Polis, yine okullarda olacak - Saygı Öztürk
Bir dönem okullarda en çok şikayet konusu çeteler, şiddet, öğrencilerin uyuşturucu başta olmak üzere zararlı alışkanlıklara yönlendirildiğine ilişkin olaylardı. İşte bu olumsuz durumun nasıl giderileceği üzerinde çalışmalar yapıldı. Bu amaçla İstanbul’da bir sempozyum düzenlendi. Yöntemlerden birisi, her okulda “irtibat görevlisi” adı altında polis bulundurulmasıydı.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay arasında protokol imzalandı. İki bakanlık yetkilileri arasındaki uyumlu çalışmayla okullarda şiddet önlendiği gibi son derece yararlı sonuçlar da alındı. Önceki Milli Eğitim bakanları Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu dönemlerinde proje, başarıyla uygulandı.
Bakanlık, genelgeleri iptal etti
Ancak, her zaman böyle olmuyor. Eğitim Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri H. Osman Çelik imzası ile illere gönderilen genelgede, aralarında Güvenli Okul-Güvenli Eğitim Projesi’nin de yer aldığı 27 adet yönerge ile 2 bin 593 adet genelgenin uygulama kabiliyeti kalmadığından yürürlükten kaldırıldığı ifade edildi. Çelik yürürlükten kaldırmaya, “Bakanlık tarafından yürütülmekte olan kanunlar haricindeki mevzuatın gözden geçirilmesi, basitleştirilmesi ve sadeleştirilmesi çalışmalarını” gerekçe gösterdi.
“Okullarda Güvenli Eğitimin Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Alınması” konulu işbirliği protokolüne dayalı genelgenin iptal edildiği, Bilecik Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi okullarda alınacak güvenlik tedbirlerini planlamak için okul müdürleri ile görüşmeye gittiğinde ortaya çıktı.
15 bin polis görevlendirilmişti
Oysa, Beşir Atalay İçişleri Bakanlığı döneminde “Öğrencilerin okul çevrelerinde kötü alışkanlıklar edinmelerini önledik. Öğrenci servislerinden okul çevresindeki internet kafelere kadar denetim yapıldı. Okul yolunda endişe bitmiştir. Velilerimiz rahatlamıştır. Hem öğrenci huzurlu ortamda eğitim almış, hem de zararlı alışkanlıklardan korunmuştur” diyordu.
Emniyet, 2007 ile 2011 yılları arasında okullar ve çevresinde şiddet ya da şiddet içerikli olayların azalmasını sağlayan projeyi güçlendirmişti. 2009-2010 eğitim döneminde 13 bin 982 polis, 2010-2011 eğitim döneminde 15 bin 282 polis okullara “irtibat” görevlisi olarak görevlendirilmişti. 2009-2010 eğitim döneminde; 100 bin servis aracı ile 56 bin internet kafe ve umuma açık yer denetlendi. 2010-2011 eğitim yılında; 106 bin servis aracı ile 95 bin internet kafe kontrol edildi. 2011-2012 eğitim döneminde ise 90 bin servis aracı ile 59 bin internet kafe polisçe denetlendi. İrtibat görevlisi “sivil” polisler okul içinde meydana gelen kavga vb. olaylara okul idaresinin talebi ile müdahale ediyordu. Okul dışı ve çevresinde öğrencilerden haraç almak isteyen ya da uyuşturucu madde satmaya çalışan şüpheliler ise kıskıvrak yakalanıyordu.
Protokol yürürlükte ama genelge de illere gönderilmişti. Biz de, yeni öğretim yılı başlarken bu olumsuzluğa dikkat çekmiş, “Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu’nun izlerini silmek için adımlar atıldığını” belirtmiştik.
Müsteşar: Çekilme olmayacak
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, daha önce okullara gönderilen 2007/72 sayılı genelgenin yürürlükten kaldırıldığını doğruluyor ve şunları söylüyor:
“Genelgenin içeriğine bakıldığında, il müdürlüklerimize protokolü hatırlatma, protokol hakkında bilgi verme ve protokolü tebliğ etme amacıyla hazırlandığı görülmektedir. Protokolün 6’ncı maddesinde açık bir şekilde ‘.. taraflardan herhangi birinin sürenin uzatılmasına ilişkin itirazı olmadığı sürece, protokol uygulamaya devam edecektir’ hükmü yer almaktadır.
Protokol, 5 yıl boyunca 81 ilimizde uygulanmakta olduğundan, 2007-72 sayılı genelge, hatırlatma misyonunu tamamladığı için kaldırılmasının protokolün uygulanmasına herhangi bir engel teşkil etmediği açık olduğundan, yürürlükten kaldırılmıştır.
Genelgenin yürürlükten kaldırılmış olması, protokolün uygulamadan kaldırılması anlamına gelmez. İl milli eğitim müdürlüklerimiz, il emniyet müdürlükleri ile işbirliği halinde protokolde belirtilen yükümlüklerini yerine getirmektedirler. Bu nedenle, polislerin okullardan geri çekilmesi gibi bir durum da söz konusu değil.”
Bakanlığın genelgesinin, bazı illerde yanlış yorumlanması polislerin okullardan çekilmesi sonucunu doğurmuştu. Zamanında yaptığımız bu uyarıyla, en azından yanlış uygulamalar giderilmiş oldu. Ama giderilmeyen başka şeyler de var. Bunların arasında eş durumu tayinler de yer alıyor. Yine belirteyim, Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu döneminde sorunsuz uygulanan eş durumu tayinleri şimdi neden yapılamıyor? Dahası bu konuda kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yapılması da kabul edilecek bir şey değil. Bunları da başka bir gün anlatacağım
http://sozcu.com.tr/polis-yine-okullarda-olacak.html
Yorum Gönder