Görünen Köy Kılavuz İstemez -3- Gündüz Akgül
12.03.2012 tarihinde “Bu Meclis Anayasa yapabilir mi?” başlığıyla yazdığım yazıyı şöyle bitirmiştim.
“Sayın Başbakan halka hitap ederken, ‘dindar ve çağdaş bir gençlik yetiştirmeği amaçladığını ve halktan yetki aldığını’ söylemektedir.
Bu söylem kafa karıştırmaktadır.
Benim bildiğim kadarıyla İslam ülkelerinde bunun tek bir örneği vardır.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluştan sonra, devrimleri gerçekleştirdiği kuruluş aşamasında, Müslüman bir ülkede halkına hem dinini yaşama özgürlüğünü tanımış, hem de çağdaş uygarlığa koşar adımlarla ilerlemiştir.
Görülüyor ki AKP iktidarı, bu tek örneği bile çok görmekte, laik, sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizi diğer Müslüman ülkelere benzetmenin gayreti içine girmiş bulunmaktadır.
Sonuç,
Anayasa yapma yetkisi olmakla birlikte, AKP çoğunluklu bir mecliste çağdaş, laik bir anayasa yapılabileceği konusunda kuşkulu olan tartışmacıların haklı olduğunu düşünüyorum.
Çünkü ayni kuşkuyu bende taşıyorum.”
O günden bu güne kadar yapılan uygulamalar, kuşku duymakta haklı olduğumuzu göstermiştir.
-Sayın Başbakan bu arada düşündüğünü net bir şekilde açıklayarak, “dindar ve çağdaş bir gençlik yetiştirmeği amaçladığı ve halktan yetki aldığı” söylemini, “dindar ve kindar bir gençlik yetiştirmek istediği” şeklinde değiştirmiştir.
-Devrim yasalarından olan, “Eğitim Birliği Yasasını” 4+4+4 ile hallaç pamuğuna çevirmiş ve açıkladığı tipte gençliği yetiştirmek amacıyla, tüm eleştirilere karşın İmam Hatip Okullarının orta bölümünü açmakla atağa kalkmıştır.
-Değiştirilen yönetmeliklerle, Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen bir gençlik yetiştirme ifadeleri okulların ders programından tamamen çıkarıldığı görülmüştür.
-Yeni bir Anayasa yapmak için TBMM de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AKP, “Devletin sosyal, ekonomik ve hukuki düzeninin kısmen de olsa dini esaslara dayandırılamayacağı ve devletin bütün inanç gruplarına karşı tarafsız olması” ilkelerine karşı çıkarak gelecekte şeriat devletine açık kapı bırakmak istemektedir.
Laik bir devlet yapısı ile bağdaşmayan bu tür örnekleri çoğaltmak olasıdır.
Bu nedenle açık olarak söylemek gerekirse, AKP çoğunluğunun bulunduğu bu Meclisten, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini tam anlamıyla hayata geçirecek bir Anayasa çıkması olanağını görmüyorum.
Çünkü görünen köy kılavuz istemiyor.
Gündüz AKGÜL
Emekli Cumhuriyet Savcısı
Görünen Köy Kılavuz İstemez - 1
Görünen Köy Kılavuz İstemez - 2
Yorum Gönder