Başbakanın Atatürk Orman Çiftliği'ndeki sarayı ağaç katliamıyla başladı


Ankara Atatürk Orman Çiftliği yerleşkesi içinde bulunan 1. derecede SİT alanı kapsamındaki Orman Genel Müdürlüğü'ne ait binalar ve araştırma laboratuarlarının bulunduğu bölge, önce 1. derece SİT alanı olmaktan çıkarılıp yapılaşmaya açıldı, ardından Başkanlık sistemine geçişte kullanılacak olan "Başkanlık Sarayı" yapılmaya başlandı.

Temel kazıları gece gündüz devam ederken, yapımın durdurulması için Ormancılar Derneği, Orman Mühendisleri Odası tarafından açılan davalar ise sonuçlanmadı. Kazılar sırasında 3 bin civarında ağaç kesildi. 50-60 yıllık ağaçlar göz göre göre yok edilirken, Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ve aynı ölçülerde yapılan evi de yıkılacaklar arasında yer alıyor.

"Gerçekle ilgisi olmayan raporlar"
Türkiye'nin botanik bahçesi konumundaki Orman Genel Müdürlüğü Gazi yerleşkesinin tapusu Orman Genel Müdürlüğü'ne ait, 1. derece Doğal ve Tarihi SİT alanıyken, yapılaşmaya açabilmek için 3. derece “Doğal SİT Alanı”na dönüştürüldü. Atatürk evini, MİT’e ait tarihi Marmara Köşkü’nü de içine alacak şekilde yaklaşık 90 hektarlık alan Başbakanlık binası olarak diğer deyimle de "Beyaz Saray” olarak planlandı. Tapunun, TOKİ'ye devri gerçekleşti.

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Fevzi Kaleli ve Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, "Orman Genel Müdürlüğü alanını yapılaşmaya açabilmek için 1. derece Doğal ve Tarihi SİT alanından çıkarabilmek için gerçekle ilgisi olmayan rapor ve beyanlara dayalı raporlar düzenlendiğini iddia ediyoruz. Bunu yargıya da taşıdık. 2008'den beri bu alan için 'gitti-gidecek' deniliyordu, nihayet 173 yıllık geçmişi olan Orman Genel Müdürlüğü de, göçebe durumuna düşürüldü. İnanın içimiz yanıyor. Bu hukuksuzluk karşısında tek güvencemiz yargıdır" dediler.

Atatürk'ün emaneti gidiyor
1924 yılında kurulan Türkiye Ormancılar Derneği'nin Genel Başkanı Fevzi Kaleli, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Büyük önder Atatürk'ün Türk milletine emanet ettiği ve Cumhuriyetimizin Başkenti Ankara'nın yeşille buluşan ve nefes alma noktası olan Atatürk Orman Çiftliği'nin merkezinde yer alan Orman cGenel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi oldu-bittiyle TOKİ'ye devredildi. Kraldan fazla kralcı olan idareciler, daha kolay devrini sağlamak için 1. derecede SİT alanı olmaktan da çıkardılar. Bir sonraki süreçte ise 50 hektarlık Gazi Yerleşkesinin de içinde bulunduğu 90 hektarlık bir saha kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilerek Atatürk'ten emanet kalan bu yerler de elden çıkarılmıştır. Ormancılık camiası, bu yapılanları ve bu yanlışın içinde yer alanları hiçbir zaman affetmeyecek ve unutmayacaktır."

Haklarında suç duyurusunda bulunacak
2007 yılından bu yana, Orman Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu tesislerin yıktırılıp yerine “Beyaz Saray”ın yapılacağının bilinmesine rağmen, genel müdürlük binalarında onarımlar yapıldığını ve bunun için yaklaşık 30 milyon lira harcandığını öne süren Dernek Genel Başkanı Kaleli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Madem yıkacaktınız da, milyonlarca lirayı niçin harcadınız? Önceki ve şimdiki Orman Genel Müdürü hakkında Devleti zarara uğrattıkları için haklarında önümüzdeki hafta içinde C.Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Orman Mühendisleri Odası da, yapımın durdurulması için imza kampanyası yürütüyor.

Gece- gündüz sürüyor
Orman Genel Müdürlüğü’nün genel müdürlük binaları, araştırma merkezleri yerle bir edilirken, ağaçlar kesilirken, çalışmalar gece-gündüz yapılıyor. Ankaralıların, büy.ük bir bölümü bu çalışmalardan habersiz durumda. Orman Genel Müdürlüğü’nün tapulu malının elden çıkmasıyla başlayan gelişmeler, MİT’e ait Marmara Köşkü’nü de içine aldı. Konuyu yakından bilen bazı yetkililer, Atatürk Orman Çiftliği’nin önemli bir bölümünün “Beyaz Saray kurbanı” olacağını söylediler.

Yorum Gönder

[blogger][facebook][disqus]

Kemalın Askeri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget