay sembolü olarak çizimlerde yer alıyor.
Güneş'in zamanla yonca biçiminde çizildiği görülüyor. Ay ise gül biçiminde (lotus) gösteriliyor. Bu semboller Anadolu'da Selçuklulardan Osmanlılara aktarılıyor.
Prof. Halil İnalcık, Devlet-Aliyye'de (İş bankası Yayınları; 2. Cilt, s. 155) "eşya ve binalarda görülen güneş ve ay motifini" Osmanlı hükümdarlık sembollerinden saymaktadır.

Yarın: Yıldız nereden çıktı?

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget